Pasaport mağdurunun parasını vermeyecekler!

Alıntı: Sercan Tezcanoğlu / CNNTURK.COM

E-Pasaport ve süre uzatım fiyatlarının indirilmesiyle 1-20 Haziran tarihleri arasında e-pasaport alanların düştüğü mağduriyetin giderilmeyeceği ve aradaki farkın ödenmeyeceği Devletin resmi sitelerinden www.e-pasaport.gov.tr tarafından resmen açıklandı. Bu arada kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan 74 bin hacı adayının da mağdur edildiği ortaya çıktı.

Devletin resmi site e-pasaport.gov.tr'den yer alan açıklamada şöyle denildi:

" Bu harç ve defter bedelleri 20 Haziran 2010 tarihinden sonra yapılan başvurular için geçerlidir. Başvurusunu bu tarihten önce yapmış olan başvuru sahiplerine aradaki farkın ödenmesi yasal olarak sözkonusu değildir."

Kesin kayıt hakkı kazanan 74 bin Hacı adayı da mağdur edildi.

26 Mayıs tarihinde çekilen Hac kuralarının ardından Hacca gitmeye hak kazanan 74 bin kişinin de e-pasaport mağduru olduğu ortaya çıktı.

Öğrenilen bilgiye göre kurayı kazanan 74 bin adayın 7-18 Haziran 2010 tarihleri arasında kesin kayıt yaptırmak zorunda olduğu ve bu kaydı yaptırırken pasaportlarını da teslim etmek zorunda oldukları için fahiş fiyattan pasaport almak zorunda kaldıkları belirlendi.

Kesin kayıt haklarını kaybetmek istemeyen hacı adayları, bu nedenle 18 Haziran tarihine kadar pasaportlarını fahiş ücretle aldıktan sonra 20 Haziran'da pasaport fiyatlarının yarı yarıya indirilmesiyle neye uğradığını şaşırdı.

Hacı adaylarının "Ah"ını aldılar

Dini vecibelerini yerine getirmek için Hac'ca gitmek isteyen ve bunun için yıllarca para biriktiren, çoluklarından çocuklarından akrabalarından para toplayan, borç alan zaten zar zor bir araya getirebildikleri masraflarının üzerine bir de bu şoku yaşayan Hacı adayları kendilerini aldatılmış hissediyor.

Devletin resmi sitesi e-pasaport.gov.tr'den de bu alınan fazla ücretlerin geri ödenmeyeceğini öğrenen Hacı adayları, kendilerinden haksızca fazla olarak alınan bu paraların geri ödenmesini istiyor.

Sadece Hacı adayları mağdur edilmedi

1-20 Haziran tarihleri arasında yapılacak indirimden habersiz binlerce kişi e-pasaport başvurusu yapıp fahiş fiyatlardan e-pasaport aldılar. 20 Haziran'da yapılan yüzde 50 indirimle sayılarını kesin olarak bilemediğimiz bu kişiler mağdur edildiler.

Şimdi CNNTurk.com olarak Sayın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ya çıkıp TV kanallarına "Pasaport fiyatlarını indirdik 74 bin hacı adayını ve birçok kişiyi de mağdur ettik" diye açıklama yapmaya ya da bu mağduriyetleri gidermeye davet ediyoruz.

CNNTurk.com'un çok önemli notu:

SeyahatOzgurlugu.blogspot.com'un başlattığı pasaport hareketi basının da desteğiyle ilk başarısını elde etti. Ancak hatırlatmak istiyoruz ki, bu "hıbır" veren basın organlarının dediği gibi Devletin bizlere bir lütfu ya da "hıbır" veren bazı sitelerin "Bir çaktık, gol oldu" mantığıyla attıkları başlıklarla gelen bir başarı değildir.

Fahiş ücretlerle "kaz" yerine konulmak istenen halk sesini çıkarmış ve hakkını aramıştır. Basın kuruluşları olarak bizler bu seslerin kamuoyuna iletilmesi görevini üstlendik.

Bazı "hıbır" siteleri indirimi aldık her şey bitti mantığıyla yan gelip yatışa geçebilirler.

Türkiye her gün AB'ye yaklaşıyor

Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komisyonu üyesi Stefan Füle, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin devam ettirilmesi ve müzakerelerin ilerletilmesinin AB için bir itibar sorunu ve bu konunun AB'nin bir sorumluluğu olduğunu dile getirdi.

AB'nin bazı ''sıfır'' politikalarına dikkati çeken Füle, bunlardan bir tanesinin ''sıfır şüphe politikası'' olduğunu, Türkiye'nin AB sürecinin devamı ile ilgili politikaların bu ''sıfır şüphe politikası'' çerçevesinde ele alındığını söyledi.
AB'nin ''sıfır tereddüt'' politikası çerçevesinde kararlarını tereddüt etmeden uyguladıklarını belirten Füle, üçüncü sıfır politikalarının ''teröre sıfır tolerans'' politikası olduğunu vurguladı. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la birlikte Türkiye ve Avrupa'dan köşe yazarları ve basın mensupları ile çalışma kahvaltısında bir araya gelen Füle, toplantıda Hakkari'deki terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına AB Komisyonu adına başsağlığı dileklerini iletmek istediğini belirterek, Gazze'ye yardım götüren gemide öldürülenlerin ailelerine de taziyelerinin iletilmesini istedi.

-VİZE KONUSUNDA TEKNİK TOPLANTI TEMMUZ AYINDA-

Füle, Türkiye ile vize konusuna önem verdiklerini, bu konuda Temmuz ayında teknik toplantıların başlayacağını belirtti.

Amaçlarının vizelerin kolaylaştırılması ve ileride serbest vize rejimine geçilmesi olduğunu kaydeden Füle, bu konuda AB ve Türkiye'nin üzerine düşen görevler bulunduğunu, Türkiye'nin üzerine düşenin ''geri kabul anlaşmasının'' bir an önce sonuçlandırılması, biyometrik pasaportların uygulamaya geçirilmesi, entegre sınır yönetimi noktasında standartların yükseltilmesi olduğuna işaret etti.

Füle, bundan sonra vize konusunun rahatlayacağını bildirdi.

''AB katılım süreci birtakım gelişmelere rehin olmamalıdır. Müzakereler ilerlemelidir'' diye konuşan Füle, İspanya dönem başkanlığında AB'nin ve komisyon olarak kendilerinin ellerinden geleni yaptıklarını, İspanya'nın dönem başkanlığı bitmeden bir faslın açılması için çok çaba gösterdiklerini, zaten önünde engel bulunmayan 4 fasıl olduğunu kaydetti.

Kıbrıs konusunun çözüm bulmasının önemli olduğunu belirterek, bulunacak çözümün askıdaki 8 faslın müzakere masasına tekrar getirilmesini sağlayacağını söyleyen Füle, Türkiye dış politikasında eksen kayması tartışmalarına da değindi.

Füle, ''Eksen kayması tartışmalarına ilişkin olarak söylenen birçok şeyi çok doğru bulmuyorum. Benim gördüğüm kadarıyla Türkiye, her gün hem AB'ye hem Avrupa ülkelerine daha da yakınlaşıyor. Türkiye ile AB arasında dış politika alanında diyalog ve bağlantı oluşturulsa bu daha iyi olur. Türkiye'nin şu anda bölgesel ve dış politikası Avrupa için bir değerdir'' ifadelerini kullandı.

Yunanistan Türk turistleri bekliyor

Yunanistan; Çin, Japonya, Hindistan ve Türkiye'den daha fazla turist çekmenin yollarını arıyor.

Yunanistan turizm gelirlerinde toparlanma kaydetme girişimleri çerçevesinde Çin, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerden daha çok sayıda turist çekmenin yanında Türkiye'den gelecek ziyaretçilere de vize için gereken koşulları gevşetmenin yollarını arıyor.

Vize kolaylığının, yolcu gemileriyle gelip bir veya iki gün kalacak Türk turistlere izin verilmesi şeklinde sağlanabileceği belirtiliyor.

Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanı Pavlos Geroulanos Yunan ada, plaj vetarihi zenginliklerinin tanıtım organizasyonunda Reuters'e yaptığı açıklamada, "Yunan turizmi için iyi bir yıl olacağını söylemiyorum, ancak kayıplarımızın çoğunu toparlamayı umuyoruz" dedi.

Borç yükü altındaki ülkede Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu yardım paketinin elde edilebilmesi için açıklanan tedbirleri protesto sırasında üç kişinin hayatını kaybetmesinin ardından çok sayıda yabancı Yunanistan seyehatlerini iptal etmişti.

Geroulanos, ülkede gayrı safi yurt içi hasılanın yaklaşık beşte birini oluşturan turizm gelirlerindeki düşüşün çift haneli olabileceğini belirterek, "Bu oranı tek haneli ve düşük seviyede tutmayı umuyoruz" şeklinde konuştu.

Pasaport harçlarında indirim


Konsolosluklarca verilen pasaportlar dahil 6 aya kadar olan pasaport harcı 126 liradan 65 liraya, 1 yıllık pasaport harcı da 180 liradan 95 liraya indirildi.

Pasaportlar için 138 lira olan değerli kağıt bedeli de 50 liraya düşürüldü.

Bakanlar Kurulunun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Konsolosluklarca verilen pasaportlar dahil 6 aya kadar olan pasaport harcı 126,05 liradan 65 liraya, 1 yıllık pasaport harcı 180,15 liradan 95 liraya, 2 yıllık pasaport harcı 304 liradan 155 liraya, 3 yıllık pasaport harcı 424 liradan 220 liraya, 3 yıldan fazla süreli olan pasaport harcı da 616 liradan 310 liraya düşürüldü.

Maliye Bakanlığının, "Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliği" ile "Harçlar Kanunu Genel Tebliği" de Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, 210 sayılı Kanuna ekli ve 5281 sayılı Kanunla değişik Değerli Kağıtlar Tablosunda yer alan Pasaportların bedelleri, bugünden itibaren geçerli olmak üzere 50 lira olarak belirlendi.

Pasaport Harçlarının hesaplanmasında da değişikliğe gidildi.

Yeni düzenlemeye göre Konsolosluklarca döviz cinsinden alınmakta olan pasaport harç tutarlarının hesaplanmasına esas olacak emsal sayının yeniden tespit edildi.

Konsolosluklarca döviz cinsinden alınmakta olan harç miktarlarının hesaplanmasında esas teşkil edecek emsal sayılarda pasaport, vize, ikamet tezkeresi ve yabancılara çalışma izin belgesi harçlarını düzenleyen 6 sayılı liste için 0,40 olarak uygulanan emsal sayı, bugünden itibaren 0,75 olarak belirlendi.