Ukrayna ile vizeler kalkiyor



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4 bakan ve 600 işadamıyla birlikte geldiği Ukrayna’da karşılıklı 6 anlaşma imzaladı. Başbakan Erdoğan, birçok alanda işbirliği anlaşmasını imzalarken, Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç ile vizelerin kaldırılması konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı.

Ukrayna birlikte vizesiz giriş yapılan ülke sayısı 56’ya yükseleceği belirtildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012 Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak Ukrayna’da Türk müteahhitleri için iş istedi. Yanukoviç, ’Milli Muharebe Tankı Projesi’ne talip olduklarını söyledi. Türk uydularını Ukrayna imalatı füzeler uzaya fırlatacak. Ukrayna temaslarına ’meçhul asker’ anıtına çelenk bırakarak başlayan Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Victor Yanukoviç’le baş başa ve heyetlerarası görüşmeler ardından imza törenine geçildi. Nükleer işbirliği, ulaştırma alanında işbirliği gibi 6 değişik alanda anlaşma imzalanırken, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yanukoviç, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına dair mutabakat zaptına imza koydu. İki lider daha sonra düzenledikleri basın toplantısında, "İşbirliğimiz bunlarla sınırlı kalmayacak. Yeni bir dönem başlıyor" mesajı verdi. Başbakan Erdoğan, "İlişkilerimizi stratejik ortaklık boyutuna çıkarılmasını hedefliyoruz" dedi. İki lider, karşılıklı olarak vizelerin kaldırılması konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı.

Anlaşmanın, geri kabul anlaşmasıyla birlikte en kısa sürede imzalanması için talimatları verdiklerini kaydeden Erdoğan, Meclis onanıyla birlikte vize muafiyeti anlaşmasının en kısa sürede yürürlüğe girmesini amaçladıklarını kaydetti. Böylece Türkiye’ye vize uygulamayan 56’ıncı ülke Ukrayna olacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ukraynalı mevkidaşıyla bu ülkeden hammadde taşıyan trenlerin Anadolu’ya geçişi sırasında feribot hizmeti sağlanmasına ilişkin anlaşmayı imzaladı.

Yanukoviç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü de en kısa süre içinde Ukrayna’ya beklediklerini belirtirken, 5 yıl içinde 2 ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedefini açıkladı. Başbakan Erdoğan ise, "Ekonomik kriz öncesi 2008’de 8 milyar doları yakaladık. 5 yıllık hedefimiz 20 milyar dolar olsun. Ondan sonraki 5 yıl için de 40 milyar doları hedefi koyalım" dedi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "2012’de Avrupa Şampiyonası var. Süre daraldı ve Türk müteahhitlik sektörün şu anda Çin’den sonra dünyada ikinci sırada.

Yapılan yapılmakta olan ihalelerde Türk müteahhitlerinin burada görev almasını arzu ederiz. Şu ana kadar da 128 projede başarılı olduklarını biliyoruz. Son olarak o da soydaşlarımız Kırım tatarlarının sadık vatandaşları olarak Türkiye-Ukrayna arasında dostluk köprüsü olmalarından dolayı duyduğumuz memnuniyeti kendileriyle paylaştım." Bir gazetecinin "Vize muafiyeti anlaşması imzalanırken şartlar nelerdir?" sorusuna Yanukoviç şu yanıtı verdi: "Vize konusunda bu mutabakat bizim ekonomi ve ticaretin gelişmesi temelinde duruyor.

Bunun amacı işadamlarımızın turistlerimizin Türkiye ve Ukrayna’da serbest bir şekilde dolaşması. Geri kabul anlaşması bizim diğer ülkeler için de aldığımız yükümlülükleri yerine getirmeye hazır olduğumuzu gösterir. Savunma sanayi konusu çok yeni. Bu aşamada Ukrayna şirketlerinin Türkiye’nin ulusal muharebe tankı projesine katılmasıdır. Füze üretimi başka bir husus. Bu yılın Şubat ayında birTürk uydusu, Ukrayna malı bir füzeyle fırlatılacak. Vize muafiyetiyle alakalı olarak bunu geri kabul anlaşmasıyla paralel yürüteceğiz. Bunun tabi Meclis ayağı var. Süratle en kısa zamanda bitirmenin gayreti içinde olacağız. Bunların yanında serbest ticaret anlaşmasını da Parlamentomuzdan geçirmek suretiyle bu yıl içinde onun da adımlarını atacağız. Arzumuz bunları eş zamanlı yapmak. Nükleer enerji konusunda enerji bakanlarımız bugün karşılıklı olarak görüşmeleri yaptılar.

Detaylandıracaklar ve konuları önümüze getirecekler." İki ülke arasında 6 değişik alanda işbirliği anlaşması imzalanırken, Başbakan Erdoğan ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç, iki ülke arasındayüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi kurulmasına dair anlaşmaya imza koydu.