Başvuru Belgeleri

Biyometrik pasaport için nereye başvurmalıyım?

Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımız biyometrik pasaport almak için İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 81 İl ve 111 İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde kurulan toplam 192 başvuru merkezine; yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ise bulundukları ülkedeki Büyükelçiliklerin Konsolosluk Şubelerine veya Başkonsolosluklara başvurabilirler.

Başvuru merkezi sayısının Türkiye genelindeki tüm ilçeleri kapsayacak şekilde artırılması yönünde İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından çalışmalar sürdürülmektedir.

Umuma Mahsus Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Nüfus cüzdanının aslı
Son 6 ay içinde çekilmiş 3 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
Varsa daha önceden alınmış pasaportlar
Pasaport defter bedelinin yatırıldığına dair dekont
Pasaport harç bedelinin yatırıldığına dair dekont
Başvuru Sahibinin Durumuna Göre Talep Edilebilecek Diğer Belgeler

Reşit olmayan çocuklardan anne ve babaları ya da kanuni temsilcilerinin noterden veya Pasaport Şubesine bizzat gelerek verecekleri muvafakatname
Mahcurlar (kısıtlı, zihinsel engelliler) için başvurulacaksa mahkeme tarafından atanmış vasinin noterden veya bizzat Pasaport Şubesine gelerek verecekleri muvafakatname
Mesleğe ilişkin belge (işçi, ihracatçı, ithalatçı, kasap, gazeteci, şoför ile kamu görevlilerinin görevlerini belgelendirmeleri gerekmekte, diğer meslek sahiplerinin beyanlarına göre işlem yapılmaktadır)
Yurt dışında işçi olarak çalışanlar ile bu kişilerin eş ve çocukları başvuracaklar ise iş ve işçi bulma kurumundan belge.
Türkiye’deki üniversitelerde çalışan öğretim elemanları ile öğrenim gören öğrencilerin bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılmak üzere veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkışlarında ilgili üniversiteden alacakları ve ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı’na onaylatacakları harçsız pasaport talep yazısı (Bu kişilere, Pasaport Kanununun 15. maddesinde belirtilen süreler sınırlı kalmak kaydıyla yurt dışına gidip gelecekleri süreler kadar harçsız pasaport tanzim edilir. 6 aydan daha az süreli belge getirenlere 6 ay; 6 aydan daha fazla süreli belge getirenlere 1 yıl; 1 yıldan daha fazla süreli belge getirenlere 2 yıl süreli harç muafiyeti uygulanır.
Mahkeme yoluyla ad, soyad, yaş vb. değişiklikler yaptırmış veya nüfus nakli yaptırmış olan kişilerden ise kesinleşmiş mahkeme kararı veya vukuatlı nüfus kayıt örneği istenir.


Yukarıda belirtilenler dışındaki kişiler ise Milli Eğitim Bakanlığından alacakları yazıyı başvurdukları merkeze ibraz edeceklerdir.


Hususi Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

a) Çalışanlar için çalıştıkları kurumun yetkili amiri tarafından tasdiklenmiş matbu talep formu (Emekli olan veya çekilme sebebiyle kurumlarıyla ilişiği kesilen hak sahipleri pasaport müracaat formlarını bulundukları ilin Pasaport Şube Müdürlüklerinden temin edebilirler)
b) Emekli olma veya görevden çekilmek (istifa) suretiyle görevlerinden ayrılmış olanların emekli olduğu veya ayrıldığı tarihteki unvan ve kadro derecesini gösterir kurumlarından alacakları mühürlü belge

c) 01.08.1997 tarihine kadar İçişleri Bakanlığı tarafından, bu tarihten sonra İl Emniyet Müdürlükleri tarafından “Emekli'' sıfatıyla kendisine eşine veya çocuklarına düzenlenmiş Hususi Pasaportlarının değiştirilmesi talebinde bulunanların emekli cüzdanlarının aslı ve fotokopisi

Nüfus cüzdanının aslı
Son 6 ay içinde çekilmiş 3 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
Varsa daha önceden alınmış pasaportlar
Pasaport defter bedelinin yatırıldığına dair dekont
Başvuru Sahibinin Durumuna Göre Talep Edilebilecek Diğer Belgeler

Reşit olmayan çocuklardan anne ve babaları ya da kanuni mümessillerinin noterden veya ilgili Emniyet Müdürlüğü’nün Pasaport Şubesine bizzat gelerek verecekleri muvafakatname
Mahcurlar (kısıtlı, zihinsel engelliler) için müracaat edilecekse mahkeme tarafından atanmış olan vasisinin noterden alacakları veya ilgili Emniyet Müdürlüğü’nün Pasaport Şubesine şahsen gelerek verecekleri muvafakatname
Hak sahibinin vefatı durumunda eşinin vukuatlı nüfus kayıt örneği (hak sahibinin eşinin nüfus cüzdanının medeni durumu kısmının 'Dul' ibaresi ile yenilenmesi gerekmektedir)
Hak sahibinin vefatı durumunda 18 yaşından küçük çocuklar vefat eden hak sahibinden emekli maaşı alsa dahi, diğer ebeveynin Hususi Pasaport almaya hakkı varsa 18 yaşına kadar yararlanabilecektir.
18 yaşından büyük kız çocukları her ne sebeple olursa olsun Sosyal Güvenlik Kurumlarının birinden emekli aylığı alması ya da ebeveynin vefatı nedeniyle kendisine emekli aylığı bağlanması durumunda Hususi Pasaport alma hakkını kaybetmektedir.
18 yaşını doldurmuş kız çocuklarının ebeveynin hakkından yararlanabilmesi için gelir getirici bir işte çalışmıyor olması, bekar olması, (eğitim-öğretim durumu hariç) anne ve babası ile ikamet ediyor olması ve hak sahibinin müracaat esnasında tebliğ-tebellüğ belgesi imzalaması gerekmektedir.
Pasaport almak isteyen şahısların, eşlerinin ve 7 yaşından gün almış çocukların müracaat esnasında parmak izlerinin alınması gerektiğinden bizzat müracaata gelmeleri gerekmektedir. Ancak hak sahibinin müracaata gelememesi durumunda eşinin ve çocuklarının pasaport almalarına ve pasaport işlemlerini yürütmelerine rıza gösterdiğine ilişkin hak sahibi tarafından verilecek muvafakatname, vekaletname ya da taahhütname ibraz edilmesi durumunda, hususi pasaport düzenlenerek kendilerine veya kanuni mümessillerine teslim edilecektir.
Hususi Pasaport talebinde bulunan kadın eşinden ayrılmışsa ve velayeti kendisinde olan çocuklarına hususi pasaport çıkarmak istiyorsa; vukuatlı nüfus kayıt örneği ya da kesinleşmiş mahkeme kararı
Hak sahibinin vefatı ile 18 yaşından büyük kız çocuklarının pasaport alma hakkı ortadan kalktığından, daha önceden alınan pasaportlar iade edilecektir, aksi halde yurt dışına çıkışlarda kendilerinden geri alınarak iptal edilecektir.
Hususi Pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine, başkası ile evlenmemeleri kaydıyla Hususi Pasaport verilir; dul eşin başkasıyla evlenip boşandıktan sonra nüfus kaydı Hususi Pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat eden eşinin nüfus kaydına dönse dahi vefat eden eşinden dolayı kendisine bu tür pasaport verilmemektedir. Bu işlemle ilgili eşinin vefat ettiğini ve kendisinin bir daha evlenmediğini belgeleyen nüfus kayıt örneği getirmesi zorunludur.
* Hususi Pasaportlar (defter bedeli dışında) harca tabi değildir.


Hizmet Pasaportu Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

1. Talep edenin mensubu bulunduğu kurumdan onaylanmış, Hizmet Pasaport Talep Formu,

2. Nüfus Cüzdanı aslı

3. Son 6 ay içinde çekilmiş 3 adet biyometrik vesikalık fotoğraf

4. Pasaport defter bedelinin yatırıldığına dair dekont

Başvuru Sahibinin Durumuna Göre Talep Edilebilecek Diğer Belgeler

Daha önce herhangi bir pasaport alınmışsa getirilmesi, daha önce almış oldukları Umuma Mahsus Pasaportları, Hizmet Pasaport alırken Emniyete iade edenler, formdaki ilgili bölüme Umuma Mahsus Pasaportlarını Emniyete teslim ettiklerini ve geri almadıklarını beyan edecekler, ancak pasaport dosyalarında bulunmaz ise Umuma Mahsus pasaportlarına kayıp işlemi yapılarak, beyan edenler hakkında, T.C.K' nın 206.maddesine göre yalan beyanda bulunmaktan, formu onaylayan kurum yetkilileri hakkında ise ' Resmi Belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçundan işlem yapılmaktadır. Bundan dolayı daha önceden alınmış Umuma Mahsus Pasaportlar hak sahiplerinde ise mutlak suretle müracaat esnasında getirilmesi, hak sahiplerinde değil ise formun ilgili bölümüne doğru beyanda bulunulması gereklidir.
Reşit olmayanlar için kanuni mümessillerinin noterden tasdikli muvafakatti (Müracaat sırasında pasaport vermeye yetkili makamlar huzurunda da verilebilir.)
Hizmet pasaportu almak isteyen şahısların eşlerinin veya 7 yaşından gün almış çocuklarının müracaat esnasında parmak izlerinin alınması gerektiğinden bizzat müracaata gelmeleri gerekmektedir.

Diplomatik Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

1. Son altı ay içinde çekilmiş 3 adet biyometrik fotoğraf

2. Nüfus cüzdan aslı veya fotokopisi, (T.C. Kimlik nolu)

3. Muvafakatname (18 yaşından küçük çocuklar için)

4. Taahhütname (18 yaşından büyük kız çocukları için)

5. Boşanma veya üvey evlatlık durumunda çocukların velayetinin kime ait olduğunu belirten mahkeme kararı veya eşin noter tasdikli muvafakatinin örneği

6. Tebligatname (Sürekli görevle yurtdışına gidecek bakanlık personelinin atama örneğini gösteren belge)

7. Türkiye İş Bankası’nın Dışişleri Bakanlığı Şubesi nezdindeki “Dışişleri Bakanlığı-PDGY-Diplomatik Pasaport Hesabı”na 138 TL’lik diplomatik pasaport defter bedelinin yatırıldığını gösteren dekont

8. Varsa daha önceden alınmış diplomatik pasaport

Diplomatik Pasaport hak sahibi yurtdışına atanmış Dışişleri Bakanlığı mensubu ise;

1. Tebligatname (Atama kararının örneği)

2. Geçici görevlendirme veya Diplomatik Kurye görevi ifa edilecekse Olur Belgesi’nin bir örneği

Diplomatik Pasaport hak sahibi yurtdışına atanmış Dışişleri Bakanlığı mensubu değil ise;

1. Bakanlar Kurulu Kararı’nın veya Atama kararnamesinin bir örneği

Sürekli dış göreve gidecekler için Dışişleri Bakanlığı Eğitim Merkezi Başkanlığı’nın yönlendirme kurslarına katıldıklarını gösterir belge