Avrupa Birliği'nden önce kapıyı onlar araladı


Türkiye ve Sırbistan arasındaki anlaşma, karşılıklı olarak imzalanarak yürürlüğe girdi. Artık Türkler, Sırbistan'a vizesiz girecek!

Avrupa Birliği'nden önce Sırbistan, Türklere kapıyı araladı vizeden muaf tuttu! Vizesiz dolaşım hakkı 3 Aralık'ta başlarken, anlaşma karşılıklı olarak kabul edilerek yürürlüğe girdi.
Türkiye ile Sırbistan vatandaşlarının vizesiz dolaşımına ilişkin anlaşma 3 Aralık tarihinde yürürlüğe girdi.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Vizenin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma" 9 Ağustos Eylül 2010 tarih ve 2010/836 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanarak, 2 Ekim 2010 tarih ve 27717 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

TÜRKLERE VİZE YOK AÇIKLAMASI

Yürürlüğe giriş işlemlerinin karşılıklı olarak tamamlanan anlaşmanın uygulanmasına 3 Aralık 2010 tarihinden itibaren başlandığını belirten Dışişleri Bakanlığı yetkilileri konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Anlaşma uyarınca, her iki tarafın geçerli umuma mahsus ve resmi (diplomatik, hizmet, resmi ve hususi) pasaport, denizadamı cüzdanı, uçak mürettebatı için seyahat belgesi, geçici pasaport (Türk vatandaşlarına düzenlenen) ve seyahat belgesi hamili vatandaşları diğer taraf ülkesinde, ilk giriş tarihinden itibaren, her altı ay içinde doksan günü aşmayan bir süre için kalmak veya bu ülkeden transit geçmek için vize alma yükümlülüğünden muaf kılınmışlardır."
Anlaşma, her iki tarafın tren, kamyon ve otobüs sürücüleri ile yardımcıları, tren ve lokomotif, sivil uçak ile gemi mürettebatı gibi uluslararası yolcu ve mal nakliyesi yapan vatandaşlarının, her altı ay içinde doksan günü aşmamak kaydıyla, birbirlerinin ülkelerine yapacakları seyahatlerinde (transit geçişler dahil olama üzere) vizeden muaf olmalarını hükme bağlıyor.

Türkiye'ye vize uygulamayan ülke ve özel idare bölgeleri şöyle:

Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guetemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Libya, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Nikaragua, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, St. Vincent-Grenadines, Sırbistan, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela.

Pasaport mağdurunun parasını vermeyecekler!

Alıntı: Sercan Tezcanoğlu / CNNTURK.COM

E-Pasaport ve süre uzatım fiyatlarının indirilmesiyle 1-20 Haziran tarihleri arasında e-pasaport alanların düştüğü mağduriyetin giderilmeyeceği ve aradaki farkın ödenmeyeceği Devletin resmi sitelerinden www.e-pasaport.gov.tr tarafından resmen açıklandı. Bu arada kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan 74 bin hacı adayının da mağdur edildiği ortaya çıktı.

Devletin resmi site e-pasaport.gov.tr'den yer alan açıklamada şöyle denildi:

" Bu harç ve defter bedelleri 20 Haziran 2010 tarihinden sonra yapılan başvurular için geçerlidir. Başvurusunu bu tarihten önce yapmış olan başvuru sahiplerine aradaki farkın ödenmesi yasal olarak sözkonusu değildir."

Kesin kayıt hakkı kazanan 74 bin Hacı adayı da mağdur edildi.

26 Mayıs tarihinde çekilen Hac kuralarının ardından Hacca gitmeye hak kazanan 74 bin kişinin de e-pasaport mağduru olduğu ortaya çıktı.

Öğrenilen bilgiye göre kurayı kazanan 74 bin adayın 7-18 Haziran 2010 tarihleri arasında kesin kayıt yaptırmak zorunda olduğu ve bu kaydı yaptırırken pasaportlarını da teslim etmek zorunda oldukları için fahiş fiyattan pasaport almak zorunda kaldıkları belirlendi.

Kesin kayıt haklarını kaybetmek istemeyen hacı adayları, bu nedenle 18 Haziran tarihine kadar pasaportlarını fahiş ücretle aldıktan sonra 20 Haziran'da pasaport fiyatlarının yarı yarıya indirilmesiyle neye uğradığını şaşırdı.

Hacı adaylarının "Ah"ını aldılar

Dini vecibelerini yerine getirmek için Hac'ca gitmek isteyen ve bunun için yıllarca para biriktiren, çoluklarından çocuklarından akrabalarından para toplayan, borç alan zaten zar zor bir araya getirebildikleri masraflarının üzerine bir de bu şoku yaşayan Hacı adayları kendilerini aldatılmış hissediyor.

Devletin resmi sitesi e-pasaport.gov.tr'den de bu alınan fazla ücretlerin geri ödenmeyeceğini öğrenen Hacı adayları, kendilerinden haksızca fazla olarak alınan bu paraların geri ödenmesini istiyor.

Sadece Hacı adayları mağdur edilmedi

1-20 Haziran tarihleri arasında yapılacak indirimden habersiz binlerce kişi e-pasaport başvurusu yapıp fahiş fiyatlardan e-pasaport aldılar. 20 Haziran'da yapılan yüzde 50 indirimle sayılarını kesin olarak bilemediğimiz bu kişiler mağdur edildiler.

Şimdi CNNTurk.com olarak Sayın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ya çıkıp TV kanallarına "Pasaport fiyatlarını indirdik 74 bin hacı adayını ve birçok kişiyi de mağdur ettik" diye açıklama yapmaya ya da bu mağduriyetleri gidermeye davet ediyoruz.

CNNTurk.com'un çok önemli notu:

SeyahatOzgurlugu.blogspot.com'un başlattığı pasaport hareketi basının da desteğiyle ilk başarısını elde etti. Ancak hatırlatmak istiyoruz ki, bu "hıbır" veren basın organlarının dediği gibi Devletin bizlere bir lütfu ya da "hıbır" veren bazı sitelerin "Bir çaktık, gol oldu" mantığıyla attıkları başlıklarla gelen bir başarı değildir.

Fahiş ücretlerle "kaz" yerine konulmak istenen halk sesini çıkarmış ve hakkını aramıştır. Basın kuruluşları olarak bizler bu seslerin kamuoyuna iletilmesi görevini üstlendik.

Bazı "hıbır" siteleri indirimi aldık her şey bitti mantığıyla yan gelip yatışa geçebilirler.

Türkiye her gün AB'ye yaklaşıyor

Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komisyonu üyesi Stefan Füle, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin devam ettirilmesi ve müzakerelerin ilerletilmesinin AB için bir itibar sorunu ve bu konunun AB'nin bir sorumluluğu olduğunu dile getirdi.

AB'nin bazı ''sıfır'' politikalarına dikkati çeken Füle, bunlardan bir tanesinin ''sıfır şüphe politikası'' olduğunu, Türkiye'nin AB sürecinin devamı ile ilgili politikaların bu ''sıfır şüphe politikası'' çerçevesinde ele alındığını söyledi.
AB'nin ''sıfır tereddüt'' politikası çerçevesinde kararlarını tereddüt etmeden uyguladıklarını belirten Füle, üçüncü sıfır politikalarının ''teröre sıfır tolerans'' politikası olduğunu vurguladı. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la birlikte Türkiye ve Avrupa'dan köşe yazarları ve basın mensupları ile çalışma kahvaltısında bir araya gelen Füle, toplantıda Hakkari'deki terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına AB Komisyonu adına başsağlığı dileklerini iletmek istediğini belirterek, Gazze'ye yardım götüren gemide öldürülenlerin ailelerine de taziyelerinin iletilmesini istedi.

-VİZE KONUSUNDA TEKNİK TOPLANTI TEMMUZ AYINDA-

Füle, Türkiye ile vize konusuna önem verdiklerini, bu konuda Temmuz ayında teknik toplantıların başlayacağını belirtti.

Amaçlarının vizelerin kolaylaştırılması ve ileride serbest vize rejimine geçilmesi olduğunu kaydeden Füle, bu konuda AB ve Türkiye'nin üzerine düşen görevler bulunduğunu, Türkiye'nin üzerine düşenin ''geri kabul anlaşmasının'' bir an önce sonuçlandırılması, biyometrik pasaportların uygulamaya geçirilmesi, entegre sınır yönetimi noktasında standartların yükseltilmesi olduğuna işaret etti.

Füle, bundan sonra vize konusunun rahatlayacağını bildirdi.

''AB katılım süreci birtakım gelişmelere rehin olmamalıdır. Müzakereler ilerlemelidir'' diye konuşan Füle, İspanya dönem başkanlığında AB'nin ve komisyon olarak kendilerinin ellerinden geleni yaptıklarını, İspanya'nın dönem başkanlığı bitmeden bir faslın açılması için çok çaba gösterdiklerini, zaten önünde engel bulunmayan 4 fasıl olduğunu kaydetti.

Kıbrıs konusunun çözüm bulmasının önemli olduğunu belirterek, bulunacak çözümün askıdaki 8 faslın müzakere masasına tekrar getirilmesini sağlayacağını söyleyen Füle, Türkiye dış politikasında eksen kayması tartışmalarına da değindi.

Füle, ''Eksen kayması tartışmalarına ilişkin olarak söylenen birçok şeyi çok doğru bulmuyorum. Benim gördüğüm kadarıyla Türkiye, her gün hem AB'ye hem Avrupa ülkelerine daha da yakınlaşıyor. Türkiye ile AB arasında dış politika alanında diyalog ve bağlantı oluşturulsa bu daha iyi olur. Türkiye'nin şu anda bölgesel ve dış politikası Avrupa için bir değerdir'' ifadelerini kullandı.

Yunanistan Türk turistleri bekliyor

Yunanistan; Çin, Japonya, Hindistan ve Türkiye'den daha fazla turist çekmenin yollarını arıyor.

Yunanistan turizm gelirlerinde toparlanma kaydetme girişimleri çerçevesinde Çin, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerden daha çok sayıda turist çekmenin yanında Türkiye'den gelecek ziyaretçilere de vize için gereken koşulları gevşetmenin yollarını arıyor.

Vize kolaylığının, yolcu gemileriyle gelip bir veya iki gün kalacak Türk turistlere izin verilmesi şeklinde sağlanabileceği belirtiliyor.

Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanı Pavlos Geroulanos Yunan ada, plaj vetarihi zenginliklerinin tanıtım organizasyonunda Reuters'e yaptığı açıklamada, "Yunan turizmi için iyi bir yıl olacağını söylemiyorum, ancak kayıplarımızın çoğunu toparlamayı umuyoruz" dedi.

Borç yükü altındaki ülkede Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu yardım paketinin elde edilebilmesi için açıklanan tedbirleri protesto sırasında üç kişinin hayatını kaybetmesinin ardından çok sayıda yabancı Yunanistan seyehatlerini iptal etmişti.

Geroulanos, ülkede gayrı safi yurt içi hasılanın yaklaşık beşte birini oluşturan turizm gelirlerindeki düşüşün çift haneli olabileceğini belirterek, "Bu oranı tek haneli ve düşük seviyede tutmayı umuyoruz" şeklinde konuştu.

Pasaport harçlarında indirim


Konsolosluklarca verilen pasaportlar dahil 6 aya kadar olan pasaport harcı 126 liradan 65 liraya, 1 yıllık pasaport harcı da 180 liradan 95 liraya indirildi.

Pasaportlar için 138 lira olan değerli kağıt bedeli de 50 liraya düşürüldü.

Bakanlar Kurulunun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Konsolosluklarca verilen pasaportlar dahil 6 aya kadar olan pasaport harcı 126,05 liradan 65 liraya, 1 yıllık pasaport harcı 180,15 liradan 95 liraya, 2 yıllık pasaport harcı 304 liradan 155 liraya, 3 yıllık pasaport harcı 424 liradan 220 liraya, 3 yıldan fazla süreli olan pasaport harcı da 616 liradan 310 liraya düşürüldü.

Maliye Bakanlığının, "Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliği" ile "Harçlar Kanunu Genel Tebliği" de Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, 210 sayılı Kanuna ekli ve 5281 sayılı Kanunla değişik Değerli Kağıtlar Tablosunda yer alan Pasaportların bedelleri, bugünden itibaren geçerli olmak üzere 50 lira olarak belirlendi.

Pasaport Harçlarının hesaplanmasında da değişikliğe gidildi.

Yeni düzenlemeye göre Konsolosluklarca döviz cinsinden alınmakta olan pasaport harç tutarlarının hesaplanmasına esas olacak emsal sayının yeniden tespit edildi.

Konsolosluklarca döviz cinsinden alınmakta olan harç miktarlarının hesaplanmasında esas teşkil edecek emsal sayılarda pasaport, vize, ikamet tezkeresi ve yabancılara çalışma izin belgesi harçlarını düzenleyen 6 sayılı liste için 0,40 olarak uygulanan emsal sayı, bugünden itibaren 0,75 olarak belirlendi.

Vizesiz tatil


Yurtdışı tatilinizde vize almak istemiyor musunuz?Türklerin vizesiz tatil imkanı bulduğu birçok farklı fırsat mevcut. İşte bunlardan bazıları...

Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler, yurt içindeki tatilin maliyetine yakın, ama daha farklı, eğlenceli ve egzotik bir seyahatler sunuyor.

Balkanlar gözde

Saraybosna , Üsküp , Ohrid gibi çeşitli Balkan ülkeleri şehirlerine seyahat de Türk turistin ilgisini çekiyor. Savaş sonrası kendine gelen eski güzelliklerine kavuşan bu ülkeler samimi halkı ile gelen ziyaretçileri çok iyi ağırlıyor.

Türklere vizesiz giriş sağlayan Bosna Hersek'e yapılan turlarda, özellikle Saraybosna Başçarşı'yı, Mostar'ı, 'vizerler kenti' Travnik'i ve Drina Köprüsü'nü görmelisiniz.

Yaz aylarında Maldivler

Doğa'nın en iyi sakladığı sır "Maldivler". Derin mavi Hint Okyanusu'nda inci taneleri gibi serpilmiş 26 atollde toplanmış 1190 ada topluluğu Maldiv Cumhuriyeti'ni oluşturmaktadır. Maldivlerin en büyük özelliği yeryüzündeki uygarlığın en az zarar verdiği nadir turizm yerleşim bölgelerinden biri olmasıdır.

Küresel ısınmanın ülke olarak ilk kurbanlarından olması beklenen, denizlerdeki su seviyesinin yükselmesiyle okyanusa gömülmesi kesin olan Maldivler'e talep çok.

Adalarla adaları çevreleyen mercan kayalarının arasında kalan lagunların beyaz kum renginin okyanusun derin mavisiyle uyumu dünyadaki nadir doğa harikalarından birini oluşturmuştur. ‘Hiç uyandığınızda kendinizi bir rüyada bulduğunuz oldu mu"?

Bu duyguyu yaşamak istiyorsanız, Maldivler'de bulunmanız yeterli olacaktır. İmkanı olan her insanın en az bir kere Maldivleri yaşaması gerekmektedir. Maldivleri farklılaştıran en büyük özellik ise bembeyaz incecik tanelerden oluşan kumsallarıdır. Bu kumsallar tesislerle de içiçe olup restoranların zeminleri bile kumla kaplıdır.

Para birimi Maldiv Rufiyaa'sı olmasına rağmen ülkede ağılıklı ticaret turizme dayalı olduğu için heryerde Amerikan Doları kullanılmaktadır. Kullanılan her türlü tüketim malzemesi ithal edildiği için ve yüksek nakliye giderleri de maliyetlere eklendiği için yaşam standartları çok pahalıdır.

Ama yine de herşeyin en kalitelisini adalarda bulmak mümkündür.

Brezilya Arjantin!

Kahve ve futbol mabedi Brezilya da vizesiz gidilebilecek turlar arasında.

Pronto Tour'un 11 günlük Brezilya-Arjantin turu da en zengin içerikli turlardan biri. 2500 Euro'ya mal olan turda Ipanema, Loblon ve Copocabana plajları, Rodrigo de Fiestas Lagoon, dünyanın en büyük stadı Maracana, Katedral, Flamenco parkı,2.Dünya Savaşı anıtını ve görülebiliyor.

Daha sonra Rio’nun simgesi olan ve İsa heykelinin bulunduğu Corcovado tepesi turunun yapılması .Rio’nun nefes kesen kuşbakışı manzarasını görme ve resim çekme imkanınız olacak.

Fiesta Gaucha ve Pampa çiftlik gezisine katılma imkanı. Bu turda Arjantin toprakları tanınacak ve harika bir barbekü ziyafeti yaşanacaktır. Akşam ise ekstra turumuzda akşam yemeği ve Arjantin Tango Show gecesi, dileyen yolcuların katılma imkanı olacaktır.

Vizesiz gidilecek ülkeler arasında Japonya, Haiti ve Kosta Rika da popüler ...

Tunus Tunus!

Afrika'nın en gözde turizm ülkelerinden biri olan Tunus'da büyüleciyi bir tatil yapmak mümkün. Akdeniz'in eşsiz güzelliği ve kültürel çok çeşitli alışveriş imkanları ile bu yaz tercihinizi yurtdışında vizesiz bir ülkeden yana kullanmak isterseniz Tunus tam size göre.

Kuzey Afrika ülkelerinden olan Tunus, kuzeyden ve doğudan Akdeniz, güneydoğudan Libya, batıdan Cezayir’le çevrilidir. Topraklarının %30’u tarım alanı, %l8’i otlak, %3’ü ormanlık ve çalılıktır. Tarıma elverişli alanlar daha çok Akdeniz kıyısındaki Mecerda bölgesidir.

Bu bölge Mecerda Irmağıyla sulanmaktadır. Güneyde Cezayir sınırına yakın bölgeler kum çölleriyle kaplıdır. Fas’tan başlayan Orta Atlas Dağları Tunus’un kuzeyinde son bulmaktadır. Ülkenin kuzeyinde Akdeniz iklimi, güneyde ise kurak step iklimi hakimdir.

Dünyaca ünlü Bardo Mozaik Müzesi, Hammamet ve Nabeul Şehir turları,eski şehir ve kale gezisi, yine Hammamet gibi tanınmış bir sahil kasabası olan Nabeul çarşısında yapılacak gezintilerin tümü bu turda!

Vize almadan Maldivler'in tropikal sularından tatmak veya Tayland'ın antik tapınaklarını fotoğraflamak isterseniz bu liste size göre!

İşte Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler! Tıklayın!

Pasaport çilesine biometrik çözüm



Avrupa’daki başkonsolosluklarda biometrik foto kabin hizmeti veren Turan Erdaş, çipli pasaportta yaşanan işkenceye çözüm bulabileceğini öne sürdü. Erdaş, “Bu kabinlerle sorunu anında çözerim. Ama, tüm çabalarımıza rağmen yetkililer bizi dinlemedi” dedi.

Avrupa’daki başkonsolosluklarda biometrik foto kabin hizmeti veren Turan Erdaş, davet gelmesi halinde Türkiye’de çileye dönüşen çipli pasaport işlemiyle ilgili sorunları çözebileceğini öne sürdü. Günde 5 bin pasaport vermesi beklenen mevcut sistem, biometrik olarak çekilen fotoğraflardaki milimetrik hataların bilgisayar tarafından kabul edilmemesi sonucu aksaklıklar yaşatıyor.

Sorunu anında çözerim

Yaklaşık 13 yıldır Avrupa’da foto kabinleri hizmeti veren Turan Erdaş, çeşitli konsolosluklara, belediyelere ve devlet dairelerine foto kabini hizmeti sunuyor. Yeni pasaportlara uygun bir şekilde biometrik fotoğraf çeken foto kabinleriyle Türkiye’de yaşanan pasaport çilesini çözebileceğini söyleyen Erdaş, “Uygulamaya başlamadan önce Türkiye’ye gelip yetkililerle görüşmeye çalıştım ama bir sonuç elde edemedik. Eğer davet gelirse pasaport dairelerine kuracağımız biometrik foto kabinleriyle istenen boyutlarda, istenen kapasitelerde anında biometrik fotoğraflar çekerek bu sorunu çözeriz.” dedi.

8 saniyede biometrik vesikalık

Foto kabinleri, Türkçe, Fransızca, Almanca, İngilizce ve İtalyanca olmak üzere 5 dilde hizmet veriyor. Kabinler, otomatik olarak fotoğraf çekilen kişiyi yönlendirebiliyor. Duruş şeklinin biometrik fotoğraf için uygun olup olmadığını uyarıcı sistemi sayesinde belirtiyor. Biometrik fotoğrafta arka plan gri olmak zorunda Ayrıca gölge olmaması için flaş arkadan patlıyor.

Vize çilesi bitsin artık

Almanya ve Türkiye arasında, özellikle son zamanlarda artan vize sıkıntısı iş dünyası ve Alman diplomatlar arasında ele alındı. Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, iki ülke arasında yaşanan vize sıkıntılarına dikkat çekerken, vize kolaylığı için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Vizeler daha uzun süreli verilmeli

TÜRKİYE-ALMANYA İşbirliği Günü nedeni ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)'nda gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerine Türkiye ve Almanya'dan şirketler katıldı. Toplantıda vize kolaylıkları üzerinde duruldu, iş adamlarının işlerini uzun süre yapabilecekleri şekilde vize verilmesi istendi. BTSO çok amaçlı salonda gerçekleştirilen görüşmelerin açılış konuşmasını yapan BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, yapılan toplantının iki ülke arasında ki ekonomik ilişkilerin güçlenmesine ve işadamlarına Almanya pazarına açılması temennisinde bulundu.

BURSA - MÜNİH UÇAK SEFERİ
Türkiye'nin dördüncü büyük kenti olan Bursa ile Almanya arasında önemli ticaret fırsatları olduğuna değinen İlhan Parseker şu müjdeyi de verdi: "Alman Lufthansa Hava Yolları, uzun süredir neredeyse atıl durumda kalan Bursa Yenişehir Havalimanı'ndan Münih'e karşılıklı seferler başlatıyor. Ağustos ayının başından itibaren Bursalılar Yenişehir'den Münih'e buradan da aktarmalı olarak dünyanın her tarafına uçabilecek. Alman işadamı ve turistlerde aynı şekilde Bursa'ya gelebilecekler."

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Franz Koller ise son zamanlarda Rusya ve Çin'in ardından üçüncü sırada gelen Almanya'nın her zaman olduğu gibi yine Türkiye'nin en önemli ticari partnerlerinden olduğunu belirtti. Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz da, vize kolaylıkları üzerinde dururken, iki ülke arasında ki yaşanan vize sıkıntılarına dikkat çekti. Özellikle iş adamlarının vize kolaylığı talebinde bulunduklarına vurgu yapan Cuntz, vize kolaylığı için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Yeni pasaport için 10 bin kişi başvurdu ama basılan sayı bin


İçişleri Bakanlığı'nın AB'ye uyum çalışmaları çerçevesinde geçen hafta başlattığı biometrik pasaport uygulamasında sorun yaşanmaya başlandı.

İçişleri Bakanlığı'nın AB'ye uyum çalışmaları çerçevesinde geçen hafta başlattığı biometrik pasaport uygulamasında sorun yaşanmaya başlandı. Milliyet gazetesinin haberine göre; hükümetin büyük önem verdiği çipli ve biometrik pasaport uygulamasında kurulan sistemde sorun yaşanıyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yılbaşından itibaren, yeni pasaportların 1 Haziran'da verilmeye başlanacağını açıklamasıyla birlikte harekete geçen EGM, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın çalışmalarının henüz istenilen düzeye gelemediği ortaya çıktı. Atalay'ın, Ankara'daki basın toplantısıyla tanıttığı yeni sistem pasaportlar, daha önce kamuoyuna yansıdığı gibi çipli olarak değil, biometrik olarak hazırlanmaya başlandı. Darphane, bir süredir biometrik pasaportlar basımını sürdürürken, çipli pasaport uygulamasına ileriki yıllarda geçileceği öğrenildi.

ÇALIŞMALAR YETERSİZ

Gölbaşı ilçesindeki EGM tesisleri içinde inşa edilen özel pasaport hazırlama merkezinde başlatılan çalışmalar da ilk aşamada yetersiz kaldı. EGM yönetiminde rahatsızlık yaratan bu yetersizliğin çözümü için çalışmalar yürütülürken, ilk iki günde yurt genelinden 10 binden fazla başvuru yapılmasına karşın sadece bin kadar yeni pasaport hazırlanabildi.

Özerk daire başkanlığı olarak faaliyete geçen özel pasaport hazırlama biriminde 24 saat boyunca mesai yapılmasına karşın, illerden gelen pasaport başvuru işlemlerinde aksaklıklar bulunduğu ortaya çıktı. Çoğunlukla pasaportlarda kullanılacak renkli fotoğrafların digital sistemle iletilmesinde sorun yaşandığı ifade edildi.
Milliyet'e konuşan üst düzey bir emniyet yetkilisi, daha önce iptal edilen yeni pasaport projesinden sonra verilen sürenin yeterli olmadığını söyledi. İlk aşamada günde ortalama 2500 pasaport hazırlanması öngörülürken bu sayının bin dolayında kalmasının işlemlerdeki bekleme süresini uzatabileceği kaydedildi.

Çipli pasaport sistemini 'YANLIŞ FOTOĞRAF' kilitledi


1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe giren çipli pasaporttaki sıkıntının kaynağı bulundu. Sistemin tıkanmasının temelinde vesikalık fotoğrafların ebadının olduğu öğrenildi.


Pasaport başvurusunda bulunacakların yanlarında getirdiği fotoğrafları, e-pasaport tanıtımlarında geçen 35x45 mm boyutlarına uydurmak için kesme küçültme işlemi yaptığı saptandı.

Merkezlerde başvuruları alan ilgili personel de başvuru sahibinin bilgilerini ebadı farklı fotoğrafla sisteme yükledi. Ancak Gölbaşı'ndaki pasaport Tanzim Merkezi'nde ulaştırılan fotoğrafları sistem kabul etmedi.

Yetkililer başvuruda verilen fotoğraflarda oynama yapmadan ilgili personele teslim edilmesini istedi. İnternet üzerinden randevu alarak Emniyet Müdürlüklerinin pasaport Şube Müdürlüğü ile Amirliklerine giden vatandaşlar sistemin tam oturamaması nedeniyle sorunlar yaşadı.

Daha önce 2-3 saatte tamamlanan başvuru işlemleri çipli pasaportta 3 güne çıktı. İddiaya gore; başvuruyu alan personel, şahsın bilgileriyle birlikte verilen fotoğrafı yeni makinelerin uyumlu olup olmadığına bakmadan sisteme kaydetti.

Başvuru sahiplerinin bilgileri bu haliyle Ankara Gölbaşı'ndaki pasaport Tanzim Merkezi'ne gönderildi. Ancak yanlış gelen fotoğraflar burada pasaport defterine işlenecek hassas makineler tarafından kabul edilmedi. Sistem tıkandı.

Bir çip de cebimize takılsın!

Son günlerde Türkiye, tam bir ‘çipsel dönüşüm projesi’ yaşıyor. Kedi kartlarıyla mecburen hayatımıza giren ‘çip’, giderek hayatımızın en önemli enstrümanı haline gelmeye başlıyor. En çok kullandığımız şeyden başlayalım.
Kredi kartı...
Çipli...
KGS...
Çipli...
Kimlik ve ehliyet...
Üç vakte kadar o da çipli...

Ya Pasaport? 1 Haziran’dan beri elektronik kılığa bürünen pasaportlar da artık çipli. Teknolojik dönüşüme bazı kesimlerin, özellikle de “her hareketimiz artık izlenir hale geliyor’ diyenlerin, büyük itirazı var.
Fakat bu tartışma bir yana, teknoloji günlük yaşantımıza girdikçe hayatın bir yanını kolaylaştırırken diğer tarafını da zorlaştırıyor. Bunun en son örneği de ePasaport’larda, yani çipli olanlarında yaşanıyor. Bütün dünyaya ayak uydurmanın gereği olarak çıkarılan yongalı (çipli) pasaportlar, tüm ülkeler uzun bir süredir bu pasaportları vatandaşlarına dağıtıyor, Türk vatandaşlarına birçok avantaj sağlayacak. Otomatik pasaport okuma sistemleri sayesinde sınır geçişleri hızlanırken, isim benzerliği nedeniyle yaşanan tatsız durumlar da ortadan kalkacak. Pasaport kopyalama denilen sahtekârlıklar da imkânsız hale gelecek.

Fakat bu teknolojiyi kullanmanın bedeli izah edilebilir bir rakam olmanın da ötesine geçmiş durumda. Her güzelin bir kusuru vardır derler. Fakat neden hep Türkiye’deki güzeller daha kusurlu diye de düşünmeden edemiyor insan. Neden mi? İşte rakamlar.

DÜNYANIN EN PAHALISI İSVİÇRE, O DA BİZDEN 5’TE 1 DAHA AZ

Dünyanın Türkiye dışında çipli ya da global tanımıyla ‘biometric pasaport’ kullanan 45 ülkesinin verilerine göre Türk insanına seyahat etmeyi aklından geçirmek, 5 kat pahalıya mal oluyor. Türkiye dışında dünyanın en pahalı pasaportunu İsviçreliler alıyor. Bir pasaporta yaklaşık 192 TL ödeyen İsviçreliler, bu pasaportu 10 yıl kullanıyor. İsviçre’yi yine 10 yıllık pasaporta 99 Euro, yani 191 TL ödeyen Moldovalılar izliyor. İngilizler 10 yıl vadeli pasaporta 179 TL, Sudanlı’lar 174 TL, Fransızlar 88 Euro yani 170 TL’ye 10 yıl süreyle kullanabileceği pasaportu alabiliyor.
Dünyanın en ucuz pasaportuna ise Filipinler vatandaşıysanız sahip oluyorsunuz. Filipinler’de bir pasaport almanın maliyeti 32 TL. Sırplar, Bulgarlar ve İspanyollar 20 Euro yani 39 TL karşılığında 5 yıl süreli pasaportlarını alabiliyorlar. Bosna’lılar 40, Letonyalılar 42 TL’ye 5 yıl, Çekler ise 45 TL’ye hem de 10 yıllık pasaport elde edebiliyor.
Dünyada 28 ülkede 5, hatta bazı ülkelerde 10 yıl vadeli bir pasaportun maliyeti 97 TL ile 32 TL arasında değişiyor. Eğer epasaport.gov.tr adresine bakarsanız, rakamlar hiç de öyle değil. Burada Euro kullanan bütün Avrupa ülkelerinde 179 Euro, dolar kullanan bütün ülkelerde ise 257 dolar gibi garip bir sabit rakam veriliyor. Halbuki her ülkenin kendi internet sitelerinde verdiği bilgiler, hemen hemen hiçbir ülkenin birbiriyle eşit düzeyde fiyat belirlemediğini gösteriyor.

SEYAHATE NİYET ETMEK 745 TL

Peki Türkiye’de pasaport ücretleri ne kadar? Türkiye’de çipli pasaportun defter bedeli, her vade için 138 TL. Fakat asıl fahiş rakam pasaportun süresinde ortaya çıkıyor. Örneğin 6 ay süreli bir pasaport almak isteyenlerin gözden çıkarması gereken rakam, 138 TL’nin dışında 126 TL daha. Yani altı ay süreli bir pasaport almak isteyen bir Türk vatandaşının ödemesi gereken rakam, dünyanın en pahalı pasaportuna sahip olan İsviçre’nin 10 yıl için istediği rakamdan bile daha fazla: 264 TL. 1 yıl için toplam 318 TL, 2 yıl için 442 TL, 3 yıl için 572.80 TL ve 4-5 yıl için 754.30 TL ödemek gerekiyor. Bu arada altı ay süreli pasaportlara birçok ülkenin vize vermediğini de hatırlatalım.

DÜNYANIN EN ÖLÜ YATIRIMI

Yani “Bir gün yurtdışına giderim, lazım olur” diyerek aldığınız bir pasaport, olur da pasaportun süresi dolana kadar yurtdışına gidemezseniz sizin için hayatınızın en kötü yatırımı haline gelebilir. Sizin için ne kadar kötü ve ölü bir yatırımsa, devlet için o kadar karlı ve maliyetsiz bir yatırım. Çünkü her yatırımın bir getirisi vardır. Çoğu yatırım vadesi boyunca para kazandırır. Fakat Türk pasaportu gün geçtikçe marjinal maliyeti daha da artan bir enstrüman. Çünkü süresi veya sayfaları doldukça bir öncekinden daha da yüksek bir maliyete giderek yaklaşılıyor.

Peki bu fiyatları kim belirliyor? Türkiye’nin bir pasaportu imal etmek için yaptığı masraf dünyanın bütün ülkelerinden en az 5 kat daha mı yüksek? Pasaport defter ve harç ücretlerinden elde edilen gelir hangi kurumlar arasında ve ne oranda dağıtılıyor? Pasaport ücretlerinin diğer ülkelere göre yüksek olduğu eleştirileri var. Gerçekten de dünyada en yüksek pasaport ücreti alan ülke 192 TL ile İsviçre iken (o da 10 yıl süreli pasaport ücreti) Türkiye'de defter ücreti ve harç bedeli olarak (5 yıl için) yaklaşık 5 kat daha yüksek bir fiyat belirlenmesinin sebebi nedir? Defter bedeli ve harç ücretlerinin belirlenmesinde baz alınan kriter nedir? Birçok ülkede 5 yıl-6 yıl veya 10 yıl gibi standart sürelerde düzenlenen pasaportlara karşılık Türkiye'de 6 ay, 1 yıl, 5 yıl ve 10 yıl gibi farklı farklı geçerlilik süreleri belirlenmesinin sebebi nedir? Darphane Genel Müdürü Ahmet Büyükkaymaz, pasaport ücretlerinin Maliye Bakanlığı tarafından belirlendiğini söylüyor. Ayrıca pasaport üretimi için harcanan sarf malzemeleri ve işçilik giderlerinin Darphane tarafından karşılandığını ve Maliye Bakanlığı’na fatura edildiğini ekliyor. Geri kalan konuların ise Maliye Bakanlığı’nın cevaplaması gereken sorular olduğunu belirtiyor. Haliyle bu sorularımızı Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı’na yönelttik. Cevaplarını bekliyoruz. Cevapları geldiğinde bu da bir başka haberimizin konusu olacak. Fakat o cevap gelene kadar, Türkiye’de pasaport ücretlerinin toplamda nasıl bir büyüklük oluşturduğu konusunda, ulaşabildiğimiz rakamlar üzerinden bir değerlendirme yapmaktan zarar gelmez.

ŞANS OYUNLARINDA BİLE DAHA AZ TAHSİLAT YAPILDI

Pasaportların basımından sorumlu kuruluş olan Darphane’nin kayıtlarına göre Türkiye’de 2008 yılında 912 bin adet, 2009 yılında ise 1 milyon 239 bin adet pasaport basıldı. 2008 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu pasaportlardan ve konsolosluk harçlarından tahsil ettiği gelir 562 milyon 555 bin TL’yi, 2009’da ise 643 milyon 45 bin TL’yi buldu. Basılan tüm pasaportların dağıtıldığı ve gelirin de Gelir İdaresi hesaplarına aktarıldığı varsayımından hareketle Türk halkı 2008 yılında bir pasaporta ortalama 616 TL, 2009 yılında ise en azından 519 TL ödedi.
Halbuki Gelir İdaresi, 2009’da milyonlarca aracın dahil olduğu trafik harçlarından 249 milyon TL, 72 milyon Türk vatandaşının herhangi bir sebeple noterden yaptığı işlemlerden 440 milyon TL, milyarlarca liralık ödüller dağıtan şans oyunlarından tahsil ettiği gelir 395 milyon TL oldu. Üstelik bu vergilerin bir kısmı taksit taksit ödeme imkanı bulunan vergilerken, pasaport ücretleri ve harçlarının peşin olarak ödenen giderler olduğunu da unutmamak gerekiyor. Türkiye'de asgari ücretle çalışan bir vatandaşın eline geçen para ise net 577 TL. Yani asgari ücretli birinin bir yıl süreli pasaportu alması için 17 gün, 4-5 yıl süreli pasaport içinse 39 gün çalışması gerekiyor.

Bu ücretlerle ilgili şikayetler giderek artıyor. Gerçekten de bu ücretlere yetişebilmek için bir çip de vatandaşın cebine yani gelirine gerekiyor. Hem de pasaport fiyatlarına endeksli olanından.

İŞTE ÜLKE ÜLKE PASAPORT ÜCRETLERİ

ÜLKE PASAPORT ÜCRETİ (TL)

Türkiye 754

İsviçre 192

Moldova 191

İngiltere 179

Sudan 174

Fransa 170

Somali 158

Danimarka 156

İrlanda 155

Yunanistan 148

Belçika 137

Malta 135

Avusturya 135

Romanya 130

Rusya 127

Portekiz 116

Hırvatistan 102

Arnavutluk 97

Norveç 97

Hollanda 95

Karadağ 95

Finlandiya 89

İtalya 88

İsveç 81

İran 79

Slovenya 73

Almanya 73

Polonya 68

Slovakya 64

İzlanda 63

Dominik Cumh. 60

Çin 59

Lüksemburg 58

Litvanya 56

Estonya 56

Fas 52

Makedonya 48

Macaristan 46

Çek Cumhuriyeti 45

Letonya 42

Bosna Hersek 40

İspanya 39

Bulgaristan 39

Sırbistan 39

Filipinler 32

Alıntı: Barış Erkaya
http://ekonomi.haberturk.com/yazarlar/521146-bir-cip-de-cebimize-takilsin

Türk-Yunan- Bulgar sınırı kalkıyor

Bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Türk-Yunan-Bulgar Turizm Forumu'nda üç ülke arasında dolaşmak isteyenlere teşvik sağlanması ve vize kolaylıkları gibi konular gündeme geldi

Halkidikya yarımadasının "filetosu" sayılan Porto Carras tesislerinde bu yıl ilk kez düzenlenen Türk- Yunan-Bulgar Turizm Forumu'u üç ülke arasındaki turizm ilişkilerini geliştirecek bir takım önemli gelişmeler gündeme geldi. Üç ülkenin sehayat acentaları arasında yabancı turistleri çekebilecek ortak paketlerin hazırlanmasında görüş birliği sağlandı ve öneriler getirildi. Vize problemlerinde kolaylık sağlanması ve üç ülkeyi ziyaret edecek vatandaşlara teşviklerin getirlmesi de bu öneriler arasında geldi. İki gün süren forumda Bulgaristan'ın Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği yetkilileri (BUBSPA), Bulgaristan'ın özellikle kış turizmi ve yeni gelişen SPA, sağlık ve din turizmine yaptığı yatırımlard gündeme geldi. Yalnız yabancıların değil; Türk ve Yunan turistlerin de ilgisini çekebilecek paketler sundular. Yunan Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (HATTA) yetkilileri, Türk kıyıları karşısındaki Yunan adaları, Türkiye ve Bulgar sınırlarına yakın Halkidikya yarımadasındaki turistik tesislerin olanaklarını tanıttı. Forumda Türk pasaportlarına uygulanan vize işlemlerini kolaylaştırmak için Yunan Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği ile Türk-Yunan Ticaret Odası'nın devreye girmesi de gündeme geldi. Yetkililer Yunanistan'a gelecek yabancı turist gurupların Türkiye ve Bulgaristan'a da yönlendirebilecek öneriler getirdiler. Foruma Yunan ve Bulgar acentalar katılırken Türk tarafından davetli olan Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) ve Turizm ve Seyahat Acenteleri Vakfı (TURSAV)'ın hiçbir yetkilisinin yer almaması dikkat çekti. Türkiye'nin tanıtımını Selanik Başkonsolosu Özdemir Hüseyin yaptı.

Forumda getirilen öneriler;

1- Türk turistler İstanbul'a 350 km mesafedeki Selanik yakınlarındaki tatil beldesi Halkidikya yarımadasında geçirecekleri tatil süresinde hem Selanik'i ziyaret edebilecekler (Atatürk'ün doğduğu ev) hem de Bulgaristan'ın SPA ve Sağlık merkezlerinde dinlenebilecek.

2- Aynı şekilde Yunanistan'a gelecek Bulgar turistler, Türk kıyılarına yönlendirilebilecek.

3- Ortak paketlerle bu üç ülkeden ikisini ziyaret edecek yabancı turistlere üçüncü ülkeyi de ziyaret etmesi için "bonus" türü ek olanaklar sağlanabilecek.

En kolay Schengen nasıl alınır?


Avrupa Birliği üyesi 27 ülkeden herhangi birine gitmek için vize şart. Ancak bu ülkelerin 27’sine birden schengen vizesi ile girmek mümkün. Yurtdışına seyahat edecek yolcuların bu vizeyi alabilmesi başlı başına bir sorun. Üye ülkelerden bazıları bu vizeyi verirken çok zorluk çıkartırken, bazıları ise çok daha kolay veriyor. Uçuş Rotası, schengen alırken gereken evrakları, hangi ülkelerin daha kolay vize verdiğini sizler için araştırdı ve geniş kapsamlı bir schengen dosyası hazırladı. Eğer Avrupa’ya gitmeyi düşünüyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun.

Schengen (Şengen) Nedir?
Schengen, Fransa, Almanya ve Belçika üçgeninin ortasında bulunan ufak ama zengin bir ülke olarak bilinen Lüksemburg’un güneyinde bulunan ufacık bir şehirdir. Schengen harita üzerinde görülmeyip bizim için önemli olmasa da Avrupa’da bir yere gitmek istediğimiz zaman adını ağzımızdan düşürmediğimiz bir yer.
1985′in Haziran ayında 7 Avrupa Birliği üye ülkesi aralarında bir anlaşma imzalayarak birbirleri arasındaki tüm sınırları kaldırarak vatandaşlarının rahatça dolaşmasını sağlamışlardır. Bu anlaşmanın sonunda da bu ülkeler Schengen Ülkeleri olarak adlandırılmıştır. Schengen anlaşması her ne kadar 1985’te imzalanmış olsa da yürürlüğe 1995 Mart ayında girmiştir. 1985′ten günümüze 7 ülke’ye 8 ülke daha eklenerek bu sayı 15 olmuştur. Günümüzde de bu sayı 27’e ulaşmıştır.

Schengen Vizesi Nedir?
Schengen vizesinin çıkmasıyla Avrupa’da dolaşmak daha kolay oldu. Schengen vizesi ile bu anlaşmayı imzalamış olan 27 ülke arasında rahatça dolaşılabiliniyor. Bu demek oluyor ki sınırlardan geçişler hava, kara ve deniz yolu fark etmeksizin yerel seyahat olarak değerlendiriliyor.

Schengen Vizesi Nerelerde Kullanılır?
Seyahat yapılmak istenen şehir bu noktada önemli. Eğer sadece bir schengen ülkesini ziyaret etmek istiyorsanız, ziyaret etmek istediğiniz ülkenin başkonsolosluğuna vize başvurusunda bulunuyorsunuz. Eğer birden fazla schengen ülkesini ziyaret etmeyi amaçlıyorsanız vize için gideceğiniz ilk schengen ülkesinin başkonsolosluğuna başvurmanız gerekiyor. Örneğin; İtalya’dan Fransa’ya geçmeyi düşünüyorsanız müracaat etmeniz gereken konsolosluk İtalya Konsolosluğu’dur. Schengen vizesi isteyen ülkelerin vize başvurularında istedikleri evraklar ve kriterler birbirinin benzeridir. İlk schengen vize başvurusunun bizzat kişinin kendisi tarafından yapılması şart koşulmuştur. 2. ve daha sonraki başvurularınızda ( bazı konsolosluk ve müracaat türleri hariç ) seyahat acentaları ve danışmanlık hizmetleri aracılığı ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Schengen ülkesi olmayacak Ülkeler;
Birleşik Krallık ( İngiltere ): İngiltere Avrupa Birliği’ne girdiğinden beri ne Euro’yu ne de Schengen’i kabul etmektedir.
Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır.
Vize başvurusu esnasında sunulan tüm bilgiler, üye ülkelerin yetkili makamlarında kullanıma açıktır.

Schengen Vizesi
Shengen vizesi kapsamında Avrupa Topluluğu ülkelerinin hepsine vizesiz serbest dolaşım hakkı da kazanıldığından, bazı ülkelere başvuru için prosedürü daha kolay bir ülkeden bu başvuruyu gerçekleştirmek daha mantıklı olabilir. Çünkü her ülke, shengen vizesi uygulamasına geçtiğinde tüm prosedürleri almayabilir ve bazı ülkeler hem daha az yoğun olduklarından, hem de işlemleri değişik uyguladığından doğru shengen ülkesini seçmek stratejisini bir vize danışmanı ile yapmanızı öneriyoruz. Evraklarınızın tam olması, vize dosyanızın eksiksiz ve profesyonel olarak hazırlanması, görüşmeye hazır olarak çıkmanız, vize almanızı etkileyen unsurlardan bazılarıdır. Diğer unsurlar, tecrübe ve prestij ile ilgili olarak değişebilir hatta bazı unsurlar tamamen karakter tahliline bağlıdır ve sizin kontrolünüzde değildir.

Schengen Vizesi Evrakları

İş yeri sahipleri için shengen ülke konsolosluklarında gerekecek belgeler
Antetli kağıda schengen vizesi alınacak olan konsolosluğa hitaben ön yazı
İş yerinin imza sirküleri fotokopisi
Vergi levhası fotokopisi
Bulunduğunuz ayın faaliyet belgesi fotokopisi
Ticaret sicil gazetesi fotokopisi (Kuruluş ve adres değişikliği için)
Özel şahsi evrak (Kredi kartı, gayri menkul tapu ve araba ruhsatı) fotokopileri
İş ve fuar amacıyla gidilmesi durumunda, ilgili davetiyenin gösterilmesi

İşverenler için gerekli belgeler (Tüccar, serbest meslek vs.)
İş yeri faaliyetini ve iş hacmini belirten schengen vizesi alınacak olan konsolosluğa hitaben yazı (antetli kağıt) en az üç aylık
Bağlı bulunduğu meslek kuruluşundan faaliyet belgesi (orjinal ve yeni tarihli)
Vergi levhası fotokopisi
İmza sirküleri ve ticaret sicil gazetesi fotokopisi
Banka hesap cüzdanı ve gayri menkul tapu fotokopileri

Ücretliler (sözleşmeli personel, işçi vs.)
İşyerinden çalıştığınızı belgeleyen schengen vizesi alınacak olan konsolosluğa hitaben yazı (antetli)
İşyeri imza sirküleri fotokopisi
İşyeri vergi levhası fotokopisi
Faaliyet belgesi (orjinal ve yeni tarihli)
Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
Sigortalı işe giriş bildirgesi (S.S.K) fotokopisi
Maaş bordrosu (son üç aylık)
Banka hesap cüzdanı fotokopisi ve gayri menkul, tapu fotokopileri

Emekliler
Emeklilik kimlik cüzdanı fotokopisi
Maaş alınan banka hesabı cüzdanı veya kartın fotokopisi
Banka hesap cüzdanı ve gayri menkul, tapu fotokopileri
Gelir gösteren kira kontratı fotokopileri

Öğrenciler
Okuldan öğrenci belgesi
Öğrenci ailesinin, yukarıdaki maddeleri içermek kaydıyla (işveren, ücretli, emekli vs.), iş durumunu ve gelirini gösteren belgeler
3. Kişi 18 yaşını geçmemiş ise noterden muvaffakatname (tüm bakım ve masraflarının karşılandığına dair yurtdışına çıkmasına izin veren belge)

Ayrıca
En az 6 ay geçerli pasaport ( pasaport mutlaka imzalı olmalı )
1 Resim + Vize Ücreti ( Ücretler konsolosluklar tarafından belirleniyor, değişebilir.)
Vize başvuru formları şahsen yolcular tarafından doldurulmalı ve imzalanmalıdır.
Pasaportların “gümrük ve döviz işlemleri” sayfalarına vize uygulanamaz.
Pasaportunuz yenilenmiş ve eski pasaportunuzda ilgili konsolosluğa ait vize mevcut ise eski pasaportunuzu da belgeler ile birlikte vermeniz vize alımında yararlı olacaktır.
Schengen ülkeleri hiç schengen vizesi olmayanlar ile şahsen istemektedir.

SCHENGEN ÜYESİ ÜLKELER
Avusturya
Belçika
Bulgaristan
Güney Kıbrıs
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Estonya
Finlandiya
Fransa
Almanya
Yunanistan
Macaristan
İrlanda
İtalya
Letonya
Litvanya
Lüksemburg
Malta
Hollanda
Polonya
Portekiz
Romanya
Slovakya
Slovenya
İspanya
İsveç

E-pasaportun bilinmeyenleri


"Çipli" ya da "biyometrik" olarak bilinen ve 1 Haziranda uygulamaya giren e-pasaport’lar, yüksek güvenilirliğinin yanı sıra çok sayıda yeniliği de bünyesinde barındırıyor.

190’ın üzerinde üyesi olan ve Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından alınan tavsiye kararı uyarınca çalışmalarına başlanan e-pasaport’lar başvuruda bulunanlara verilmeye başlandı.

Pasaport Kanunu uyarınca, kişiye özel olanı bordo, hususi damgalı olanı yeşil, hizmet damgalı olanı gri, diplomatik olanlarının ise siyah olarak hazırlandığı yeni pasaportlar, klasik pasaportlardan farklı olarak kimlik sayfasının alt kısmında her biri 44 karakterden oluşan ve özel okuyucu cihazlarla okunabilen iki satırlık bir alan barındırıyor. Pasaportun kimlik sayfasında çıplak gözle görülebilen bilgiler, "Makinede Okunabilir Alan" adı verilen bu bölümde de yer alıyor.

"Çipli" (yongalı) ya da "biyometrik" olarak bilinen e-pasapor’un çipinde, eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport numarası, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi, kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik veriler saklanıyor.

E-Pasaportlar, "Makinede okunabilen pasaportların" bir türü olmakla beraber, bunlardan daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarına sahip olmasıyla dikkati çekiyor.

E-Pasaport, seyahatlerin daha süratli ve kolay hale getirmesinin yanında, sınır geçişlerindeki isim benzerliğinden kaynaklanabilen gecikmeleri de ortadan kaldırıyor. E-Pasaportlar sayesinde bir yolcunun kimliği kolayca ve güvenli bir şekilde tespit edilirken, kimlik hırsızlığı ve belge tahrifatının da önüne geçiliyor.

PASAPORTUN YONGALI OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR
E-Pasaport kapaklarının ön yüzünde, uluslararası bir sembol bulunuyor. Bu sembol, pasaportta kimlik ve pasaport bilgilerinin saklandığı entegre bir devre ya da yonganın bulunduğunu ifade ediyor.

Bu sembol, e-Pasaport okuyabilen özel cihazların bulunduğu tüm hava limanları ile sınır geçiş noktalarında da görülüyor.

BİYOMETRİK FOTOĞRAF
E-Pasaportlarda bulunan biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen seyahat belgelerinde kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan ve yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflar olarak tanımlanıyor.

Biyometrik vesikalığın ebatları 35x45 milimetre olarak belirlenirken, tüm fotoğrafçılarda biyometrik vesikalık çektirmek de mümkün.

2 GÜNDE TESLİM
E-Pasaport almak için yurt içinde, 81 il ve 110 İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde halen hizmet veren toplam 191 başvuru merkezine, yurt dışında ise bulunulan ülkedeki Büyükelçiliklerin Konsolosluk Şubelerine veya Başkonsolosluklara başvuru yapılabiliyor.

Diplomatik pasaport başvuruları ise yurt içinde Dışişleri Bakanlığı, yurt dışında Büyükelçilikler ve Başkonsolosluklar tarafından alınıyor. Başvurusu tamamlanan ve tanzim edilen e-Pasaportlar yurt içinde doğrudan başvuru sahiplerinin adreslerine 2-3 gün içerisinde gönderiliyor. E-Pasaportlar yurt dışında ise başvurunun yapıldığı büyükelçilik veya başkonsoloslukta imza karşılığında teslim ediliyor.

E-Pasaport başvurusu için "www.epasaport.gov.tr" adresinden randevu alınabiliyor. Randevu çağrı merkezi üzerinden telefonla da alınabiliyor. Başvuru işlemi ise 5-10 dakika gibi çok kısa bir sürede tamamlanıyor.

ESKİLERİ 2015’E KADAR GEÇERLİ
Türkiye’nin AB ile uyum sürecinde de önemli bir kademe teşkil eden yeni pasaportlardan kişiye özel olanları en az 6 ay olmak üzere 1, 2, 3 yılllık ve üstü süreli olarak düzenlenebiliyor. Hususi damgalı e-Pasaportlar 4 yıl, hizmet damgalı e-Pasaportlar da 4 seneyi geçmemek üzere pasaport sahibinin görevinin müddetine göre tespit edilecek süre için geçerli olmak üzere düzenleniyor. E-Pasaportlarda uzatma imkanı ise bulunmuyor.

Öte yandan, halihazırda kullanılan ve makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportların geçerlilik süreleri boyunca ve ancak 24 Kasım 2015 tarihine kadar kullanılabileceği belirtiliyor. Bu tarihten sonra makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlarla seyahat etmek mümkün olmayacak.

E-Pasaportlar hangi yaşta olursa olsun tüm bireyler için müstakil olarak düzenlenirken, refakat hanesi de bulunmuyor.

Çipli pasaport çilesiyle geldi

Pasaportlarda çipli sisteme geçilmesiyle birlikte karakollardaki pasaport başvuru merkezlerindeki uygulamalarda değişiklikler görüldü. Tek ortak nokta ise uzayan kuyruklar.

Pasaport başvuruları sebebiyle karakollarda genellikle sabah saatlerinde kuyruklar olur. Çipli pasaporta geçişle birlikte bu kuyruklar biraz daha uzamaya başladı.

Dün sabah saat 06.00 sularında Sahrayıcedit’te bulunan Kadıköy Pasaport Bürosuna giden vatandaşlar kapıda ilginç bir notla karşılaştı. Bir gece önce asılan nota göre internetten online randevu almayan kişilerin işlemleri yapılmayacaktı.

Dün işlemleri tamamlanmadığı için sırada beklediklerini söyleyen ya da internet sayfasında randevu almadan da gidileceğini anlatan sayfaları gösteren vatandaşlar polise dertlerini anlatamadı. Sorunlarını müdürlerine anlatabileceklerini söyleyen polis memurları, “8.30, 9.00 gibi müdürümüz gelir anlatırsınız” dediler ve sıradaki vatandaşların emniyetin bahçesinde bekleyemeyeceklerini ifade edip onları dışarı çıkardılar.

Saat 07.00 sularında ise Şişli Emniyeti alışık olmadığı bir manzara ile karşı karşıyaydı zira çok nair bir şekilde Şişli Emniyeti Pasaport Şubesi önünde kuyruk vardı. Parmak izi verilmesi sebebiyle kuyruk olduğunu söyleyen vatandaşlar Kadıköy’dekinden daha şanslılardı zira randevusuz olanlara numara verilirken, randevu alanlara da saatleri gelince çağrı yapılıyordu.

Vatandaşların erken saatlerden itibaren sıraya girmiş olmasıyla verilen numaralar kısa sürede bitti. Eski pasaportlarını uzatmak isteyenler harç kuyruğuna girerken yeni çipli pasaport almak isteyenler bir açıklamayla karşılaştı. Yeni pasaportun defter harcının emniyetten alınmadığını söyleyen yetkililer vatandaşları bankalara yönlendirdi.

Sırasını kaçırmak istemeyen vatandaşlar ise koşturarak bankalara gittiler. Parmak izini verip evraklarını teslim etmek isten vatandaşlar sistemin kilitlenmesi nedeniyle biraz daha beklemek zorunda kaldılar.

KAĞITHANE'DE DURUM FARKLI
Kağıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde ise durum diğer iki merkezden farklıydı. Sıraya giren vatandaşlara öncelikle yeni pasaportları için yanlarında nüfus kağıtlarının aslı ve fotokopisi, biyometrik fotoğrafları ve bankaya yatırılan harç makbuzlarının gerektiği açıklandı.

Pasaportunu uzatmak isteyen ve yeni pasaport almak isteyen vatandaşlar sıraya girdikten sonra polis memurları parmak izlerini almaya başlıyıp, vatandaşların işlemlerini tanımladı.

Yeni uygulamanın ilk günü olması sebebiyle çıkan aksaklıkları, fotoğrafların uygun olup olmadığını vatandaşlara anlatan Kağıthane İlçe polis memurları vatandaşları çok fazla bekletmeden işlemlerini halletti. Bu arada çıkan sorunlar için neler yapmaları gerektiği açıklandı.

Sonuç olarak yeni pasaport almak isteyen vatandaşların önceden internetten randevu alması, yanlarında harç paralarını bankaya yatırdıklarına dair makbuzları, nüfus cüzdanları ve fotokopisi ile biyometrik fotoğraflarını götürmeleri gerekiyor.

Pasaport uzatmak isteyenler ise eskisi gibi işlemlerini yaptırabiliyor. Ancak sıkışıklıklara imkan vermemek için internetten ya da telefonla randevu alınması polis memurlarının da işlerini kolaylaştırıyor.

E-pasaport dönemi resmen başladı


Türkiye’de e-pasaport dönemi resmen başladı.

İlk pasaportları bizzat İçişleri Bakanı Beşir Atalay dağıttı.

Pasaportlar için “daha güvenli, daha çağdaş” nitelemesini yapan Atalay, bu çağdaş standarttaki belgenin “Türkiye’ye yakışan bir pasaport” olduğunun da altını çizdi.

Yeni sistem, pasaportlarda renkten, boyuta, sayfa sayısına kadar pekçok değişikliği de barındırıyor.

ARTIK HERKES KIRMIZI PASAPORTLU !

E-pasaportlar, eskilerine göre daha küçük, taşınması daha kolay.

Renkler de değişti;
Normal vatandaşlara verilen pasaportların rengi lacivertken, yeni dönemde kırmızıya döndü. Daha önce hükümet üyeleri, diplomatlar, milletvekilleri tarafından kullanılan kırmızı pasaportların rengi ise bundan böyle yeni dönemde siyah olacak.

Yeşil renkli hususi ve gri renkli hizmet pasaportlarının ise rengi yeni dönemde de değişmedi.

Yeni pasaportlar 60 sayfa. Ve bu altmış sayfanın hemen hemen hepsi vizelere ayrılmış durumda.

Eski pasaportlarda öndeki “döviz kayıtları” ile arka bölümde bulunan “giriş-çıkış” damgalarının bulunduğu yerler ise, yeni pasaportta yok. Giriş çıkışlar yeni pasaportlarda, arka kapağa yerleştirilen ve dışardan görünmeyen bir çip vasıtasıyla pasaporta işlenecek.

Bu çipte pasaport sahibinin adı, soyadı, uyruğu, kimlik numarası, cinsiyeti ve doğum tarihinin yanı sıra, pasaportun numarası, seri numarası, düzenleme tarihi, düzenleyen makam, parmak izi fotoğraf ve imza yer alacak.

TÜRKİYE’DE 3 GÜN, YURTDIŞINDA 1 HAFTA

Yeni pasaportların en büyük özelliği, taklit edilemez olmaları. Zaten İçişleri Bakanı Atalay da bu nedenle sürekli “güvenlik” konusuna atıf yaptı tanıtım toplantısı boyunca.”Bu yeni pasaportlar, ne taklide, ne tahribe izin vermiyor” dedi ve ekledi; “bu yeni pasaportlar, terörle ve suçla mücadelede de büyük katkı sağlayacak.”

Yeni pasaportlar artık sadece tek bir yerde tanzim edilecek; Gölbaşı’nda, bu iş özel olarak oluşturulan Pasaport Tanzim Merkezi’nde.
Vatandaşlar, yurtiçinde ya da dışında, başvurularını yaptıktan sonra, bu başvurular anında bu merkeze iletilecek ve pasaport basım işlemi başlayacak.
Ardından da posta yoluyla, vatandaşa ulaştırılacak.

ADRESE TESLİM

Pasaportların tümü PTT aracılığıyla, özel ulakla adrese teslim edilecek. Bu çerçevede, Türkiye içinde yapılan başvurulara ilişkin teslimatların 3 ila 5 gün, yurtdışında büyükelçilikler ve konsolosluklara yapılan başvuruların ise bir hafta ile 10 gün arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

BAŞVURULAR RANDEVU İLE

Yeni pasaport sistemi, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının işbirliği ve ortak çalışması ile oluşturuldu.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Naci Koru, tanıtım toplantısında başvurulara ilişkin bilgi verdi. Buna göre, yeni pasaportlara ilişkin başvuruları vatandaşlar, yurt içinde en yakın emniyet müdürlüğüne, yurt dışında ise büyükelçilik ve konsolosluklara yapacaklar. Türkiye’de 81 il ve 110 ilçe olmak üzere, toplam 191 emniyet müdürlüğüne pasaport başvurusunda bulunabiliniyor. Nereye başvurmak gerektiğini, çağrı merkezi ya da web adresinden öğrenmek mümkün.

Yeni kurulan sistem ile, başvurular için önceden randevu alınabiliyor. Böylece vatandaş, hiç beklemeden randevu saatinde emniyet müdürlüğüne gidip, birkaç dakika içinde başvurusunu tamamlayabiliyor. Randevu almak için 0 126 444 30 20 telefon numarasını aramak yeterli. Bu numara 24 saat hizmet veriyor. Ayrıca randevu www.epasaport.gov.tr web adresinden de alınabiliyor.

Pasaport tanziminin ne aşamada olduğunu da, yine bu telefon ya da adresten, her an öğrenmek mümkün.

FOTOĞRAFLARA DİKKAT !

E-pasaport başvurusunda bulunurken en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri fotoğraf. Yeni pasaportlarda normal vesikalık fotoğraf kullanılmıyor. Fotoğrafın mutlaka biyometrik olması gerekiyor. Hemen hemen her fotoğrafçıda biyometrik fotoğraf çektirmek mümkün.

Biyometrik fotoğrafın özelliği tüm yüzü kapsayacak şekilde çekilmesi ve 35 mm x 45 mm ebatlarında olması.

PEKİ ESKİ PASAPORTLAR NE OLACAK?

E-pasaport uygulamasına geçilmesine rağmen, eski pasaportlar da bir süre daha geçerliliğini koruyacak. Eski pasaportlar, geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabilecek. Eğer, bu süre bitmeden e-pasaport başvurusunda bulunursanız, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan süre, yeni e-pasaport süresine ek bir harç yatırmadan eklenebilecek.

VİZELER NE OLACAK?

Süresi dolmuş pasaportta bulunan geçerli bir vize, üzerinde iptal damgası yoksa genel olarak kullanılabiliyor. Ancak bazı ülkeler, bu konuda farklı uygulamalar da yapıyor. Bu nedenle, vizenizde yeterli süre bile olsa, seyahat etmeden önce gidilecek ülke temsilciliğine başvurmakta fayda var.

E-PASAPORTLARDA SÜRE UZATMA YOK

Yeni pasaportların en önemli özelliği, süre uzatması olmaması. Eğer e-pasaportunuzun süresi biterse, yeni bir e-pasaport almanız gerekiyor.

ÇOCUKLARIN DA KENDİ PASAPORTU OLACAK

Yeni e-pasaport uygulaması ile küçük çocukların, ebeveynlerinin pasaportlarına yazılması işlemine de son veriliyor. Artık hangi yaşta olursa olsun, her bireyin kendine ait e-pasaportu olacak. Nitekim, bu nedenle yeni e-pasaportlarda refakat hanesi bulunmuyor.

PASAPORT BEDELİ 138 TL

Yeni pasaportların defter bedeli 138 TL. Ancak bir de harç parası yatırmak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, iki yıl geçerli pasaport için harç bedeli 304 TL. Süre uzadıkça, harç bedeli de artıyor.

Pasaport defter ve harç bedelleriyle ilgili ayrıntılı bilgi www.epasaport.gov.tr sitesinde alınabiliyor.

Yeni pasaportta ücretler ne olacak?


Çipli pasaportlar gün yüzüne çıkıyor. İçişleri Bakanı Atalay, başvuruda bulunan gazetecilere yeni pasaportlarını ilk gün dağıtacak

AB'ye uyum sürecinde altı yıl önce başlatılan çipli pasaport çalışmasında nihayet sona gelindi. Akşam'ın haberine göre, dağıtım tarihi defalarca ertlenen yeni pasaportlar, bu hafta piyasaya çıkacak. İçişleri Bakanı Atalay, 2 Haziran Çarşamba günü bir basın toplantısında ilk çipli pasaportları da sahiplerine bizzat kendisi teslim edecek. Basın toplantısına katılan gazetecilere, toplantıdan iki gün önce başvuruda bulunmaları halinde çipli pasaport hazırlanacak.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Gölbaşı'nda kurduğu Pasaport Basım Merkezi'nde hazırlanacak çipli pasaportlar için eski fiyat tarifesi uygulanacak. Çipli pasaport almak isteyenler, defter parası olarak eskiden olduğu gibi 138 lira ödeyecekler. Başvuru sahipleri, bir yıllık pasaport için 180, iki yıllık pasaport için 304, üç yıllık pasaport için 334 ve beş yıllık pasaport için 616 lira harç parası verecekler.
Yeni pasaportlar için yılbaşına kadar bu tarife uygulanacak. Yılbaşında pasaport defter ücretinin bir miktar ucuzlaması bekleniyor. Ancak pasapor harçları artacak. Harçlar, yılbaşından itibaren Maliye Bakanlığı'nın belirleyeceği yeniden değerleme oranında zamlanacak.

ESKİLER 5 YIL GEÇERLİ

Eski pasaportlar, 2015 yılına kadar geçerliliğini koruyacak. Yani elinde eski pasaportu bulunanlar, beş yıl daha bu pasaportlarla yurtdışına gidip gelebilecekler.

EHLİYETLER CİPLİ OLUYOR
Emniyet Genel Müdürlüğü, ehliyetlerin de AB normlarında olması için çalışma başlattı. Projeye göre yeni ehliyet alacak sürücüler parmak izi vermek için emniyete gidecek. Çipli ehliyetler taklit edilemeyecek. Darphane'de basılacak ehliyetler sürücülerin adreslerine kargo ile gönderilecek. Türkiye'de 21milyon 134 bin 904 ehliyet sahibi bulunuyor. Bunların yüzde 82,5'ini erkekler, yüzde 17,5'ini de kadınlar oluşturuyor.

Çipli pasaportların dağıtımı yarın başlıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü, hazırlıkları yıllar alan e-pasaportu 1 Haziran'dan itibaren vermeye başlıyor.

Vatandaşlar, pasaport başvurularını bulundukları illerden yaparken, yeni pasaportlar Gölbaşı'nda kurulan merkezden basılarak kargo aracılığıyla gönderilecek.

Yeni pasaportlar sınır kapılarında ve hava limanlarındaki yoğunluğu önlerken, sahteciliğe karşı etkin güvenlik katmanı içeriyor.

Türkiye'nin de yer aldığı 190'ın üzerinde üyesi bulunan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından alınan tavsiye kararı uyarınca, üye ülkelerin en geç 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle Makinede Okunabilir Pasaport (MOP) üretimine başlanıyor.

Eski tip pasaportların ise tüm dünyada 24 Kasım 2015 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmasını öngören karar çerçevesinde, uzun zamandır çalışmaları sürdürülen yeni pasaportlar, 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren verilmeye başlanacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, "Biyometrik", "Elektronik", "Çipli" pasaport olarak da adlandırılan e-pasaportların basımı için Gölbaşı'nda Pasaport Basım Merkezi kurdu.

Vatandaşlar 81 il emniyet müdürlüğü ve 110 ilçe merkezi, yurtdışında konsoloklar ve büyükelçiliklerden başvuru yapabilecekler.

Vatandaşlar, gerekli belgelerle yaptıkları başvurular, illerin pasaport birimleri tarafından online sistemle Pasaport Basım Merkezi'ne ulaştırılacak.

Merkez, pasaportu hazırlanmasının ardından kargo ile vatandaşın beyan ettiği adrese gönderilecek. Adresinde iki defa aranan kişi bulunamazsa, pasaportunu başvuru yaptığı ilden alabilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü, pasaportların getireceği yeni iş yükünü organize edebilmek için yeni bir yapılanmaya gidiyor.

Yabancılar Hudut İltica Daire Başkanlığı bünyesinde şube müdürlüğü olarak faliyet yürüten birim Daire Başkanlığı oluyor. Pasaport Daire Başkanlığı'nın kuruluş çalışmaları İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülürken, bu dairede ve basım merkezinde görev yapacak 220 personel belirlendi.

Makinede Okunabilir Pasaportlarda, klasik pasaportlardan farklı olarakkimlik sayfasının alt kısmında her biri 44 karakterden oluşan ve özel okuyucu cihazlarla okunabilen iki satırlık bir alan bulunuyor.

Pasaportun kimliksayfasında çıplak gözle görülebilen bilgiler "Makinede Okunabilir Alan" adı verilen bu alanda da bulunuyor.

e-Pasaportlar, eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport numarası, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi gibi kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanısıra içinde fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiğiyongalı (çipli) yapıya sahip bulunuyor.

Yeni pasaportlar esasında Makinede Okunabilen Pasaportların bir türü olmakla birlikte Makinede Okunabilir Pasaportlardan daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarına sahip.

Tüm dünyada e-Pasaportların kullanıma girmesi ve bu sayede belge güvenliğinin artmasına bağlı olarak giderek artan sayıdaki ülkede sınır geçişlerinde otomatik pasaport okuma/tanıma sistemleri kullanılarak pasaport işlemleri hızlanacak.

Sınır kapılarında ve hava limanlarında kuyruklar oluşmayacak. Halen kullanılan ve makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlar geçerlilik süreleri 24 Kasım 2015 tarihine kadar kullanılabilecek. Bu tarihten sonra makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlarla seyahat etmek mümkün olmayacak.

e-Pasaport üretiminin her aşamasında, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'dede vatandaşların kişisel kimlik bilgilerini herhangi bir sahtekarlık girişimine karşı güvence altına alan ICAO standartlarıyla uyumlu ileri teknolojiler kullanılacak.

Yeni pasaportlar hangi yaşta olursa olsun tüm bireyler için müstakilolarak düzenlenecek. Bu nedenle, e-Pasaportlarda refakat hanesi bulunmayacak.

Rengi daha önce lacivert olan yeni sistemde ise bordoya dönüştürülen umuma mahsus e-Pasaportlar; en az 6 ay olmak üzere 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yılllık ve üstü süreli olarak düzenlenebilecek. Bu pasaportlar 10 yıla kadar süreli olabilecek.

Devlet memurlarının kullandığı ve yeşil rengini muhafaza eden hususi damgalı e-Pasaportlar dört sene için verilebilecek.

Devlet tarafından görevlendirilen kişilere verilen ve rengi eskisinde olduğu gibi gri olan hizmet damgalı e-pasaportlar da dört seneyi geçmemek üzere pasaport sahibinin görevinin müddetine göre tespit edilecek süre için geçerli olorak düzenlenebilecek.

Yeni pasaportlarda klasik pasaportlardaki temdit (uzatma) imkanı bulunmuyor. Her yeni başvuruda yeni bir pasaport defteri kullanılacak.

Pakistan ile Türkiye arasında vize kalkacak


PAKİSTAN Kültür ve Turizm Bakanı Shazia Marri, yakın zamanda Türkiye ile Pakistan arasındaki vize uygulamasının kalkabileceğini söyledi. Marri, “Yakın gelecek için bir müjde verebiliriz. Türkiye ile Pakistan arasındaki vize uygulamasının kaldırılması için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Nevşehir'deki Kapadokya Dedeman Oteli'nde bu yıl 5'incisi düzenlenen ‘Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi'nin galasına katılan Marri, Pakistan'ın kültürel ve tarihi değerlerini anlattı. Marri birçok uygarlıga ev sahipliği yapan Pakistan'ın bugünkü kültürünün, ülkenin ev sahipliği yaptığı her bir uygarlığın, her bir dönemin sosyal birleşmesi olduğunu söyledi

.Konuk bakan, gazetecilerin, “Türkiye ile Pakistan arasındaki vize kalkacak mı?” sorusu üzerine, yakın gelecek için müjde verebileceğini söyledi. Marri, şöyle dedi:

“Vizenin kalkması iki ülke arasındaki diyalog, anlaşmaya bağlı. Biz bir adım atarsak Türkiye Hükümeti de adım atar, Türkiye bir adım atarsa, biz de bir adım atarız. Her iki ülke için de bu dış ilişkilere ve anlaşmalara bağlı bir durumdur. Bu tek taraflı değildir. Vize uygulamaları iki ülke arasındaki ilişkilere göredir. Ancak haklısınız. Türkiye ile Pakistan arasında vize uygulaması olmaması gerekir. Böylesine birbirine yakın, dost ülkeler arasında vize uygulaması olmaması gerekir. Türkiye ile aramızda çok güçlü bağlarımız var. Şahsi fikrim; dini, kültürel, siyasi açıdan bu kadar yakınlıkları olan iki ülke açısından kesinlikle vize uygulamasının kalkması gerekir.” ‘Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi'nin gala gecesine, aralarında Pakistan, Hong Kong, İngiltere ve İran'ın da bulunduğu 40 ülkeden 105 bilim adamı katıldı. Gecede en başarılı tezleri hazırlayan akademisyenlere teşekkür plaketi verildi. Pakistan Kültür ve Turizm Bakanı Shazia Marri de, gecede, kongrenin tertip komitesi üyelerine ülkesinin yöresel kıyafetlerinden hediye etti.

22 ÜLKE İLE VİZE KALKTI

Almanya'da konuşan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise Türkiye'nin 22 ülke ile vize kaldırdığına dikkat çekti. Bağış, “ Biz Türkiye'de herkesi kucaklayarak, ayrım yapmayarak büyük başarılara imza attık. Bizim yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın da aynı anlayışla öncelikle bir birini sevmesi lazım. Her şey sevgiyle başlıyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarım Türkiye'de yaşayanlar kadar Türkiye sevdalısı olduklarını çok iyi biliyorum. Bunu bilen çok iyi bir başbakanımız var. O nedenle başbakan gittiği her ülkede hiçbir istisna yapmadan vatandaş ve soydaşlarımızla biraraya geliyor. Onlarla sohbet edip sorunlarını dinliyor. İşte onun neticesinde dünyada güçlü bir Türk lobisi oluşmaya başladı.

Dünya çapındaki Türk işadamları artık kendi aralarında toplantı yaparak kalmıyorlar, internet ortamında dijital ortamda çok önemli projeleri birlikte gerçekleştiriyorlar. Bu güç her alanda kendini göstermeye başlıyor. Türkiye 22 ülkenin vizelerini kaldırdı. İnşallah yakında Avrupa vizelerini de kaldıracağız. Bunun için çok ciddi bir çaba içindeyiz. Şu anda Avrupa Birliği Komisyonuyla önemli bir müzakereyi sürdürüyoruz. Bize vize kolaylığı teklif ediliyor biz vize kaldırılmasını talep ediyoruz. Bunu yapmak içinde Türkiye elinden geleni yapacak. Çünkü Türkiye sıradan bir ülke değil. Türkiye son dönemde Avrupa Birliğine giren ülkeler gibi küçükte değil, ekonomisi zayıf da değil. Bugün Türkiye dünyanın 16., Avrupa'nın 6. en büyük ekonomisi. Dünya nüfünun sadece yüzde biri 33 yaşın altındayken, Türkiye nüfusunun yüzde 66'sı 33 yaşın altında. Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarının yüzde 75'i Türkiye'nin ya güneyinde, ya doğususun da ya da kuzeyinde. Türkiye Avrupa'nın aradığı entegrasyon için çözüm ülkesi. Avrupa'da 5.5 milyon soydaşımız yaşıyor, çok şükür yüzümüzü kızartan, aşırı şiddete başvuran, teröre başvuran, ırkçılığa başvuran bizim kardeşimiz yok. Avrupa Türkiye'yle bütünleştiği zaman gerçek barış platformunu yakalayacak” diye konuştu.

Atatürk Havalimanındaki pasaport kabinleri değişiyor


Atatürk Havalimanı'ndaki 90 adet pasaport kabini, çalışan polislerin daha rahat hizmet vereceği şekilde yenilecek. Havalimanını yenileme çalışmaları kapsamında TAV İnşaat şirketi mühendislerinin tasarladığı yeni pasaport kabini, dış hatlar terminalinde polislerin beğenisine sunuldu.

Her gün on binlerce yolcunun gelip geçtiği dış hatlar terminali geliş katında 42, gidiş bölümünde ise 48 adet pasaport kabini bulunuyor. İşlem yapan görevlilerin, üzerin kapalı ve dar olan eski kabinlerde yolcudan alçak bir pozisyonda çalışmasının iş verimliliğini olumsuz etkilediği belirtildi.

Yeni pasaport kabini üzeri açık olarak tasarlandı. Eskisinde olduğu gibi iki kişinin yan yana çalışacağı kabinin içi görevlilerin rahat hareket edeceği şekilde dizayn edildi.

Hali hazırda tabanı yere yakın olan kabinlerin aksine yeni tasarımın zemini yenden 60 santimetre kadar yüksek yapıldı. Bu sayede görevli polisler, yolcuları daha rahat şekilde görüp işlemlerini yapabilecek.

Dış hatlarda montajı yapılan bir adet yeni pasaport kabini, emniyet mensuplarının beğenisi halinde diğerleriyle değiştirilecek.

ABD Vize Başvuru Ücretini Artırdı



Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmek isteyen turizm ve iş amaçlı ziyaretçiler, öğrenciler ve basın mensupları vize başvurusu için 140 Dolar ödeyecek.


Amerika Birleşik Devletleri, tüm dünyada vize başvuru ücretlerini artırdı.

Buna göre, turizm ve iş amaçlı ziyareçiler, öğrenciler ve basın mensupları vize başvurusu için 140 Amerikan Doları ödeyecek.

Çalışma, şirketiçi transfer, üstün yetenekli kişiler, profesyonel gösteri sanatçıları, sporcular ile din görevlileri de 150 Amerikan Doları başvuru ücreti ödeyecek.

Ticari-yatırımcı vizelerinde başvurular için ise bundan böyle 390 Amerikan Doları ödenecek.

Amerikan vizelerinde yeni başvuru tarifesi, 4 Haziran’dan itibaren geçerli olacak. 4 Haziran ve sonrasına randevusu olanların, ücret artışından doğan farkı ödemeleri gerekiyor.

E-Pasaport Tanıtım Filmi

1 Haziran'dan itibaren dağıtılmaya başlanacak olan e-pasaportlarla ilgili bir tanıtım filmi yayınlandı.

Yurtdışı çıkış har(a)cı


Seyahat ya da iş amacıyla ülke dışına çıkmak isteyen bir Türk vatandaşının 15 TL'lik "Yurtdışı Çıkış Harcı"nı ödemesi gerekiyor. Ancak bu harcın alınması Anayasa'nın 23. maddesine aykırı. Yani bu harcın alınması için 2007 yılında çıkarılan 5597 No.'lu kanun Anayasa'ya rağmen çıkarılmış bir kanun.

Sercan Tezcanoğlu / CNNTurk.com

Bir ülke düşünün ki vatandaşı yurtdışına çıkmak istediğinde onlarca sorunla karşılaşıyor... Bunları aşıp çıksa bu kez de gittiği yerde bitmek bilmeyen meselelerle mücadele ediyor...

Izdıraplarla geçen bu süreç güzel ülkemiz Türkiye'nin güzel insanlarının kaderi mi? Hiç de değil...

Daha önce pasaport ve süre uzatma ücretlerinde diğer ülkelerle aramızdaki dudak uçuklatan cinsten farkları işlemiştik. "Kaz" olmadığımızı her şeyin farkında olduğumuzu belirtip yapılanları bir bir ortaya döktük.

Şimdi "kaz"ın bir başka ayağına dokunuyoruz. Bu ayağın adı "Yurtdışına Çıkış Harcı"... Bazıları ise buna "Yurdışına Çıkış Haracı" diyor.

Peki haklılar mı bu birileri? Nedir bu yurtdışına çıkış harcı ve neden yurtdışına çıkıyoruz diye para ödüyoruz.

Bu konuyla ilgili hukuki bilgiyi konuyla ilgili ısrarla çalışan Bahçeşehir Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olan Serkan Köybaşı'dan aldık.

Daha önce bu konuyu Güncel Hukuk Dergisi ve Radikal gazetesinde gündeme getiren Serkan Köybaşı, "Yurtdışı Çıkış Harcı"nın Anayasal bir dayanağı olmadığını ve bu harcın hukuka aykırı olduğunu savunuyor.

"Yurtdışına çıkış harcı Anayasa'ya aykırı mı?"

Belirtilen yayın organlarında bu savunusunun hukuksal dayanaklarını detaylarıyla açıklayan Köybaşı o zaman "harç kalkmazsa bunun dava konusu" olabileceği uyarısını da yapmış.

Ancak 2009'a kadar bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmayınca Köybaşı, "Yurtdışı çıkış harcı"nın kaldırılması için 6. Vergi Mahkemesi'nde dava açtı.

Halkın hakkını teslim edebilecek tek kuruluş Anayasa Mahkemesi

Dava sürdüğü için detaylarına giremiyoruz. Ancak süreç şöyle işleyecek. Eğer Mahkeme iddiayı ciddi bulursa dosya Anayasa Mahkemesi'ne gönderilecek ve Anayasa Mahkemesi de yurtdışı çıkış harcı alınmasını sağlayan kanunun Anayasa'ya uygunluğunu denetleyecek. Yani bu konudan mağdur olan halkın hakkını teslim edebilecek tek kuruluş Anayasa Mahkemesi.

Peki Serkan Köybaşı'nı "Yurdışı Çıkış Harcı"nın Anayasa'ya uygun olmadığı yönünde düşünmeye iten ne oldu?

Öncelikle 29 Haziran 2001'de çıkarılan "Yurtdışına Çıkışlardan Harç Alınması ve 4481 Sayılı Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun" ile KKTC hariç yurtdışına çıkışlarda 70 milyon TL (Bugünkü parayla 70 TL diyelim) harç alınması kararı alındı.

Bu kanunla alınan "Yurtdışı Çıkış Harcı"nın yasal dayanağı mevcuttu. Çünkü bu dönemde Anayasa'nın seyahat özgürlüğünü düzenleyen 23. maddesinde "Vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyeti, ülkenin ekonomik durumu (...) sebebiyle sınırlanabilir" ibaresi yer alıyordu.

Ancak Anayasa'nın bu maddesi, 2001'in Ekim ayında değiştirildi (Değişik: 3.10.2001-4709/8 md.) ve ülkenin ekonomik durumu, vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyetinin sınırlanması için bir neden olmaktan çıktı.

Şu anki nedenler sadece vatandaşlık ödevi ya da hakkınızda bir ceza soruşturması veya kovuşturması olması. Bunlardan başka bir nedenle vatandaşların yurtdışına gidişi engellenemez.

Ancak vatani görevi konusunda sorunu olmayan ve hakkında bir ceza soruşturması veya kovuşturması olmayan bir Türk vatandaşı olarak sınıra geldiğinizde size "Yurtdışı çıkış harcını yatırdın mı?" diye soruluyor.

Serkan Köybaşı bu durumun Anayasaya aykırılığını şöyle anlatıyor: "Harcı yatırdınız mı? sorusuna hayır derseniz, çıkamazsınız. Bu nedir? Seyahat özgürlüğüne bir engeldir. Anayasa'da dayanağı var mı? Yok."

Anayasa'ya aykırı kanun yapılır mı?

2007 yılında bu konuda yeni bir düzenlemeye gidiliyor ve 5597 No.'lu kanun çıkarılıyor. Bu kanunun birinci maddesinde "Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 YTL harç alınır" deniliyor.

İşte Serkan Köybaşı'nın açtığı davanın dayandığı nokta da burası.

Köybaşı bunu şöyle anlatıyor: "Bugün uygulanan kanun 2007 tarihli bir kanun. Yani Anayasal dayanağın ortadan kalkmasından 6 sene sonra hazırlanmış bir düzenleme. İşte bu nedenle yurtdışı çıkış harcı alınmasına neden olan kanun, Anayasada bahsedilmeyen bir engel yaratarak Anayasaya aykırı hale gelmektedir. Bu nedenle iptal edilmelidir."

Hakkınızı nasıl arayacaksınız?

Serkan Köybaşı Anayasa'ya aykırı olarak yapılan bu kanunla alınan 15 TL'yi (15 TL'leri de diyebiliriz çünkü her çıkışınızda yeniden ödüyorsunuz) geri almak için ne yapılması gerektiğini de şöyle anlatıyor:

"Bu konuda vatandaşların haklarını araması maalesef oldukça uzun bir süreç gerektiriyor. 15 TL'lik yurtdışı çıkış harcını yatırmak istemezseniz yurtdışına çıkamaz ve mağdur olursunuz. Harcı yatırıp geri döndüğünüzde paranızı geri almak isterseniz 104 TL'lık dava harcını yatırarak dava açmanız gerekiyor. Vergi Mahkemesi'ne açacağınız bu davada harcın Anayasaya aykırı olduğunu iddia edip hakimi de iddianızın ciddi olduğu konusunda ikna etmeniz lazım. Benim izlediğim yol bu."

Serkan Köybaşı'nın açtığı dava olumlu sonuçlanırsa Anayasa Mahkemesi'nin kararı kanunu iptal edeceği için artık kimse harç ödemeyecek.

Ancak yalnızca Serkan Köybaşı ödediği 15 TL'lik harcı geri alabilecek. Parasını geri isteyen diğer vatandaşların şimdiye kadar ödedikleri harçları geri almak için teker teker dava açması gerekiyor. Üstelik 15 TL'yi geri alabilmek için 104 TL dava harcı ödemek zorundalar.

15 TL meselesi

Bu konuyla ilgili bazı itirazlar da mevcut. Kimileri "Önceden 70 TL ödüyorduk, şimdi 15 TL ödüyoruz" diye düşünüyor. Evet 15 TL, 70 TL'den daha az. Ancak unutulmaması gereken nokta Anayasal hakkınızı kullanıyorsunuz diye kimsenin sizden 1 kuruş bile almaya hakkı olmaması meselesi. 15 TL'yi 70 TL'ye nazaran yeğleyenlere şöyle bir örnek verelim: Zaten sizin olan tişörtünüz için sizden 15 TL para isteniyor. Tişört zaten sizin... Daha da kötüsü bu parayı vermezseniz kendi tişörtünüzü giyemeyeceğiniz söyleniyor.

Dünyada durum ne?

Diğer ülkelere baktığımızda bu tür harçların çok nadiren uygulandığını görüyoruz. Birçok ülke bu tür bir harç uygulaması yapmıyor. Fransa, İtalya, Almanya, Slovakya, Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan ve Polonya buna örnek olarak sayılabilecek ülkeler. Ancak örneğin Suriye'den çıkışlarda, yabancılar dahil herkesten 15 dolarlık bir harç alınıyor. İşin ilginci ise Suriye kendi vatandaşından bile 15 dolar harç alırken iki ülke arasındaki anlaşma uyarınca Türkler bu harcı ödemiyor.

Pasaport alacaklar bekleyin!


Emniyet Genel Müdürlüğü, hazırlıkları yılları alan e-pasaportu 1 Haziran'dan itibaren vermeye başlıyor. Vatandaşlar, pasaport başvurularını bulundukları illerden yaparken, yeni pasaportlar Gölbaşı'nda kurulan merkezden basılarak kargo aracılığıyla gönderilecek. Yeni pasaportlar sınır kapılarında ve hava limanlarındaki yoğunluğu önlerken, sahteciliğe karşı etkin güvenlik katmanı içeriyor.

Türkiye'nin de yeraldığı 190'ın üzerinde üyesi bulunan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından alınan tavsiye kararı uyarınca, üye ülkelerin en geç 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle Makinede Okunabilir Pasaport (MOP) üretimine başlanıyor. Eski tip pasaportların ise tüm dünyada 24 Kasım 2015 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmasını öngören karar çerçevesinde, uzun zamandır çalışmaları sürdürülen yeni pasaportlar, 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren verilmeye başlanacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, ''Biyometrik'', ''Elektronik'', ''Çipli'' pasaport olarak da adlandırılan e-pasaportların basımı için Gölbaşı'nda Pasaport Basım Merkezi kurdu. Vatandaşlar 81 il emniyet müdürlüğü ve 110 ilçe merkezi, yurt dışında konsoloklar ve büyükelçiliklerden başvuru yapabilecekler. Vatandaşlar, gerekli belgelerle yaptıkları başvurular, illerin pasaport birimleri tarafından online sistemle Pasaport Basım Merkezi'ne ulaştırılacak. Merkez, pasaportu hazırlanmasının ardından kargo ile vatandaşın beyan ettiği adrese gönderilecek. Adresinde iki defa aranan kişi bulunamazsa, pasaportunu başvuru yaptığı ilden alabilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü, pasaportların getireceği yeni iş yükünü organize edebilmek için yeni bir yapılanmaya gidiyor. Yabancılar Hudut İltica Daire Başkanlığı bünyesinde şube müdürlüğü olarak faliyet yürüten birim Daire Başkanlığı oluyor. Pasaport Daire Başkanlığı'nın kuruluş çalışmaları İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülürken, bu dairede ve basım merkezinde görev yapacak 220 personel belirlendi.

Makinede Okunabilir Pasaportlarda, klasik pasaportlardan farklı olarak kimlik sayfasının alt kısmında her biri 44 karakterden oluşan ve özel okuyucu cihazlarla okunabilen iki satırlık bir alan bulunuyor. Pasaportun kimlik sayfasında çıplak gözle görülebilen bilgiler ''Makinede Okunabilir Alan'' adı verilen bu alanda da bulunuyor.

e-Pasaportlar, eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport numarası, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi gibi kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra içinde fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiği yongalı (çipli) yapıya sahip bulunuyor. Yeni pasaportlar esasında Makinede Okunabilen Pasaportların bir türü olmakla birlikte Makinede Okunabilir Pasaportlardan daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarına sahip.

Tüm dünyada e-Pasaportların kullanıma girmesi ve bu sayede belge güvenliğinin artmasına bağlı olarak giderek artan sayıdaki ülkede sınır geçişlerinde otomatik pasaport okuma/tanıma sistemleri kullanılarak pasaport işlemleri hızlanacak. Sınır kapılarında ve hava limanlarında kuyruklar oluşmayacak.
Halen kullanılan ve makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlar geçerlilik süreleri 24 Kasım 2015 tarihine kadar kullanılabilecek. Bu tarihten sonra makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlarla seyahat etmek mümkün olmayacak.

e-Pasaport üretiminin her aşamasında, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de vatandaşların kişisel kimlik bilgilerini herhangi bir sahtekarlık girişimine karşı güvence altına alan ICAO standartlarıyla uyumlu ileri teknolojiler kullanılacak.

Yeni pasaportlar hangi yaşta olursa olsun tüm bireyler için müstakil olarak düzenlenecek. Bu nedenle, e-Pasaportlarda refakat hanesi bulunmayacak.

Rengi daha önce lacivert olan yeni sistemde ise bordoya dönüştürülen umuma mahsus e-Pasaportlar; en az 6 ay olmak üzere 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yılllık ve üstü süreli olarak düzenlenebilecek. Bu pasaportlar 10 yıla kadar süreli olabilecek.

Devlet memurlarının kullandığı ve yeşil rengini muhafaza eden hususi damgalı e-Pasaportlar dört sene için verilebilecek. Devlet tarafından görevlendirilen kişilere verilen ve rengi eskisinde olduğu gibi gri olan hizmet damgalı e-pasaportlar da dört seneyi geçmemek üzere pasaport sahibinin görevinin müddetine göre tespit edilecek süre için geçerli olorak düzenlenebilecek.

Yeni pasaportlarda klasik pasaportlardaki temdit (uzatma) imkanı bulunmuyor. Her yeni başvuruda yeni bir pasaport defteri kullanılacak.

Türkiye’den vize istemeyen ülkeler

Bildiğiniz gibi son zamanlarda Türkiye’den vize istemeyen ülkelerin sayısı bir bir artıyor. İşte Mayıs 2010 itibariyle Türkiye’ye vize uygulamayan ülkelerin harflere göre sıralanmış listesi:


A

Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk

B


Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya


E-F

Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler

G

Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan

H

Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong

İ-J

İran, Jamaika, Japonya

K

Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika

L

Libya, Lübnan

M-N

Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Nikaragua

P-R

Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, Rusya

S-Ş

St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili

T

Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Tacikistan

U-Ü-V

Uruguay, Ürdün, Venezuella

Tatil için vize istemeyen gözde ülkeler

Son dönemde birçok ülkeyle kurulan diyalog ve iyi ilişkiler çerçevesinde artık Türk vatandaşlarının vizesiz girebileceğini ülke sayısı arttı. Uçuş Rotası sizler için vizesiz gidilebilecek ülkelerin listesini çıkardı.

Bir ülkeden başka bir ülkeye giriş yaparken, farklı ülkelerin farklı vize işlemleri olduğundan, vize için konsolosluklara başvuruda bulunmak gerekir. Bazı ülkeler birbirine vize uygulamasını zorunlu tutarken, bazıları serbest giriş çıkış yapma imkanı sağlar. Bu tamamen kendi aralarında yapmış oldukları politik anlaşmalara göre şekillenir. Örneğin İngiltere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamasında bulunuyorsa, aynı şekilde Türkiye de bir İngiliz vatandaşına vize uygulamasında bulunuyordur.
Ancak bazı ülkelerle vize uygulaması bulunmamakta, belirli süre dahilinde giriş ve çıkışlar vizesiz olarak yapılabilmektedir. Farklı pasaportlara farklı uygulamalar bulunmaktadır. Buna göre aşağıda, Diplomatik, Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus pasaport sahiplerine, farklı ülkelerin vize uygulamaları bulunmaktadır. Ülkelerarası anlaşmalar değişebileceği için, seyahatinizden önce, gideceğiniz ülkenin vize uygulamalarını ve pasaport ücretlerini Dışişleri Bakanlığının sayfasından incelemeniz gerekmektedir.

Umuma Mahsus Pasaportta (Lacivert pasaport) Vize İstemeyen Ülkeler

Umuma Mahsus (lacivert) pasaport, il Emniyet Müdürlükleri tarafından verilmektedir. Bu pasaportu yurt içinden veya yurt dışından almak için, süresini uzatmak için İlçe Emniyet Müdürlüklerinin Pasaport Büro Amirliğine veya yurt dışındaki Elçilik veya Konsolosluklara başvurmak gerekmektedir.

Antigua-Barbuda

Arjantin

Arnavutluk

Bahamalar

Barbados

Belize

Bolivya

Bosna-Hersek

Brezilya

Ekvador

El Salvador

Fas

Fiji

Filipinler

Guatemala

Güney Afrika Cumhuriyeti

Gürcistan

Haiti

Hırvatistan

Honduras

Hong Kong

İran

Jamaika

Japonya

Karadağ

Kazakistan

Kırgızistan

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Kolombiya

Kore Cumhuriyeti (Güney Kore)

Kosova

Kosta Rika

Libya

Lübnan

Makau Özel İdare Bölgesi

Makedonya

Maldivler

Malezya

Mauritus

Nikaragua

Palau Cumhuriyeti

Paraguay

Rusya (90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatlerde vize istenmiyor)

St. Vincent-Grenadines

Singapur

Solomon Adaları

Sri Lanka

Suriye

Svaziland

Şili

Tayland

Trinidad-Tobago

Tunus

Tuvalu

Uruguay

Ürdün

Venezuela

NOT: İngiltere, Almanya, Avustralya, Yunanistan, havaalanlarından transit geçişlerde de (havaalanından çıkılmasa dahi) vize istemektedir.

Vize kalktı, ticaret arttı


DIşİşlerİ Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ayşe Sezgin, Türkiye’nin vize uygulaması olmayan ülkelerle ticaret hacminin, son dört yılda yüzde 9’dan yüzde 22’ye çıktığını bildirdi.

Çeşitli temaslar için Aydın’a gelen Sezgin ve beraberindeki Dışişleri Bakanlığı heyeti, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş’u ziyaret etti. Valilik makamında gazetecilerin sorularını cevaplayan Sezgin, dış politikanın sadece diplomatlar tarafından yürütülmediğini, vatandaşların da desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Aydın’daki tüm sivil toplum örgütlerinden destek beklediklerini söyledi. Sezgin, Türkiye’nin son dönemde birçok ülke ile vize uygulamasını kaldıran anlaşma yaptığını hatırlatarak, bu anlaşmaların dış ve ekonomik ilişkileri geliştireceğini söyledi. ‘’2006 yılında Türkiye’nin vize uygulaması olmayan ülkelerle ticareti yüzde 9 iken, bugün bu oran yüzde 22’ye çıktı’’ diye konuşan Sezgin, vize uygulamasının kaldırılmasının ülkeler arasındaki insani ilişkilere de yansıyacağını belirtti.

Vize Işkencesi AB'den Soğutuyor


Son dönemde bazı ülkelerle başlatılan “vizeleri kaldırma” süreci, Avrupa için işlemiyor. AB'de Türkiye’yi almamak için bahane arayanlar “Ankara bizim vize politikamızı da takmıyor” plağı çalarken, Türk vatandaşlarına çektirdikleri vize işkencesiyle halkın AB’den soğumasına sebep oluyorlar. Böylece vize sıkıntısı, Türkiye ile AB’nin arasını açmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürüyor.

YENİ ASYA'YA DA VİZE ENGELİ

Vize sorunu, Yeni Asya mensuplarının da başında. Geçenlerde, aralarında Yönetim Kurulu üyelerimizin de bulunduğu çok sayıda arkadaşımız, vize alamadıkları için Almanya’ya gidemezken, son olarak Genel Yayın Müdürümüz Kâzım Güleçyüz, Konsolosluğun “Yetiştireceğiz” mesajına rağmen vize başvurusuna cevap verilmediği için, Köln'de yapılan toplantıya katılamadı.

Kazım GÜLEÇYÜZ 25.05.2010
E-Posta: irtibat@yeniasya.com.tr

Vizede keyfîlik

Almanya Başbakanı Merkel Mart ayı sonundaki Türkiye ziyaretinde, vize uygulamasıyla ilgili olarak, şartları oluşursa, işadamı, öğrenci ve sanatçılarla sınırlı olmak kaydıyla uzun süreli vize verilmesinin düşünülebileceğini söylemiş, yani konuyu geçiştirmişti.

Buna karşılık, Türkiye’den Almanya’ya gidişlerdeki vize problemleri artarak devam ediyor.

Ve Türkiye bu noktada birşey yapamıyor.

Çünkü meselenin bu boyutlara ulaşmasında Ankara'nın da çok büyük ihmal ve hataları var.

AB standartlarıyla uyumlu biyometrik pasaportların basımındaki gecikmeden, kaçak göçmenlerin iadesiyle ilgili anlaşmaya kadar birçok konuda Ankara üzerine düşenleri yapmayınca, Türkleri almakta zaten isteksiz davranan bazı Avrupa ülkeleri, vizeyi daha da zorlaştırıyorlar.

Ve bu vaziyette, son dönemde başka bazı ülkelerle başlatılan ve devam eden vizeleri kaldırma süreci, Avrupa söz konusu olunca işlemiyor.

Bu durum gidiş gelişlerde yol açtığı sorunların yanında, iki taraflı bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. AB içerisinde Türkiye’yi almamak için bahane arayanlar “Ankara bizim vize politikamızı da takmıyor” plağı çalarken, Türk vatandaşlarına çektirdikleri vize işkencesiyle halkın AB’den soğuyup uzaklaşmasına sebep oluyorlar.

Böylece vize sıkıntısı, Türkiye ile AB’nin arasını açmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürüyor.

Vize sorunu, Yeni Asya mensuplarının da başında. Nitekim geçenlerde, aralarında Yönetim Kurulu üyelerimizin de bulunduğu epeyce arkadaşımız, vize alamadıkları için Almanya’ya gidip oradaki okuyucularımızla bir araya gelemediler.

Son bir olay da bizim başımıza geldi.

Geçen Cumartesi günü Köln’de 50. vefat yıldönümünde Üstadı anmak için tertiplenen toplantıya katılmak üzere 11 Mayıs’ta vize başvurusunda bulunduk. Ertesi gün Konsolosluk, Almanya’dan, imzalı davet mektubunun fakslanmasını istedi, gönderildi. Bir hafta daha geçti, yine arayıp, “orijinal imzalı” faks istediklerini bildirdiler, mektup tekrar düzenlenip gönderildi.

Ve biz ayrıca hem mail, hem de faks yoluyla İstanbul Başkonsolosluğuna şu mesajı ilettik:

“Türkiye’de 41 yıldır yayınlanan bir gazetenin 19 yıldır görev yapan Genel Yayın Müdürü ve Başyazarı olarak, ilk kez 1996’da dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in resmî ziyaretinde, daha sonra da 2000 yılından itibaren Almanya’daki okurlarımızın davetiyle her yıl en az bir defa gittiğim Almanya’da bu sene de 22 Mayıs Cumartesi günü Köln’de gerçekleşecek bir toplantıya katılmak üzere 11 Mayıs günü Başkonsolosluğunuza yaptığım vize başvurusuna hâlâ olumlu bir cevap alamamış olmaktan dolayı üzüntülerimi bildiriyorum.

“Davet sahipleri, isteğiniz üzerine, davet mektubunu tekrar düzenleyip faksladıklarını bildirdiler. Umarım, bu fakstan sonra vizem verilir.

“Ancak bir gazete yöneticisi olarak, vize talebimin Almanya’dan gelecek davet yazısı şartına bağlanmasına da bir anlam veremiyorum. Görevim gereği, her zaman ülkenize gidip gelebilme imkânına sahip olmam gerektiğini ve bu sebeple, her gidişim için ayrı vize alma külfetini ortadan kaldıracak şekilde, uzun dönemli vize verilmesinin uygun olacağını düşünüyorum...”

19 Mayıs’ta hem mail, hem faks yoluyla gönderdiğimiz bu mesaja aynı gün şu cevabı aldık

“Gönderiniz için teşekkür ederiz. Basvurunuz sonuçlanmamış, işlemler devam etmektedir. Pasaportunuz 22.05.2010 tarihindeki toplantınıza yetiştirilmeye çalışılacaktır. Saygılarımızla.”

Ama pasaportumuz gelmedi ve gidemedik.

İşin başka detayları da var, onları geçiyoruz.

Ve diyoruz ki: Basın ve seyahat özgürlüğü gibi en temel hakları çiğneyen ve devlet ciddiyetiyle de bağdaşması mümkün olmayan bu keyfî ve saygısız tavır, hiçbir şekilde kabul edilemez.

Berlin ve Ankara buna âcilen çare bulamazsa, Türk-Alman dostluğundan söz etmek zorlaşır.

Pasaport kandırmacası... Varan 2


Alıntı: Sercan Tezcanoğlu / CNNTurk.com

Pasaport fiyatlarındaki adaletsizliğin az bilinen bir boyutunu daha gözler önüne seriyoruz. Eğer pasaport sahibiyseniz ve 5 yıl süre uzatmak istiyorsanız Türkiye’de bunun için 616,30 TL ödemeniz gerekiyor. Eğer Yunanistan’da ikamet eden bir Türk vatandaşıysanız durum değişiyor. Örneğin Gümülcine’de oturan Ahmet beyin 5 yıl süre uzatmak için oradaki Türk konsolosluğuna başvurup ödemesi gereken tutar sadece 115 euro, yani 230 TL. Evet yanlış okumadınız 230 TL.

1 Haziran itibariyle yeni pasaportlara kavuşmak mümkün olacak. Daha önceki haberimizde özellikle Avrupa’daki ülkelerin vatandaşlarına uyguladığı pasaport ve süre uzatma ücretlerini Türkiye’deki halkın ödedikleriyle karşılaştırmıştık. Durum pek de iç açıcı değildi ve eldeki verilerle “kaz” misali yolunmakta olduğumuz sonucu çıkmıştı.

Ancak Türkiye’de hayatını idame ettirenlerin pasaportlar konusundaki sömürülmelerinin bununla da sınırlı olmadığını söylemek zorundayız. Evet maalesef başka eşitsizlikler başka adaletsizlikler de söz konusu. Bunları da rakamlarıyla üstelik devletin açmış olduğu e-konsolos sitesindeki verilerle gözler önüne sereceğiz.

Ahmet bey ile Mehmet bey eşit değil mi?

Bu açıklamaların ardından sözün özüne gelelim… Haberin spotunda da bahsettiğimiz gibi Gümülcineli Ahmet bey 5 yıllık süre uzatma için 230 TL öderken İstanbullu Mehmet bey 616.30 TL ödemek zorunda. Aradaki fark tam 386.30 TL.

Anayasa’ya dönüyoruz. Anayasa’nın “Kanun Önünde Eşitlik” başlıklı 10’uncu maddesinde “Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar” deniliyor.

Bu durumda Gümülcineli Ahmet Bey ile İstanbullu Mehmet Bey’e uygulanan ayrı tarifelerin Anayasa’ya aykırı olduğunu söylemek için hukukçu olmaya da gerek yok.

Türk konsolosluklarındaki pasaport fiyatları…

Eşitsizlik Yunanistan ile sınırlı değil. Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya ve Ukrayna’da ikamet eden Türk vatandaşları, Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşlarından çok daha ucuza pasaportlarının sürelerini uzatabiliyor. İşte bu ülkelerdeki pasaport süre uzatma fiyatları ve Türkiye’deki fiyatlar şöyle:

6 ay için 24 euro – 48 TL… Türkiye’de ise 126,05 TL… Aradaki fark 78,05 TL
1 yıl için 34 euro – 68 TL… Türkiye’de ise 180,15 TL… Aradaki fark 112,15 TL
2 yıl için 57 euro - 114 TL… Türkiye’de ise 304 TL… Aradaki fark 190 TL
3 yıl için 81 euro – 162 TL – Türkiye’de ise 434,80 TL… Aradaki fark 272,8 TL
4-5 yıl için 115 euro – 230 TL – Türkiye’de ise 616,30 TL… Aradaki fark 386,3 TL

Gurbetçilere fiyat olarak ayrıcalık tanındığını görmemek mümkün değil. Ancak pasaport fiyatları gurbetçiler için de Türkiye’de yaşayanlar için de hemen hemen aynı. Belirtilen ülkelerde pasaport cüzdan bedeli 64 euro, yani yaklaşık 128 TL. Türkiye’de ise 138 TL.

Peki ya diğer ülkeler için durum ne…

Özbekistan’daki süre uzatma ücretleri Yunanistan’daki Türk konsolosluğuyla hemen hemen aynı. Pasaport bedeli ise biraz daha ucuz: 59 euro.

Rusya’daki durum ise Yunanistan’a göre biraz daha pahalı Türkiye’ye göre ise çok ucuz. Örneğin Rusya’daki Türk konsolosluğunda 5 yıllık süre uzatmak için ödenmesi gereken bedel 165 dolar, yani yaklaşık 250 TL. Rusya’daki pasaport bedeli ise Türkiye ile hemen hemen aynı.

Suudi Arabistan’da 5 yıllık süre uzatım bedeli 620 Suudi Arabistan Riyali, yani 252 TL.

İşte diğer ülkelerdeki Türk konsolosluklarındaki 5 yıllık süre uzatım bedeli

Türkiye’de 616,30 TL’yken
Irak… 127 dolar… yani 190.5 TL…
Bulgaristan… 165 dolar… yani 247,5 TL…
Japonya… 15 bin 400 yen… yani 254 TL…
İsviçre… 170 İsviçre frangı… yani 234 TL…
ABD… 165 dolar… yani 247,5 TL…

Gurbetçiler de memnun değil

Bu ülkelerde yaşayan gurbetçilerimiz Türkiye’de yaşayanlara göre daha ucuza pasaportlarının sürelerini uzatabiliyorlar. Ancak bu ucuz fiyatlar bile bulundukları ülkelerin kendi vatandaşlarına uyguladıklarından daha pahalı. Yani onlar tüm bu avantajlarına rağmen yine de mağdurlar.

Vatandaş kaz değil

Bu durumu bilen birçok Türk vatandaşı pasaportlarının süresini uzatma işlerini yurtdışına çıktıklarında oradaki Türk konsolosluklarına yaptırıyorlar. Normalde Türkiye'de ikamet edenlerin pasaportlarını yurtdışı temsilciliklerinde uzatmaları "istisnalar" hariç mümkün değil. Ancak bu istisnaların neler olduğu belli olmadığından birçok vatandaş yurtdışında bu işlemlerini yaparak pasaport süre uzatımlarını çok daha ucuza getirebiliyor.


Önemli Not: Veriler devlete bağlı e-konsolos web sitesinde yer alan ücretlerdir. Yabancı para birimlerinin TL değerleri 12 Mayıs 2010 değerlerine göre yuvarlanarak hesaplanmıştır.