En kolay Schengen nasıl alınır?


Avrupa Birliği üyesi 27 ülkeden herhangi birine gitmek için vize şart. Ancak bu ülkelerin 27’sine birden schengen vizesi ile girmek mümkün. Yurtdışına seyahat edecek yolcuların bu vizeyi alabilmesi başlı başına bir sorun. Üye ülkelerden bazıları bu vizeyi verirken çok zorluk çıkartırken, bazıları ise çok daha kolay veriyor. Uçuş Rotası, schengen alırken gereken evrakları, hangi ülkelerin daha kolay vize verdiğini sizler için araştırdı ve geniş kapsamlı bir schengen dosyası hazırladı. Eğer Avrupa’ya gitmeyi düşünüyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun.

Schengen (Şengen) Nedir?
Schengen, Fransa, Almanya ve Belçika üçgeninin ortasında bulunan ufak ama zengin bir ülke olarak bilinen Lüksemburg’un güneyinde bulunan ufacık bir şehirdir. Schengen harita üzerinde görülmeyip bizim için önemli olmasa da Avrupa’da bir yere gitmek istediğimiz zaman adını ağzımızdan düşürmediğimiz bir yer.
1985′in Haziran ayında 7 Avrupa Birliği üye ülkesi aralarında bir anlaşma imzalayarak birbirleri arasındaki tüm sınırları kaldırarak vatandaşlarının rahatça dolaşmasını sağlamışlardır. Bu anlaşmanın sonunda da bu ülkeler Schengen Ülkeleri olarak adlandırılmıştır. Schengen anlaşması her ne kadar 1985’te imzalanmış olsa da yürürlüğe 1995 Mart ayında girmiştir. 1985′ten günümüze 7 ülke’ye 8 ülke daha eklenerek bu sayı 15 olmuştur. Günümüzde de bu sayı 27’e ulaşmıştır.

Schengen Vizesi Nedir?
Schengen vizesinin çıkmasıyla Avrupa’da dolaşmak daha kolay oldu. Schengen vizesi ile bu anlaşmayı imzalamış olan 27 ülke arasında rahatça dolaşılabiliniyor. Bu demek oluyor ki sınırlardan geçişler hava, kara ve deniz yolu fark etmeksizin yerel seyahat olarak değerlendiriliyor.

Schengen Vizesi Nerelerde Kullanılır?
Seyahat yapılmak istenen şehir bu noktada önemli. Eğer sadece bir schengen ülkesini ziyaret etmek istiyorsanız, ziyaret etmek istediğiniz ülkenin başkonsolosluğuna vize başvurusunda bulunuyorsunuz. Eğer birden fazla schengen ülkesini ziyaret etmeyi amaçlıyorsanız vize için gideceğiniz ilk schengen ülkesinin başkonsolosluğuna başvurmanız gerekiyor. Örneğin; İtalya’dan Fransa’ya geçmeyi düşünüyorsanız müracaat etmeniz gereken konsolosluk İtalya Konsolosluğu’dur. Schengen vizesi isteyen ülkelerin vize başvurularında istedikleri evraklar ve kriterler birbirinin benzeridir. İlk schengen vize başvurusunun bizzat kişinin kendisi tarafından yapılması şart koşulmuştur. 2. ve daha sonraki başvurularınızda ( bazı konsolosluk ve müracaat türleri hariç ) seyahat acentaları ve danışmanlık hizmetleri aracılığı ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Schengen ülkesi olmayacak Ülkeler;
Birleşik Krallık ( İngiltere ): İngiltere Avrupa Birliği’ne girdiğinden beri ne Euro’yu ne de Schengen’i kabul etmektedir.
Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır.
Vize başvurusu esnasında sunulan tüm bilgiler, üye ülkelerin yetkili makamlarında kullanıma açıktır.

Schengen Vizesi
Shengen vizesi kapsamında Avrupa Topluluğu ülkelerinin hepsine vizesiz serbest dolaşım hakkı da kazanıldığından, bazı ülkelere başvuru için prosedürü daha kolay bir ülkeden bu başvuruyu gerçekleştirmek daha mantıklı olabilir. Çünkü her ülke, shengen vizesi uygulamasına geçtiğinde tüm prosedürleri almayabilir ve bazı ülkeler hem daha az yoğun olduklarından, hem de işlemleri değişik uyguladığından doğru shengen ülkesini seçmek stratejisini bir vize danışmanı ile yapmanızı öneriyoruz. Evraklarınızın tam olması, vize dosyanızın eksiksiz ve profesyonel olarak hazırlanması, görüşmeye hazır olarak çıkmanız, vize almanızı etkileyen unsurlardan bazılarıdır. Diğer unsurlar, tecrübe ve prestij ile ilgili olarak değişebilir hatta bazı unsurlar tamamen karakter tahliline bağlıdır ve sizin kontrolünüzde değildir.

Schengen Vizesi Evrakları

İş yeri sahipleri için shengen ülke konsolosluklarında gerekecek belgeler
Antetli kağıda schengen vizesi alınacak olan konsolosluğa hitaben ön yazı
İş yerinin imza sirküleri fotokopisi
Vergi levhası fotokopisi
Bulunduğunuz ayın faaliyet belgesi fotokopisi
Ticaret sicil gazetesi fotokopisi (Kuruluş ve adres değişikliği için)
Özel şahsi evrak (Kredi kartı, gayri menkul tapu ve araba ruhsatı) fotokopileri
İş ve fuar amacıyla gidilmesi durumunda, ilgili davetiyenin gösterilmesi

İşverenler için gerekli belgeler (Tüccar, serbest meslek vs.)
İş yeri faaliyetini ve iş hacmini belirten schengen vizesi alınacak olan konsolosluğa hitaben yazı (antetli kağıt) en az üç aylık
Bağlı bulunduğu meslek kuruluşundan faaliyet belgesi (orjinal ve yeni tarihli)
Vergi levhası fotokopisi
İmza sirküleri ve ticaret sicil gazetesi fotokopisi
Banka hesap cüzdanı ve gayri menkul tapu fotokopileri

Ücretliler (sözleşmeli personel, işçi vs.)
İşyerinden çalıştığınızı belgeleyen schengen vizesi alınacak olan konsolosluğa hitaben yazı (antetli)
İşyeri imza sirküleri fotokopisi
İşyeri vergi levhası fotokopisi
Faaliyet belgesi (orjinal ve yeni tarihli)
Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
Sigortalı işe giriş bildirgesi (S.S.K) fotokopisi
Maaş bordrosu (son üç aylık)
Banka hesap cüzdanı fotokopisi ve gayri menkul, tapu fotokopileri

Emekliler
Emeklilik kimlik cüzdanı fotokopisi
Maaş alınan banka hesabı cüzdanı veya kartın fotokopisi
Banka hesap cüzdanı ve gayri menkul, tapu fotokopileri
Gelir gösteren kira kontratı fotokopileri

Öğrenciler
Okuldan öğrenci belgesi
Öğrenci ailesinin, yukarıdaki maddeleri içermek kaydıyla (işveren, ücretli, emekli vs.), iş durumunu ve gelirini gösteren belgeler
3. Kişi 18 yaşını geçmemiş ise noterden muvaffakatname (tüm bakım ve masraflarının karşılandığına dair yurtdışına çıkmasına izin veren belge)

Ayrıca
En az 6 ay geçerli pasaport ( pasaport mutlaka imzalı olmalı )
1 Resim + Vize Ücreti ( Ücretler konsolosluklar tarafından belirleniyor, değişebilir.)
Vize başvuru formları şahsen yolcular tarafından doldurulmalı ve imzalanmalıdır.
Pasaportların “gümrük ve döviz işlemleri” sayfalarına vize uygulanamaz.
Pasaportunuz yenilenmiş ve eski pasaportunuzda ilgili konsolosluğa ait vize mevcut ise eski pasaportunuzu da belgeler ile birlikte vermeniz vize alımında yararlı olacaktır.
Schengen ülkeleri hiç schengen vizesi olmayanlar ile şahsen istemektedir.

SCHENGEN ÜYESİ ÜLKELER
Avusturya
Belçika
Bulgaristan
Güney Kıbrıs
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Estonya
Finlandiya
Fransa
Almanya
Yunanistan
Macaristan
İrlanda
İtalya
Letonya
Litvanya
Lüksemburg
Malta
Hollanda
Polonya
Portekiz
Romanya
Slovakya
Slovenya
İspanya
İsveç

E-pasaportun bilinmeyenleri


"Çipli" ya da "biyometrik" olarak bilinen ve 1 Haziranda uygulamaya giren e-pasaport’lar, yüksek güvenilirliğinin yanı sıra çok sayıda yeniliği de bünyesinde barındırıyor.

190’ın üzerinde üyesi olan ve Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından alınan tavsiye kararı uyarınca çalışmalarına başlanan e-pasaport’lar başvuruda bulunanlara verilmeye başlandı.

Pasaport Kanunu uyarınca, kişiye özel olanı bordo, hususi damgalı olanı yeşil, hizmet damgalı olanı gri, diplomatik olanlarının ise siyah olarak hazırlandığı yeni pasaportlar, klasik pasaportlardan farklı olarak kimlik sayfasının alt kısmında her biri 44 karakterden oluşan ve özel okuyucu cihazlarla okunabilen iki satırlık bir alan barındırıyor. Pasaportun kimlik sayfasında çıplak gözle görülebilen bilgiler, "Makinede Okunabilir Alan" adı verilen bu bölümde de yer alıyor.

"Çipli" (yongalı) ya da "biyometrik" olarak bilinen e-pasapor’un çipinde, eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport numarası, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi, kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik veriler saklanıyor.

E-Pasaportlar, "Makinede okunabilen pasaportların" bir türü olmakla beraber, bunlardan daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarına sahip olmasıyla dikkati çekiyor.

E-Pasaport, seyahatlerin daha süratli ve kolay hale getirmesinin yanında, sınır geçişlerindeki isim benzerliğinden kaynaklanabilen gecikmeleri de ortadan kaldırıyor. E-Pasaportlar sayesinde bir yolcunun kimliği kolayca ve güvenli bir şekilde tespit edilirken, kimlik hırsızlığı ve belge tahrifatının da önüne geçiliyor.

PASAPORTUN YONGALI OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR
E-Pasaport kapaklarının ön yüzünde, uluslararası bir sembol bulunuyor. Bu sembol, pasaportta kimlik ve pasaport bilgilerinin saklandığı entegre bir devre ya da yonganın bulunduğunu ifade ediyor.

Bu sembol, e-Pasaport okuyabilen özel cihazların bulunduğu tüm hava limanları ile sınır geçiş noktalarında da görülüyor.

BİYOMETRİK FOTOĞRAF
E-Pasaportlarda bulunan biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen seyahat belgelerinde kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan ve yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflar olarak tanımlanıyor.

Biyometrik vesikalığın ebatları 35x45 milimetre olarak belirlenirken, tüm fotoğrafçılarda biyometrik vesikalık çektirmek de mümkün.

2 GÜNDE TESLİM
E-Pasaport almak için yurt içinde, 81 il ve 110 İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde halen hizmet veren toplam 191 başvuru merkezine, yurt dışında ise bulunulan ülkedeki Büyükelçiliklerin Konsolosluk Şubelerine veya Başkonsolosluklara başvuru yapılabiliyor.

Diplomatik pasaport başvuruları ise yurt içinde Dışişleri Bakanlığı, yurt dışında Büyükelçilikler ve Başkonsolosluklar tarafından alınıyor. Başvurusu tamamlanan ve tanzim edilen e-Pasaportlar yurt içinde doğrudan başvuru sahiplerinin adreslerine 2-3 gün içerisinde gönderiliyor. E-Pasaportlar yurt dışında ise başvurunun yapıldığı büyükelçilik veya başkonsoloslukta imza karşılığında teslim ediliyor.

E-Pasaport başvurusu için "www.epasaport.gov.tr" adresinden randevu alınabiliyor. Randevu çağrı merkezi üzerinden telefonla da alınabiliyor. Başvuru işlemi ise 5-10 dakika gibi çok kısa bir sürede tamamlanıyor.

ESKİLERİ 2015’E KADAR GEÇERLİ
Türkiye’nin AB ile uyum sürecinde de önemli bir kademe teşkil eden yeni pasaportlardan kişiye özel olanları en az 6 ay olmak üzere 1, 2, 3 yılllık ve üstü süreli olarak düzenlenebiliyor. Hususi damgalı e-Pasaportlar 4 yıl, hizmet damgalı e-Pasaportlar da 4 seneyi geçmemek üzere pasaport sahibinin görevinin müddetine göre tespit edilecek süre için geçerli olmak üzere düzenleniyor. E-Pasaportlarda uzatma imkanı ise bulunmuyor.

Öte yandan, halihazırda kullanılan ve makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportların geçerlilik süreleri boyunca ve ancak 24 Kasım 2015 tarihine kadar kullanılabileceği belirtiliyor. Bu tarihten sonra makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlarla seyahat etmek mümkün olmayacak.

E-Pasaportlar hangi yaşta olursa olsun tüm bireyler için müstakil olarak düzenlenirken, refakat hanesi de bulunmuyor.

Çipli pasaport çilesiyle geldi

Pasaportlarda çipli sisteme geçilmesiyle birlikte karakollardaki pasaport başvuru merkezlerindeki uygulamalarda değişiklikler görüldü. Tek ortak nokta ise uzayan kuyruklar.

Pasaport başvuruları sebebiyle karakollarda genellikle sabah saatlerinde kuyruklar olur. Çipli pasaporta geçişle birlikte bu kuyruklar biraz daha uzamaya başladı.

Dün sabah saat 06.00 sularında Sahrayıcedit’te bulunan Kadıköy Pasaport Bürosuna giden vatandaşlar kapıda ilginç bir notla karşılaştı. Bir gece önce asılan nota göre internetten online randevu almayan kişilerin işlemleri yapılmayacaktı.

Dün işlemleri tamamlanmadığı için sırada beklediklerini söyleyen ya da internet sayfasında randevu almadan da gidileceğini anlatan sayfaları gösteren vatandaşlar polise dertlerini anlatamadı. Sorunlarını müdürlerine anlatabileceklerini söyleyen polis memurları, “8.30, 9.00 gibi müdürümüz gelir anlatırsınız” dediler ve sıradaki vatandaşların emniyetin bahçesinde bekleyemeyeceklerini ifade edip onları dışarı çıkardılar.

Saat 07.00 sularında ise Şişli Emniyeti alışık olmadığı bir manzara ile karşı karşıyaydı zira çok nair bir şekilde Şişli Emniyeti Pasaport Şubesi önünde kuyruk vardı. Parmak izi verilmesi sebebiyle kuyruk olduğunu söyleyen vatandaşlar Kadıköy’dekinden daha şanslılardı zira randevusuz olanlara numara verilirken, randevu alanlara da saatleri gelince çağrı yapılıyordu.

Vatandaşların erken saatlerden itibaren sıraya girmiş olmasıyla verilen numaralar kısa sürede bitti. Eski pasaportlarını uzatmak isteyenler harç kuyruğuna girerken yeni çipli pasaport almak isteyenler bir açıklamayla karşılaştı. Yeni pasaportun defter harcının emniyetten alınmadığını söyleyen yetkililer vatandaşları bankalara yönlendirdi.

Sırasını kaçırmak istemeyen vatandaşlar ise koşturarak bankalara gittiler. Parmak izini verip evraklarını teslim etmek isten vatandaşlar sistemin kilitlenmesi nedeniyle biraz daha beklemek zorunda kaldılar.

KAĞITHANE'DE DURUM FARKLI
Kağıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde ise durum diğer iki merkezden farklıydı. Sıraya giren vatandaşlara öncelikle yeni pasaportları için yanlarında nüfus kağıtlarının aslı ve fotokopisi, biyometrik fotoğrafları ve bankaya yatırılan harç makbuzlarının gerektiği açıklandı.

Pasaportunu uzatmak isteyen ve yeni pasaport almak isteyen vatandaşlar sıraya girdikten sonra polis memurları parmak izlerini almaya başlıyıp, vatandaşların işlemlerini tanımladı.

Yeni uygulamanın ilk günü olması sebebiyle çıkan aksaklıkları, fotoğrafların uygun olup olmadığını vatandaşlara anlatan Kağıthane İlçe polis memurları vatandaşları çok fazla bekletmeden işlemlerini halletti. Bu arada çıkan sorunlar için neler yapmaları gerektiği açıklandı.

Sonuç olarak yeni pasaport almak isteyen vatandaşların önceden internetten randevu alması, yanlarında harç paralarını bankaya yatırdıklarına dair makbuzları, nüfus cüzdanları ve fotokopisi ile biyometrik fotoğraflarını götürmeleri gerekiyor.

Pasaport uzatmak isteyenler ise eskisi gibi işlemlerini yaptırabiliyor. Ancak sıkışıklıklara imkan vermemek için internetten ya da telefonla randevu alınması polis memurlarının da işlerini kolaylaştırıyor.

E-pasaport dönemi resmen başladı


Türkiye’de e-pasaport dönemi resmen başladı.

İlk pasaportları bizzat İçişleri Bakanı Beşir Atalay dağıttı.

Pasaportlar için “daha güvenli, daha çağdaş” nitelemesini yapan Atalay, bu çağdaş standarttaki belgenin “Türkiye’ye yakışan bir pasaport” olduğunun da altını çizdi.

Yeni sistem, pasaportlarda renkten, boyuta, sayfa sayısına kadar pekçok değişikliği de barındırıyor.

ARTIK HERKES KIRMIZI PASAPORTLU !

E-pasaportlar, eskilerine göre daha küçük, taşınması daha kolay.

Renkler de değişti;
Normal vatandaşlara verilen pasaportların rengi lacivertken, yeni dönemde kırmızıya döndü. Daha önce hükümet üyeleri, diplomatlar, milletvekilleri tarafından kullanılan kırmızı pasaportların rengi ise bundan böyle yeni dönemde siyah olacak.

Yeşil renkli hususi ve gri renkli hizmet pasaportlarının ise rengi yeni dönemde de değişmedi.

Yeni pasaportlar 60 sayfa. Ve bu altmış sayfanın hemen hemen hepsi vizelere ayrılmış durumda.

Eski pasaportlarda öndeki “döviz kayıtları” ile arka bölümde bulunan “giriş-çıkış” damgalarının bulunduğu yerler ise, yeni pasaportta yok. Giriş çıkışlar yeni pasaportlarda, arka kapağa yerleştirilen ve dışardan görünmeyen bir çip vasıtasıyla pasaporta işlenecek.

Bu çipte pasaport sahibinin adı, soyadı, uyruğu, kimlik numarası, cinsiyeti ve doğum tarihinin yanı sıra, pasaportun numarası, seri numarası, düzenleme tarihi, düzenleyen makam, parmak izi fotoğraf ve imza yer alacak.

TÜRKİYE’DE 3 GÜN, YURTDIŞINDA 1 HAFTA

Yeni pasaportların en büyük özelliği, taklit edilemez olmaları. Zaten İçişleri Bakanı Atalay da bu nedenle sürekli “güvenlik” konusuna atıf yaptı tanıtım toplantısı boyunca.”Bu yeni pasaportlar, ne taklide, ne tahribe izin vermiyor” dedi ve ekledi; “bu yeni pasaportlar, terörle ve suçla mücadelede de büyük katkı sağlayacak.”

Yeni pasaportlar artık sadece tek bir yerde tanzim edilecek; Gölbaşı’nda, bu iş özel olarak oluşturulan Pasaport Tanzim Merkezi’nde.
Vatandaşlar, yurtiçinde ya da dışında, başvurularını yaptıktan sonra, bu başvurular anında bu merkeze iletilecek ve pasaport basım işlemi başlayacak.
Ardından da posta yoluyla, vatandaşa ulaştırılacak.

ADRESE TESLİM

Pasaportların tümü PTT aracılığıyla, özel ulakla adrese teslim edilecek. Bu çerçevede, Türkiye içinde yapılan başvurulara ilişkin teslimatların 3 ila 5 gün, yurtdışında büyükelçilikler ve konsolosluklara yapılan başvuruların ise bir hafta ile 10 gün arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

BAŞVURULAR RANDEVU İLE

Yeni pasaport sistemi, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının işbirliği ve ortak çalışması ile oluşturuldu.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Naci Koru, tanıtım toplantısında başvurulara ilişkin bilgi verdi. Buna göre, yeni pasaportlara ilişkin başvuruları vatandaşlar, yurt içinde en yakın emniyet müdürlüğüne, yurt dışında ise büyükelçilik ve konsolosluklara yapacaklar. Türkiye’de 81 il ve 110 ilçe olmak üzere, toplam 191 emniyet müdürlüğüne pasaport başvurusunda bulunabiliniyor. Nereye başvurmak gerektiğini, çağrı merkezi ya da web adresinden öğrenmek mümkün.

Yeni kurulan sistem ile, başvurular için önceden randevu alınabiliyor. Böylece vatandaş, hiç beklemeden randevu saatinde emniyet müdürlüğüne gidip, birkaç dakika içinde başvurusunu tamamlayabiliyor. Randevu almak için 0 126 444 30 20 telefon numarasını aramak yeterli. Bu numara 24 saat hizmet veriyor. Ayrıca randevu www.epasaport.gov.tr web adresinden de alınabiliyor.

Pasaport tanziminin ne aşamada olduğunu da, yine bu telefon ya da adresten, her an öğrenmek mümkün.

FOTOĞRAFLARA DİKKAT !

E-pasaport başvurusunda bulunurken en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri fotoğraf. Yeni pasaportlarda normal vesikalık fotoğraf kullanılmıyor. Fotoğrafın mutlaka biyometrik olması gerekiyor. Hemen hemen her fotoğrafçıda biyometrik fotoğraf çektirmek mümkün.

Biyometrik fotoğrafın özelliği tüm yüzü kapsayacak şekilde çekilmesi ve 35 mm x 45 mm ebatlarında olması.

PEKİ ESKİ PASAPORTLAR NE OLACAK?

E-pasaport uygulamasına geçilmesine rağmen, eski pasaportlar da bir süre daha geçerliliğini koruyacak. Eski pasaportlar, geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabilecek. Eğer, bu süre bitmeden e-pasaport başvurusunda bulunursanız, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan süre, yeni e-pasaport süresine ek bir harç yatırmadan eklenebilecek.

VİZELER NE OLACAK?

Süresi dolmuş pasaportta bulunan geçerli bir vize, üzerinde iptal damgası yoksa genel olarak kullanılabiliyor. Ancak bazı ülkeler, bu konuda farklı uygulamalar da yapıyor. Bu nedenle, vizenizde yeterli süre bile olsa, seyahat etmeden önce gidilecek ülke temsilciliğine başvurmakta fayda var.

E-PASAPORTLARDA SÜRE UZATMA YOK

Yeni pasaportların en önemli özelliği, süre uzatması olmaması. Eğer e-pasaportunuzun süresi biterse, yeni bir e-pasaport almanız gerekiyor.

ÇOCUKLARIN DA KENDİ PASAPORTU OLACAK

Yeni e-pasaport uygulaması ile küçük çocukların, ebeveynlerinin pasaportlarına yazılması işlemine de son veriliyor. Artık hangi yaşta olursa olsun, her bireyin kendine ait e-pasaportu olacak. Nitekim, bu nedenle yeni e-pasaportlarda refakat hanesi bulunmuyor.

PASAPORT BEDELİ 138 TL

Yeni pasaportların defter bedeli 138 TL. Ancak bir de harç parası yatırmak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, iki yıl geçerli pasaport için harç bedeli 304 TL. Süre uzadıkça, harç bedeli de artıyor.

Pasaport defter ve harç bedelleriyle ilgili ayrıntılı bilgi www.epasaport.gov.tr sitesinde alınabiliyor.

Yeni pasaportta ücretler ne olacak?


Çipli pasaportlar gün yüzüne çıkıyor. İçişleri Bakanı Atalay, başvuruda bulunan gazetecilere yeni pasaportlarını ilk gün dağıtacak

AB'ye uyum sürecinde altı yıl önce başlatılan çipli pasaport çalışmasında nihayet sona gelindi. Akşam'ın haberine göre, dağıtım tarihi defalarca ertlenen yeni pasaportlar, bu hafta piyasaya çıkacak. İçişleri Bakanı Atalay, 2 Haziran Çarşamba günü bir basın toplantısında ilk çipli pasaportları da sahiplerine bizzat kendisi teslim edecek. Basın toplantısına katılan gazetecilere, toplantıdan iki gün önce başvuruda bulunmaları halinde çipli pasaport hazırlanacak.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Gölbaşı'nda kurduğu Pasaport Basım Merkezi'nde hazırlanacak çipli pasaportlar için eski fiyat tarifesi uygulanacak. Çipli pasaport almak isteyenler, defter parası olarak eskiden olduğu gibi 138 lira ödeyecekler. Başvuru sahipleri, bir yıllık pasaport için 180, iki yıllık pasaport için 304, üç yıllık pasaport için 334 ve beş yıllık pasaport için 616 lira harç parası verecekler.
Yeni pasaportlar için yılbaşına kadar bu tarife uygulanacak. Yılbaşında pasaport defter ücretinin bir miktar ucuzlaması bekleniyor. Ancak pasapor harçları artacak. Harçlar, yılbaşından itibaren Maliye Bakanlığı'nın belirleyeceği yeniden değerleme oranında zamlanacak.

ESKİLER 5 YIL GEÇERLİ

Eski pasaportlar, 2015 yılına kadar geçerliliğini koruyacak. Yani elinde eski pasaportu bulunanlar, beş yıl daha bu pasaportlarla yurtdışına gidip gelebilecekler.

EHLİYETLER CİPLİ OLUYOR
Emniyet Genel Müdürlüğü, ehliyetlerin de AB normlarında olması için çalışma başlattı. Projeye göre yeni ehliyet alacak sürücüler parmak izi vermek için emniyete gidecek. Çipli ehliyetler taklit edilemeyecek. Darphane'de basılacak ehliyetler sürücülerin adreslerine kargo ile gönderilecek. Türkiye'de 21milyon 134 bin 904 ehliyet sahibi bulunuyor. Bunların yüzde 82,5'ini erkekler, yüzde 17,5'ini de kadınlar oluşturuyor.

Çipli pasaportların dağıtımı yarın başlıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü, hazırlıkları yıllar alan e-pasaportu 1 Haziran'dan itibaren vermeye başlıyor.

Vatandaşlar, pasaport başvurularını bulundukları illerden yaparken, yeni pasaportlar Gölbaşı'nda kurulan merkezden basılarak kargo aracılığıyla gönderilecek.

Yeni pasaportlar sınır kapılarında ve hava limanlarındaki yoğunluğu önlerken, sahteciliğe karşı etkin güvenlik katmanı içeriyor.

Türkiye'nin de yer aldığı 190'ın üzerinde üyesi bulunan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından alınan tavsiye kararı uyarınca, üye ülkelerin en geç 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle Makinede Okunabilir Pasaport (MOP) üretimine başlanıyor.

Eski tip pasaportların ise tüm dünyada 24 Kasım 2015 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmasını öngören karar çerçevesinde, uzun zamandır çalışmaları sürdürülen yeni pasaportlar, 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren verilmeye başlanacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, "Biyometrik", "Elektronik", "Çipli" pasaport olarak da adlandırılan e-pasaportların basımı için Gölbaşı'nda Pasaport Basım Merkezi kurdu.

Vatandaşlar 81 il emniyet müdürlüğü ve 110 ilçe merkezi, yurtdışında konsoloklar ve büyükelçiliklerden başvuru yapabilecekler.

Vatandaşlar, gerekli belgelerle yaptıkları başvurular, illerin pasaport birimleri tarafından online sistemle Pasaport Basım Merkezi'ne ulaştırılacak.

Merkez, pasaportu hazırlanmasının ardından kargo ile vatandaşın beyan ettiği adrese gönderilecek. Adresinde iki defa aranan kişi bulunamazsa, pasaportunu başvuru yaptığı ilden alabilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü, pasaportların getireceği yeni iş yükünü organize edebilmek için yeni bir yapılanmaya gidiyor.

Yabancılar Hudut İltica Daire Başkanlığı bünyesinde şube müdürlüğü olarak faliyet yürüten birim Daire Başkanlığı oluyor. Pasaport Daire Başkanlığı'nın kuruluş çalışmaları İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülürken, bu dairede ve basım merkezinde görev yapacak 220 personel belirlendi.

Makinede Okunabilir Pasaportlarda, klasik pasaportlardan farklı olarakkimlik sayfasının alt kısmında her biri 44 karakterden oluşan ve özel okuyucu cihazlarla okunabilen iki satırlık bir alan bulunuyor.

Pasaportun kimliksayfasında çıplak gözle görülebilen bilgiler "Makinede Okunabilir Alan" adı verilen bu alanda da bulunuyor.

e-Pasaportlar, eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport numarası, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi gibi kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanısıra içinde fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiğiyongalı (çipli) yapıya sahip bulunuyor.

Yeni pasaportlar esasında Makinede Okunabilen Pasaportların bir türü olmakla birlikte Makinede Okunabilir Pasaportlardan daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarına sahip.

Tüm dünyada e-Pasaportların kullanıma girmesi ve bu sayede belge güvenliğinin artmasına bağlı olarak giderek artan sayıdaki ülkede sınır geçişlerinde otomatik pasaport okuma/tanıma sistemleri kullanılarak pasaport işlemleri hızlanacak.

Sınır kapılarında ve hava limanlarında kuyruklar oluşmayacak. Halen kullanılan ve makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlar geçerlilik süreleri 24 Kasım 2015 tarihine kadar kullanılabilecek. Bu tarihten sonra makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlarla seyahat etmek mümkün olmayacak.

e-Pasaport üretiminin her aşamasında, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'dede vatandaşların kişisel kimlik bilgilerini herhangi bir sahtekarlık girişimine karşı güvence altına alan ICAO standartlarıyla uyumlu ileri teknolojiler kullanılacak.

Yeni pasaportlar hangi yaşta olursa olsun tüm bireyler için müstakilolarak düzenlenecek. Bu nedenle, e-Pasaportlarda refakat hanesi bulunmayacak.

Rengi daha önce lacivert olan yeni sistemde ise bordoya dönüştürülen umuma mahsus e-Pasaportlar; en az 6 ay olmak üzere 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yılllık ve üstü süreli olarak düzenlenebilecek. Bu pasaportlar 10 yıla kadar süreli olabilecek.

Devlet memurlarının kullandığı ve yeşil rengini muhafaza eden hususi damgalı e-Pasaportlar dört sene için verilebilecek.

Devlet tarafından görevlendirilen kişilere verilen ve rengi eskisinde olduğu gibi gri olan hizmet damgalı e-pasaportlar da dört seneyi geçmemek üzere pasaport sahibinin görevinin müddetine göre tespit edilecek süre için geçerli olorak düzenlenebilecek.

Yeni pasaportlarda klasik pasaportlardaki temdit (uzatma) imkanı bulunmuyor. Her yeni başvuruda yeni bir pasaport defteri kullanılacak.

Pakistan ile Türkiye arasında vize kalkacak


PAKİSTAN Kültür ve Turizm Bakanı Shazia Marri, yakın zamanda Türkiye ile Pakistan arasındaki vize uygulamasının kalkabileceğini söyledi. Marri, “Yakın gelecek için bir müjde verebiliriz. Türkiye ile Pakistan arasındaki vize uygulamasının kaldırılması için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Nevşehir'deki Kapadokya Dedeman Oteli'nde bu yıl 5'incisi düzenlenen ‘Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi'nin galasına katılan Marri, Pakistan'ın kültürel ve tarihi değerlerini anlattı. Marri birçok uygarlıga ev sahipliği yapan Pakistan'ın bugünkü kültürünün, ülkenin ev sahipliği yaptığı her bir uygarlığın, her bir dönemin sosyal birleşmesi olduğunu söyledi

.Konuk bakan, gazetecilerin, “Türkiye ile Pakistan arasındaki vize kalkacak mı?” sorusu üzerine, yakın gelecek için müjde verebileceğini söyledi. Marri, şöyle dedi:

“Vizenin kalkması iki ülke arasındaki diyalog, anlaşmaya bağlı. Biz bir adım atarsak Türkiye Hükümeti de adım atar, Türkiye bir adım atarsa, biz de bir adım atarız. Her iki ülke için de bu dış ilişkilere ve anlaşmalara bağlı bir durumdur. Bu tek taraflı değildir. Vize uygulamaları iki ülke arasındaki ilişkilere göredir. Ancak haklısınız. Türkiye ile Pakistan arasında vize uygulaması olmaması gerekir. Böylesine birbirine yakın, dost ülkeler arasında vize uygulaması olmaması gerekir. Türkiye ile aramızda çok güçlü bağlarımız var. Şahsi fikrim; dini, kültürel, siyasi açıdan bu kadar yakınlıkları olan iki ülke açısından kesinlikle vize uygulamasının kalkması gerekir.” ‘Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi'nin gala gecesine, aralarında Pakistan, Hong Kong, İngiltere ve İran'ın da bulunduğu 40 ülkeden 105 bilim adamı katıldı. Gecede en başarılı tezleri hazırlayan akademisyenlere teşekkür plaketi verildi. Pakistan Kültür ve Turizm Bakanı Shazia Marri de, gecede, kongrenin tertip komitesi üyelerine ülkesinin yöresel kıyafetlerinden hediye etti.

22 ÜLKE İLE VİZE KALKTI

Almanya'da konuşan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise Türkiye'nin 22 ülke ile vize kaldırdığına dikkat çekti. Bağış, “ Biz Türkiye'de herkesi kucaklayarak, ayrım yapmayarak büyük başarılara imza attık. Bizim yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın da aynı anlayışla öncelikle bir birini sevmesi lazım. Her şey sevgiyle başlıyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarım Türkiye'de yaşayanlar kadar Türkiye sevdalısı olduklarını çok iyi biliyorum. Bunu bilen çok iyi bir başbakanımız var. O nedenle başbakan gittiği her ülkede hiçbir istisna yapmadan vatandaş ve soydaşlarımızla biraraya geliyor. Onlarla sohbet edip sorunlarını dinliyor. İşte onun neticesinde dünyada güçlü bir Türk lobisi oluşmaya başladı.

Dünya çapındaki Türk işadamları artık kendi aralarında toplantı yaparak kalmıyorlar, internet ortamında dijital ortamda çok önemli projeleri birlikte gerçekleştiriyorlar. Bu güç her alanda kendini göstermeye başlıyor. Türkiye 22 ülkenin vizelerini kaldırdı. İnşallah yakında Avrupa vizelerini de kaldıracağız. Bunun için çok ciddi bir çaba içindeyiz. Şu anda Avrupa Birliği Komisyonuyla önemli bir müzakereyi sürdürüyoruz. Bize vize kolaylığı teklif ediliyor biz vize kaldırılmasını talep ediyoruz. Bunu yapmak içinde Türkiye elinden geleni yapacak. Çünkü Türkiye sıradan bir ülke değil. Türkiye son dönemde Avrupa Birliğine giren ülkeler gibi küçükte değil, ekonomisi zayıf da değil. Bugün Türkiye dünyanın 16., Avrupa'nın 6. en büyük ekonomisi. Dünya nüfünun sadece yüzde biri 33 yaşın altındayken, Türkiye nüfusunun yüzde 66'sı 33 yaşın altında. Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarının yüzde 75'i Türkiye'nin ya güneyinde, ya doğususun da ya da kuzeyinde. Türkiye Avrupa'nın aradığı entegrasyon için çözüm ülkesi. Avrupa'da 5.5 milyon soydaşımız yaşıyor, çok şükür yüzümüzü kızartan, aşırı şiddete başvuran, teröre başvuran, ırkçılığa başvuran bizim kardeşimiz yok. Avrupa Türkiye'yle bütünleştiği zaman gerçek barış platformunu yakalayacak” diye konuştu.

Atatürk Havalimanındaki pasaport kabinleri değişiyor


Atatürk Havalimanı'ndaki 90 adet pasaport kabini, çalışan polislerin daha rahat hizmet vereceği şekilde yenilecek. Havalimanını yenileme çalışmaları kapsamında TAV İnşaat şirketi mühendislerinin tasarladığı yeni pasaport kabini, dış hatlar terminalinde polislerin beğenisine sunuldu.

Her gün on binlerce yolcunun gelip geçtiği dış hatlar terminali geliş katında 42, gidiş bölümünde ise 48 adet pasaport kabini bulunuyor. İşlem yapan görevlilerin, üzerin kapalı ve dar olan eski kabinlerde yolcudan alçak bir pozisyonda çalışmasının iş verimliliğini olumsuz etkilediği belirtildi.

Yeni pasaport kabini üzeri açık olarak tasarlandı. Eskisinde olduğu gibi iki kişinin yan yana çalışacağı kabinin içi görevlilerin rahat hareket edeceği şekilde dizayn edildi.

Hali hazırda tabanı yere yakın olan kabinlerin aksine yeni tasarımın zemini yenden 60 santimetre kadar yüksek yapıldı. Bu sayede görevli polisler, yolcuları daha rahat şekilde görüp işlemlerini yapabilecek.

Dış hatlarda montajı yapılan bir adet yeni pasaport kabini, emniyet mensuplarının beğenisi halinde diğerleriyle değiştirilecek.