Pasaport kandırmacası... Varan 2


Alıntı: Sercan Tezcanoğlu / CNNTurk.com

Pasaport fiyatlarındaki adaletsizliğin az bilinen bir boyutunu daha gözler önüne seriyoruz. Eğer pasaport sahibiyseniz ve 5 yıl süre uzatmak istiyorsanız Türkiye’de bunun için 616,30 TL ödemeniz gerekiyor. Eğer Yunanistan’da ikamet eden bir Türk vatandaşıysanız durum değişiyor. Örneğin Gümülcine’de oturan Ahmet beyin 5 yıl süre uzatmak için oradaki Türk konsolosluğuna başvurup ödemesi gereken tutar sadece 115 euro, yani 230 TL. Evet yanlış okumadınız 230 TL.

1 Haziran itibariyle yeni pasaportlara kavuşmak mümkün olacak. Daha önceki haberimizde özellikle Avrupa’daki ülkelerin vatandaşlarına uyguladığı pasaport ve süre uzatma ücretlerini Türkiye’deki halkın ödedikleriyle karşılaştırmıştık. Durum pek de iç açıcı değildi ve eldeki verilerle “kaz” misali yolunmakta olduğumuz sonucu çıkmıştı.

Ancak Türkiye’de hayatını idame ettirenlerin pasaportlar konusundaki sömürülmelerinin bununla da sınırlı olmadığını söylemek zorundayız. Evet maalesef başka eşitsizlikler başka adaletsizlikler de söz konusu. Bunları da rakamlarıyla üstelik devletin açmış olduğu e-konsolos sitesindeki verilerle gözler önüne sereceğiz.

Ahmet bey ile Mehmet bey eşit değil mi?

Bu açıklamaların ardından sözün özüne gelelim… Haberin spotunda da bahsettiğimiz gibi Gümülcineli Ahmet bey 5 yıllık süre uzatma için 230 TL öderken İstanbullu Mehmet bey 616.30 TL ödemek zorunda. Aradaki fark tam 386.30 TL.

Anayasa’ya dönüyoruz. Anayasa’nın “Kanun Önünde Eşitlik” başlıklı 10’uncu maddesinde “Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar” deniliyor.

Bu durumda Gümülcineli Ahmet Bey ile İstanbullu Mehmet Bey’e uygulanan ayrı tarifelerin Anayasa’ya aykırı olduğunu söylemek için hukukçu olmaya da gerek yok.

Türk konsolosluklarındaki pasaport fiyatları…

Eşitsizlik Yunanistan ile sınırlı değil. Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya ve Ukrayna’da ikamet eden Türk vatandaşları, Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşlarından çok daha ucuza pasaportlarının sürelerini uzatabiliyor. İşte bu ülkelerdeki pasaport süre uzatma fiyatları ve Türkiye’deki fiyatlar şöyle:

6 ay için 24 euro – 48 TL… Türkiye’de ise 126,05 TL… Aradaki fark 78,05 TL
1 yıl için 34 euro – 68 TL… Türkiye’de ise 180,15 TL… Aradaki fark 112,15 TL
2 yıl için 57 euro - 114 TL… Türkiye’de ise 304 TL… Aradaki fark 190 TL
3 yıl için 81 euro – 162 TL – Türkiye’de ise 434,80 TL… Aradaki fark 272,8 TL
4-5 yıl için 115 euro – 230 TL – Türkiye’de ise 616,30 TL… Aradaki fark 386,3 TL

Gurbetçilere fiyat olarak ayrıcalık tanındığını görmemek mümkün değil. Ancak pasaport fiyatları gurbetçiler için de Türkiye’de yaşayanlar için de hemen hemen aynı. Belirtilen ülkelerde pasaport cüzdan bedeli 64 euro, yani yaklaşık 128 TL. Türkiye’de ise 138 TL.

Peki ya diğer ülkeler için durum ne…

Özbekistan’daki süre uzatma ücretleri Yunanistan’daki Türk konsolosluğuyla hemen hemen aynı. Pasaport bedeli ise biraz daha ucuz: 59 euro.

Rusya’daki durum ise Yunanistan’a göre biraz daha pahalı Türkiye’ye göre ise çok ucuz. Örneğin Rusya’daki Türk konsolosluğunda 5 yıllık süre uzatmak için ödenmesi gereken bedel 165 dolar, yani yaklaşık 250 TL. Rusya’daki pasaport bedeli ise Türkiye ile hemen hemen aynı.

Suudi Arabistan’da 5 yıllık süre uzatım bedeli 620 Suudi Arabistan Riyali, yani 252 TL.

İşte diğer ülkelerdeki Türk konsolosluklarındaki 5 yıllık süre uzatım bedeli

Türkiye’de 616,30 TL’yken
Irak… 127 dolar… yani 190.5 TL…
Bulgaristan… 165 dolar… yani 247,5 TL…
Japonya… 15 bin 400 yen… yani 254 TL…
İsviçre… 170 İsviçre frangı… yani 234 TL…
ABD… 165 dolar… yani 247,5 TL…

Gurbetçiler de memnun değil

Bu ülkelerde yaşayan gurbetçilerimiz Türkiye’de yaşayanlara göre daha ucuza pasaportlarının sürelerini uzatabiliyorlar. Ancak bu ucuz fiyatlar bile bulundukları ülkelerin kendi vatandaşlarına uyguladıklarından daha pahalı. Yani onlar tüm bu avantajlarına rağmen yine de mağdurlar.

Vatandaş kaz değil

Bu durumu bilen birçok Türk vatandaşı pasaportlarının süresini uzatma işlerini yurtdışına çıktıklarında oradaki Türk konsolosluklarına yaptırıyorlar. Normalde Türkiye'de ikamet edenlerin pasaportlarını yurtdışı temsilciliklerinde uzatmaları "istisnalar" hariç mümkün değil. Ancak bu istisnaların neler olduğu belli olmadığından birçok vatandaş yurtdışında bu işlemlerini yaparak pasaport süre uzatımlarını çok daha ucuza getirebiliyor.


Önemli Not: Veriler devlete bağlı e-konsolos web sitesinde yer alan ücretlerdir. Yabancı para birimlerinin TL değerleri 12 Mayıs 2010 değerlerine göre yuvarlanarak hesaplanmıştır.

Pasaportta çile dönemi

1 Haziran itibariyle başlaması planlanan biyometrik pasaport uygulaması öncesinde vatandaşların ellerindeki mevcut pasaportlarının tarihini uzatma telaşı, personel yetersizliğiyle birleşince çileye dönüşüyor.

Hükümet, Avrupa Birliği ile uyum süreci çerçevesinde üst seviyede güvenlik sağlayan biyometrik pasaportların kullanımına Haziran 2010 tarihinde geçileceğini açıklamıştı.

Bu kararın ardından mevcut pasaport sahipleri, 10 yıl süreyle verilen ve cüzdan bedeli ile harç ücreti toplamının 1,000 TL'yi geçmesi beklenen biyometrik pasaportların yüksek maliyetinden kaçmak için ilgili makamlara akın ediyor.

Mevcut pasaportların geçerlilik tarihinin 2015 yılına kadar uzatılabiliyor olması vatandaşların talebini artıran en önemli unsur oluyor.

PERSONEL AZLIĞI İŞLEMİ UZATIYOR
Ancak öte taraftan süre uzatma işlemi için artan bu talep, yetersiz personel sayısıyla birleşince işkence halini alıyor. Zira daha önce en fazla 1 saatte sonlandırılabilen bu işlemler şimdi bir gün boyunca sürebiliyor.

Sabah erken saatlerde işlemlerini yapmak için sıraya girenler, gün sonuna kadar beklemek zorunda kalarak bir anlamda mesailerini burada tamamlıyor. Güvenlik nedenlerinden dolayı kişinin kendisinin yürütmek zorunda olduğu bu işlemler, böylece büyük bir iş gücü kaybını da beraberinde getiriyor.

Emniyet yetkilileri yaklaşık beş aydır süren bu durumun başlıca nedeninin personel sayısındaki eksiklik olduğunu belirtiyor.

PARMAK İZİ ÇİLESİ
Ancak bu dönemde pasaport alırken karşılaşılan zorluklar bununla da bitmiyor. Çünkü, yeni başlatılan parmak izi verme zorunluluğu, pasaport işlemlerinin yanında ikinci bir sıra numarası almanızı gerekli kılıyor. Farklı birimde gerçekleşen bu ikinci işlemde de uzun kuyruklar oluşuyor ve ortaya aksaklıklarla dolu bir işleyiş çıkıyor.

Örneğin; mevcut pasaportunun süresini uzatmaya gelen ancak daha önce emniyette parmak izi kaydı bulunmayan bir kişi, pasaport işlemindeki sırası gelmesine rağmen parmak izi sırası henüz gelmemişse beklemeye devam ediyor.

VEZNE ERKEN KAPANIYOR
Parmak izi sırası saat 15.00'tan sonra geldiği takdirde bu sefer de ortaya harçların yatırıldığı maliye veznesinin mesai saati sorunu çıkıyor. Çünkü, maliye veznesi parmak izi kaydı olmadan pasaport harcının yatırılmasını kabul etmiyor.

Bu nedenle, parmak izi kaydı saat 15.00'a kadar gerçekleştirilemediği takdirde pasaport işlem sırası gelmiş olsa da harç yatırılamadığı için ertesi gün yeniden gelip, sıraya girilmesi gerekiyor.

Bununla birlikte, gerekli tüm işlemleri aynı gün içinde tamamlanması başarılsa dahi eğer iki gün içinde yurtdışına çıkmanız gerekiyorsa bunu da yapmanız olanaksız. Çünkü, normal koşullarda ertesi gün teslim edilen pasaportlar yoğunluk nedeniyle takip eden üçüncü iş gününde alınabiliniyor.

e-Pasaport Çağrı Merkezi yarin hizmete giriyor

Vatandaşların e-Pasaport konusundaki bilgi taleplerini yanıtlamak üzere kurulan e-Pasaport Çağrı Merkezi'nin yarın hizmete gireceği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan duyuruda, biyometrik özelliklere sahip e-Pasaportların 1 Haziran 2010 tarihinde kullanıma sunulacağının 3 Mayıs 2010 tarihinde duyurulduğu hatırlatılarak, bu konuda vatandaşların bilgi taleplerini yanıtlayacak e-Pasaport Çağrı Merkezi'nin 15 Mayıs 2010 saat 08.00'de hizmet vermeye başlayacağı belirtildi.

Duyuruda, 23 Mayıs 2010'dan itibaren de e-Pasaport başvuru randevularının Çağrı Merkezi veya www.epasaport.gov.tr internet adresinden alınabileceği kaydedildi. e-Pasaport Çağrı Merkezi'nin telefon numarasının ise 90 (216) 444 30 20 olduğu bildirildi.

Tüm Detaylarıyla Pasaport Kandırmacası!



Türkiye yeni çipli pasaportuna 1 Haziran'dan itibaren kavuşacak. Ancak bunun halka maliyeti de ağır olacak. Halbuki Avrupa'da aynı çipli pasaportlar için Türk halkından istenenden çok çok daha az ücretler isteniyor. Yani Avrupalı halkını "kaz" yerine koymuyor... İşte tüm detaylarıyla pasaport kandırmacası...

23 Mayıs itibariyle www.e-pasaport.gov.tr adresinden yeni çipli pasaportlar için başvurulara başlanacak. 1 Haziran'dan itibaren de pasaportlar dağıtılacak.

İlk kez pasaport alacak bir kişinin ödemesi gereken para ne derseniz sizin için hesapladık:

İlk kez pasaport alacaksanız

Öncelikle pasaport bedeli olarak 138 TL'yi başta gözden çıkartmanız gerek. Bitti mi? Hayır... Pasaportun süresini belirlemeniz ve süreye göre de bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Neredeyse dünyanın hiçbir yerinde 6 aylık uzatma yapılmaz ve neredeyse bütün ülkeler en az 6 ay sonrasına geçerli şartı ararken halen ülkemizde 6 aylık pasaport süresi uzatma seçeneği mevcut. Üstelik tamamen işe yaramayan bu uzatma süresi için halktan 126.05 TL isteniyor.

Yani ilk kez pasaport alacak kişi kullanamayacağı 6 ay süreli bir pasaport için bile toplamda 264,05 TL'yi cebinden çıkarmak zorunda.

Eğer uzatma süresini 1 yıl tutarsanız pasaport bedeliyle birlikte ödemeniz gereken tutar 318.15 TL. İki yıl olursa 442 TL, üç yıl olursa 572,80 TL, dört ve üzeri olursa 754,30 TL'yi paşa paşa ödeyeceksiniz.

Zaten pasaportunuz varsa

Eğer daha önceden pasaport aldıysanız, bu pasaportunuzu uzattığınız sürenin tamamlanacağı güne kadar kullanabilirsiniz. Ancak süre dolduktan sonra sizi bekleyen son ise çok acı. Yeni çipli pasaporta geçmek zorunda olduğunuz için yeniden pasaport parası vermek zorundasınız. Eski pasaporta verdiğiniz para için ise Devlet sana "havada bulut sen bunu unut" diyor.

Peki bizden alınan ücretler düşük mü?

Gelelim asıl meseleye... Zaten halk bu yukarıdaki ücretlere yıllardır katlanıyordu. Şimdi gelen yeni sistemle de katlanmaya devam edecek. Pasaport ve süre uzatma ücretleri yıllık belirlendiğinden şimdilik ekstra bir zam görünmüyor. Ancak yeni yılla birlikte bu fiyatların katlanarak artacağı yönünde daha önce basında haberler çıkmıştı. İlgili kurum ise yeniden düzenleme tarihine kadar 'değişiklik yok' diyerek şimdilik paçayı kurtardı.

Avrupa'da durum ne?

İşte bu kısım "Biz ne yaptık ki bu devlete neden bize böyle muamele ediyor" diye oturup ağlamamızı gerektiriyor.

İngiltere... Oturun ağlayın

İngiltere'den başlayalım... İngiltere'de pasaport defteri bedeli sadece 5.5 sterlin. Türk lirası karşılığı ise 12, 54 TL. ( 1 sterlin: 2.28)... Türkiye'de ise bu ücret 138 TL. İngiltere'de pasaport süreleri sabit ve 10 yıllık. Bunun için ödemeniz gereken ücret ise 77,5 sterlin, yani yaklaşık 180 TL. Türkiye'de 10 yıllık süre uzatımı henüz yok. En fazla 5 yıl var ve onun fiyatı da 616,30 TL. Yani İngiltere'nin yarısı kadar süre uzatımı için neredeyse 4 katı fazla ödüyoruz. Üstelik bu şimdilik böyle.

Eğer İngiltere'de pasaportunuzu aynı gün içinde almak isterseniz daha fazla para ödüyorsunuz. Bunun da ücreti pasaport defter bedeli için 15.5 sterlin yani, 38 TL. 10 yıllık süre uzatımı için ise 129,5 sterlin yani yaklaşık 300 TL.

Fransa... Fransız olasınız gelecek

Fransa'da pasaportlar 10 yıllık süreyle veriliyor ve defter + süre için sabit ücret 89 euro, yani 178 TL (1 euro: 2 TL baz alırsak, ki bunun da altında). Eğer fotoğrafınızı kendiniz getirirseniz ücret 86 euro'ya geliyor. Türkiye'de ise bunun yarısı bir süre için ödemeniz gereken ücret pasaportla birlikte toplam 754,30 TL.

Almanya... Hanslar Helgalar şanslı

Türkler'in en çok rağbet ettiği ülkelerden Almanya'da ise devlet vatandaşına 48 sayfalık 10 yıl geçerli bir pasaportu 81 euro'dan yani 162 TL'den temin ediyor. Eğer vatandaş ben hızlı isterim derse aynı pasaport ve süre için ödenmesi gereken tutar 113 euro, yani 226 TL. Türkiye'de ise bunun yarısı kadar bir süre için pasaportla birlikte ödemeniz gereken tutar 754,30 TL.

İtalya... Masum İtalyan dünyayı dolaşıyor

İtalya'da yeni pasaport almak isteyen masum bir İtalyan vatandaşı hizmet için tek seferlik bir 20 euro, yani 40 TL ücret ödüyor. Pasaporta atılacak damga için yine bir seferlik 40.29 euro, yani 81 TL'lik bir ücret ödemesi gerekiyor. İlk seferinde 10 yıllık süre veriliyor. Bu süre için de 44.66 euro, yani 90 TL ödenmesi gerekiyor. Hepsini toplayınca ilk kez pasaport alacak masum İtalyanın ödemesi gereken tutar toplam 105 euro yani 211 TL. Bundan sonra ise sadece süresi dolduğunda süre uzatma için 44,66 euro ödemesi yeterli. Türkiye'deki durum ise 5 yıl süreli yeni bir pasaport için 754,30 TL.

Diğer ülkeler

İspanya'da pasaport ücreti 20.20 euro, yani 41TL, Türkiye'de 138 TL. Yunanistan'da pasaport ücreti 26 euro, yani 52 TL'iken Türkiye'de 138 TL.

Kalp hastası olanları da düşünerek daha fazla örnek vermiyoruz.

Halk yolunacak kaz mı?

Bu iddialı ara başlığı atmak da hiçbir sakınca görmüyoruz. Yukarıya baktığınızda az bile yazdığımızı göreceksiniz.

Türkiye'de pasaport ücretlerini Maliye Bakanlığı belirliyor. Yıllardır halk dünyanın birçok ülkesinin vatandaşlarının ödediğinden kat kat daha fazlasını ödüyor. Bunu bütün yetkililer biliyor ve görüyor. Ancak fiyatları dünyayla eş fiyatlara çekmek için hiçkimse bir şey yapmıyor.

Seyahat etme özgürlüğü temel hak ve özgürlüklerden biridir. Pasaport ücretleri ve süre uzatım ücretleri yüksek tutularak halkın büyük bölümünün bu hakkı gaspediliyor.

Halk yolunacak kaz mı? Bu soruyu Maliye Bakanlığı'na soruyoruz. Bizlerden çok daha iyi şartlarda yaşayan Avrupalılar aynı hizmete çok daha düşük bedeller öderken Türkiye'nin insanları neden çok daha yüksek bedeller ödemek zorunda bırakılıyor. Bunu da soruyoruz?

Çipli pasaportlar gerçekten ihtiyaçtan dolayı mı hızlandırıldı, yoksa halkın cebinden yeni bir kaynak yaratmak için mi? Çipler neden Almanya'dan alınıyor, Türkiye'de üretilemiyor mu? Tüm bunları halkın adına soruyoruz.

Vize isyanı

Son olarak da özellikle Avrupa'nın Türk halkına uyguladığı vize ücretleri konusuna gelelim. Gümrük Birliği'ne girişle Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz giriş hakkı elde ettiğimiz halde hakkımız savunulmadığı için Avrupa'ya vizesiz giremiyoruz. Şimdi burada Avrupalıları kim suçlayabilir ki, mevcudu bulunduğu ülkenin yöneticileri tarafından bile acınmayan bu halka Avrupalı neden insaf etsin.

4 Asamada Biyometrik Pasaport



Eski pasaportların yerini alacak uluslararası standartlarda hazırlanmış ve güvenliği geliştirilmiş yeni biyometrik pasaportlar, 1 haziran tarihinden itibaren tüm Türkiye'de verilmeye başlanacak.

Dışişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, biyometrik pasaportlara geçişte 4 aşama uygulanacak.

1. Aşama

Bunların ilkini 3 mayısta hayata geçirilen ve yeni pasaportları tanıtıcı bilgiler içeren www.epasaport.gov.tr adresi oluşturuyor

2. Aşama

İkinci adımda 15 mayıs tarihinden itibaren 7 gün 24 saat hizmet verecek çağrı merkezi hizmete girecek.

3. Aşama

23 mayıstan itibaren de yeni pasaportlar için randevu taleplerinin alınmaya başlayacağı kaydedildi.

4. Aşama

Yeni pasaportların verilmesi esnasında muhtemel yığılmalara karşı başvurular önceden randevu alınarak yapılabilecek ve pasaportların dağıtımı posta yoluyla olacak. Yurt dışındaki pasaport başvurularında pasaport verme işlemlerini konsolosluklar yürütecek, ancak konsolosluklara uzak olan bölgelere eski pasaportun posta yoluyla iadesi halinde yeni pasaportlar da yine postayla ulaştırılabilecek. Türkiye içinde ise yeni pasaportların teslimi görevini PTT üstlenecek.

PTT'nin pasaport tanzim merkezinin yanında bir şube açacağı bildirildi.

Neler değişiyor?

Yeni pasaportlarda umuma mahsus pasaportların rengi bordo, diplomatik pasaportların rengi siyah olarak değiştirilirken, hususi pasaport ve hizmet pasaportlarında renk değişikliğine gidilmedi.

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon pasaport bulunurken, yurt içinde ve dışında her yıl toplam 2.3 milyon pasaport üzerinde yenileme ve temdit işlemleri yapılıyor.

Yeni pasaportlarla birlikte temdit işlemleri olmayacak ve alınan pasaport kaç yıl süreliğine alınmış ise o zaman dilimi içinde geçerli olacak. Süresi dolan pasaportlar imha edilecek.

Eski pasaportlarda velilerin pasaportuna işlenen bakmakla yükümlü olduğu çocukların bilgileri artık işlenmeyecek. Yeni doğan bebeğin bile kendine ait pasaportu olacak.

Eski pasaportların sürelerini uzatma işlemlerinin bu yıl sonuna kadar devam edeceği ve gelecek yıldan itibaren uzatma yapılmayarak, herkese yeni pasaport mecburiyeti getirileceği belirtiliyor.

Çeşitli ülkelere uzun dönemli vizesi olan vatandaşlar, vizenin bulunduğu eski pasaportla birlikte yeni pasaportunu da göstermek suretiyle gidecekleri ülkelere giriş yapabilecekler.

Pasaport harçlarıyla ilgili olarak halen Maliye Bakanlığında bir çalışmanın yürütüldüğü, harçların düşürülmesiyle ilgili ciddi bir talep bulunduğu belirtilirken, önümüzdeki günlerde harçlarda yapılacak bir indirimin "sürpriz olmayacağı" ifade ediliyor.

Vizelere AB standardı geliyor

Pasaportların uluslararası standartlara kavuşmasıyla birlikte Türkiye'nin yabancılara uyguladığı vizelerde de standartlaşmaya gideceği, yeni vizelerin değerli kağıtlar matbaası tarafından tek tip olarak AB standartlarında ve güvenlik önlemleri dikkate alınarak basılacağı kaydedildi.

Ayrıca yeni vizelerle birlikte merkezi veri havuzunun da faaliyete geçeceği ve ülkeye giriş çıkış yapan kişilerin detaylı bilgilerinin bu veri havuzunda toplanacağı bildirildi.

Yeni pasaportlar yakında hayatımıza giriyor



İçişleri ile Dışişleri Bakanlıkları tarafından yürütülen ortak çalışma sonucunda 1 Haziran 2010'dan itibaren kullanılmaya başlanacak biyometrik özelliklere sahip e-pasaportlar ile ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı

E-pasaportlar şu anki pasaportlar gibi lacivert yerine bordo renkli olacak, üzerinde kişisel bilgilerin yer alacağı elektronik bir çip bulunacak ve 10 yıla kadar kullanılabilecek. Köln Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Utku Atahan, e-pasaportlar için başvuruların 23 Mayıs tarihinden itibaren Türkiye'de emniyet müdürlükleri, yurtdışında ise konsolosluklarda yapabileceğini belirterek şunları söyledi:

YENİ PASAPORTLAR UZATILAMAYACAK
“Yeni pasaportların 1 Haziran 2010 tarihi itibari ile verilmesi ön görülüyor. Bu pasaportların geçerlilik sürelerinin bir yıl ila 10 yıl arası olması ön görülüyor. Yani e-pasaportlar en fazla on yıllık olacak ve pasaport süresi dolduğunda uzatılamayacak dolayısıyla yeni pasaport çıkarmak gerekecek. Yeni pasaportlar İCAO standartlarında olacak. E-pasaportlarda parmak izi olacak, içinde bazı bilgilerin olduğu birde çip bulunacak, ayrıca bu pasaportlar taklit edilmeyecek. Yeni pasaportlarda şuanda olduğu gibi meslek hanesi olmayacak. Ayrıca refakat olmayacak yani mevcut pasaportlardaki gibi küçük çocuklar annenin ya da babanın pasaportuna kaydedilmeyecek. Artık yeni pasaportlarda her kişi için ayrı pasaport düzenlenecek.”

2015 YILINA KADAR DEĞİŞTİRME ZORUNLULUĞU YOK
Umuma mahsus yani normal pasaportların rengi bordo, hususi yani özel pasaportlar yeşil, hizmet pasaportları gri ve diplomatik pasaportlar siyah renkte olacak. Yeni pasaportlarda biyometrik fotoğraf, yani bilgisayarda okunabilen, yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan fotoğraflar kullanılacak. Makinede okunabilir pasaportlarda, klasik pasaportlardan farklı olarak kimlik sayfasının alt kısmında her biri 44 karakterden oluşan ve özel okuyucu cihazlarla okunabilen iki satırlık bir alan bulunacak. Köln Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Utku Atahan, 2015 yılına kadar e-pasaportlar ile birlikte eski pasaportların birlikte kullanılabileceği, bu tarihe kadar e-pasaport alma zorunluluğu olmadığını belirterek, “Vatandaşlarımız mevcut pasaportlarını bitim tarihine kadar kullanabilecekler. Yani eski pasaportlarının süreleri dolmadıysa 2015 yılına kadar yeni pasaport almak zorunda değiller. Ancak eski pasaportlarının süresi dolmadan yinede yeni pasaport almak isteyenler yeni pasaport alabilirler” dedi.

E-PASAPORTLAR TEK BİR MERKEZDE HAZIRLANACAK
Yeni pasaportların nerede hazırlanacağı ve ücretlerini ne kadar olacağı konusunda ise Utku Atahan, şunları söyledi: “Eskisi gibi artık dış temsilciliklerde ve konsolosluklarda pasaport düzenlenmeyecek. Bu pasaportlar için parmak izi, fotoğraf ve diğer bilgiler vatandaştan alındıktan sonra Ankara Gölbaşı'nda kurulan merkeze gönderilecek. Bu merkezde bütün pasaportlar hazırlanacak ve daha sonra temsilciliklere gönderilip pasaport sahiplerine teslim edilecek. Yeni pasaportların maliyeti konusunda henüz bir bilgi yok. Bu konu kesinlik kazanmadı ve Maliye Bakanlığı ile Dışışleri Bakanlığı arasında hala görüşmeler sürüyor, o yüzden bu konuda şu an ne yazık ki bir bilgi veremiyoruz. Daha önce e-pasaport fiyatları ile ilgili basında çıkan haberlerle ilgili de şuan için bir şey söylemek doğru olmaz.”

YENİ PASAPORTLAR İÇİN RANDEVU SİSTEMİ GETİRİLDİ
Yeni pasaportlar için konsolosluklarda yığılmayı engellemek amacıyla internet ve telefonla ulaşabilecek bir merkezden randevu alınması öngörülüyor. E-pasaport almak isteyenler 23 Mayıs 2010 tarihinden itibaren www.epasaport.gov.tr ya da 0090 (216) 4443020 numaralı çağrı merkezinden randevu talebinde bulunabilecekler.

Vatandaş yeni pasaportunu 10 günde alabilecek



Avrupa Birliği'ne verilen taahhütler doğrultusunda 1 Haziran'da uygulamaya geçilebilmesi amacıyla "biyometrik pasaportlar" için geçici çözüm bulundu.

Yongalı pasaportlar için Emniyet Genel Müdürlüğü, Gölbaşı'ndaki karargâhına 6 ay süreli Pasaport Tanzim Sistemi Müdürlüğü kuruyor. Müdürlüğün başına ikinci sınıf bir emniyet müdürü getirildi. 120 personelin görevlendirildiği müdürlüğün çalışanlarının da eğitimlerine hız verildi. Ana sistem ise 2011 yılında faaliyete geçecek.
AB'ye uyumlu biyometrik pasaportlara 1 Haziran'da geçilebilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Darphane yoğun mesai yapıyor. Geçtiğimiz ay ilgili kurumlardan oluşan bir heyet Almanya'daki firmalarda incelemelerde bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü, AB standartlarında yongalı pasaportlar için tüm hazırlıklarını tamamladı. Pasaportların 1 Haziran'da verilebilmesi amacıyla öncelikle geçici bir sistem üzerinde çalışılıyor. Ankara Gölbaşı'nda kurulacak Pasaport Tanzim Sistemi Müdürlüğü'nde, yongalı biyometrik pasaportlara veri girişi yapılabilmesi amacıyla 4 yazılım cihazı alınması planlandı. Dışişleri Bakanlığı'nca yürütülen ihalede son aşamaya gelindiği belirtiliyor. Pasaport yazılım cihazlarının her birinin günlük 120 pasaporta yazılım yükleyebildiği öğrenildi. Dört cihaz ile günde 480 pasaporta cevap verilebilecek. Bu sistemde bir pasaportun ancak 10 günde vatandaşın eline ulaşabileceği belirtiliyor. Pasaportlarındaki sayfa sayısı dolan ya da yeni pasaport almak isteyen vatandaşlara 1 Haziran'dan itibaren yongalı pasaport verilecek. Vatandaşların sahip olduğu pasaportlar ise 2015 yılına kadar geçerli sayılıyor. Bu tarihten itibaren çipli pasaportu olmayan yurtdışına çıkamayacak. Yeni pasaportların vatandaşa maliyeti henüz hesaplanmadı. Maliyette eski pasaportlarla yongalı pasaportların ücreti arasında ciddi bir farkın olmaması öngörülüyor.

Vize aslanın ağzında!

ATO’nun araştırmasına göre elçilikler, vize talep edeni kapılarda süründürüyor. ABD ve İngiltere, vize için parmak izi isterken, Hollanda’dan vize almak için 40’a yakın evrakı eksiksiz tamamlamak gerekiyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO), özellikle işadamları tarafından eleştirilen vize uygulamalarına dair araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Vize için ülkelerin istekleri farklılık gösterirken, istenen belgeleri eksiksiz toparlamak vize garantisi sağlamıyor. Hollanda ise vizenin bir hak değil, ülkeye giriş için izin olduğunu hatırlatarak, gerekli görüldüğünde ekstra belge istenebileceğini belirtiyor. ATO Başkanı Sinan Aygün ise vizenin aslanın ağzında olduğunu belirterek, bazı ülkelerin, Türk vatandaşlarına vize vermemek için işi yokuşa sürdüklerini bildirdi. İşte vize araştırmasının satır başları:

ÖĞRENCİLERDEN NOT ORTALAMASI İSTENİYOR

- ABD Büyükelçiliği ve konsoloslukları, vize başvurusunda bulunan öğrencilerden not ortalamalarını istiyor. Üstelik “Transcript” adlı belgenin okuldan kapalı zarf içinde alınması şart!

- ABD başvuruda bulunanlardan parmak izi alırken. İngiltere, buna ek iris (göz) taraması da yapıyor.

- FRANSA ve Almanya, sadece lacivert pasaportlardan vize isterken İngiltere, tüm pasaportlardan vize talep ediyor. 10 sayfadan oluşan başvuru formunun büyük harflerle ve “siyah tükenmez kalem’’le doldurulması gerekiyor.

- SCHENGEN ülkelerinde 10 yaşını doldurmuş T.C. pasaportları geçerliliğini yitiriyor. Bu ülkelere seyahat etmek isteyen ve pasaportu 10 yıldan eski olan kişilerin, emniyet müdürlüklerine başvurarak yeni pasaport çıkarttırmaları gerekiyor. Yunanistan, KKTC’ye girene vize vermiyor

- İSVİÇRE Büyükelçiliği, vize başvurusunda bulunanlara “Ayrıcalıklı davranılması için rüşvet teklifinde bulunulması yasaktır” uyarısında bulunuyor. Sitede ayrıca, “Görevliyle uzun konuşmalar sadece işlemleri yavaşlatacak” uyarısı yer alıyor.

- YUNANİSTAN ise pasaportunda KKTC giriş-çıkış damgası bulunanların vize başvurularını kabul etmiyor.

- ABD için vize ücreti olan 131 doları, Büyükelçiliğin yönlendirdiği bankaya yatırdıktan sonra, banka dekontunu başvuru evrakına eklemek gerekiyor. 131 dolarlık başvuru ücreti, vize verilmemesi durumunda iade edilmiyor. Fransa’da ise başvuru ücreti 85 euro.