En kolay Schengen nasıl alınır?


Avrupa Birliği üyesi 27 ülkeden herhangi birine gitmek için vize şart. Ancak bu ülkelerin 27’sine birden schengen vizesi ile girmek mümkün. Yurtdışına seyahat edecek yolcuların bu vizeyi alabilmesi başlı başına bir sorun. Üye ülkelerden bazıları bu vizeyi verirken çok zorluk çıkartırken, bazıları ise çok daha kolay veriyor. Uçuş Rotası, schengen alırken gereken evrakları, hangi ülkelerin daha kolay vize verdiğini sizler için araştırdı ve geniş kapsamlı bir schengen dosyası hazırladı. Eğer Avrupa’ya gitmeyi düşünüyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun.

Schengen (Şengen) Nedir?
Schengen, Fransa, Almanya ve Belçika üçgeninin ortasında bulunan ufak ama zengin bir ülke olarak bilinen Lüksemburg’un güneyinde bulunan ufacık bir şehirdir. Schengen harita üzerinde görülmeyip bizim için önemli olmasa da Avrupa’da bir yere gitmek istediğimiz zaman adını ağzımızdan düşürmediğimiz bir yer.
1985′in Haziran ayında 7 Avrupa Birliği üye ülkesi aralarında bir anlaşma imzalayarak birbirleri arasındaki tüm sınırları kaldırarak vatandaşlarının rahatça dolaşmasını sağlamışlardır. Bu anlaşmanın sonunda da bu ülkeler Schengen Ülkeleri olarak adlandırılmıştır. Schengen anlaşması her ne kadar 1985’te imzalanmış olsa da yürürlüğe 1995 Mart ayında girmiştir. 1985′ten günümüze 7 ülke’ye 8 ülke daha eklenerek bu sayı 15 olmuştur. Günümüzde de bu sayı 27’e ulaşmıştır.

Schengen Vizesi Nedir?
Schengen vizesinin çıkmasıyla Avrupa’da dolaşmak daha kolay oldu. Schengen vizesi ile bu anlaşmayı imzalamış olan 27 ülke arasında rahatça dolaşılabiliniyor. Bu demek oluyor ki sınırlardan geçişler hava, kara ve deniz yolu fark etmeksizin yerel seyahat olarak değerlendiriliyor.

Schengen Vizesi Nerelerde Kullanılır?
Seyahat yapılmak istenen şehir bu noktada önemli. Eğer sadece bir schengen ülkesini ziyaret etmek istiyorsanız, ziyaret etmek istediğiniz ülkenin başkonsolosluğuna vize başvurusunda bulunuyorsunuz. Eğer birden fazla schengen ülkesini ziyaret etmeyi amaçlıyorsanız vize için gideceğiniz ilk schengen ülkesinin başkonsolosluğuna başvurmanız gerekiyor. Örneğin; İtalya’dan Fransa’ya geçmeyi düşünüyorsanız müracaat etmeniz gereken konsolosluk İtalya Konsolosluğu’dur. Schengen vizesi isteyen ülkelerin vize başvurularında istedikleri evraklar ve kriterler birbirinin benzeridir. İlk schengen vize başvurusunun bizzat kişinin kendisi tarafından yapılması şart koşulmuştur. 2. ve daha sonraki başvurularınızda ( bazı konsolosluk ve müracaat türleri hariç ) seyahat acentaları ve danışmanlık hizmetleri aracılığı ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Schengen ülkesi olmayacak Ülkeler;
Birleşik Krallık ( İngiltere ): İngiltere Avrupa Birliği’ne girdiğinden beri ne Euro’yu ne de Schengen’i kabul etmektedir.
Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır.
Vize başvurusu esnasında sunulan tüm bilgiler, üye ülkelerin yetkili makamlarında kullanıma açıktır.

Schengen Vizesi
Shengen vizesi kapsamında Avrupa Topluluğu ülkelerinin hepsine vizesiz serbest dolaşım hakkı da kazanıldığından, bazı ülkelere başvuru için prosedürü daha kolay bir ülkeden bu başvuruyu gerçekleştirmek daha mantıklı olabilir. Çünkü her ülke, shengen vizesi uygulamasına geçtiğinde tüm prosedürleri almayabilir ve bazı ülkeler hem daha az yoğun olduklarından, hem de işlemleri değişik uyguladığından doğru shengen ülkesini seçmek stratejisini bir vize danışmanı ile yapmanızı öneriyoruz. Evraklarınızın tam olması, vize dosyanızın eksiksiz ve profesyonel olarak hazırlanması, görüşmeye hazır olarak çıkmanız, vize almanızı etkileyen unsurlardan bazılarıdır. Diğer unsurlar, tecrübe ve prestij ile ilgili olarak değişebilir hatta bazı unsurlar tamamen karakter tahliline bağlıdır ve sizin kontrolünüzde değildir.

Schengen Vizesi Evrakları

İş yeri sahipleri için shengen ülke konsolosluklarında gerekecek belgeler
Antetli kağıda schengen vizesi alınacak olan konsolosluğa hitaben ön yazı
İş yerinin imza sirküleri fotokopisi
Vergi levhası fotokopisi
Bulunduğunuz ayın faaliyet belgesi fotokopisi
Ticaret sicil gazetesi fotokopisi (Kuruluş ve adres değişikliği için)
Özel şahsi evrak (Kredi kartı, gayri menkul tapu ve araba ruhsatı) fotokopileri
İş ve fuar amacıyla gidilmesi durumunda, ilgili davetiyenin gösterilmesi

İşverenler için gerekli belgeler (Tüccar, serbest meslek vs.)
İş yeri faaliyetini ve iş hacmini belirten schengen vizesi alınacak olan konsolosluğa hitaben yazı (antetli kağıt) en az üç aylık
Bağlı bulunduğu meslek kuruluşundan faaliyet belgesi (orjinal ve yeni tarihli)
Vergi levhası fotokopisi
İmza sirküleri ve ticaret sicil gazetesi fotokopisi
Banka hesap cüzdanı ve gayri menkul tapu fotokopileri

Ücretliler (sözleşmeli personel, işçi vs.)
İşyerinden çalıştığınızı belgeleyen schengen vizesi alınacak olan konsolosluğa hitaben yazı (antetli)
İşyeri imza sirküleri fotokopisi
İşyeri vergi levhası fotokopisi
Faaliyet belgesi (orjinal ve yeni tarihli)
Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
Sigortalı işe giriş bildirgesi (S.S.K) fotokopisi
Maaş bordrosu (son üç aylık)
Banka hesap cüzdanı fotokopisi ve gayri menkul, tapu fotokopileri

Emekliler
Emeklilik kimlik cüzdanı fotokopisi
Maaş alınan banka hesabı cüzdanı veya kartın fotokopisi
Banka hesap cüzdanı ve gayri menkul, tapu fotokopileri
Gelir gösteren kira kontratı fotokopileri

Öğrenciler
Okuldan öğrenci belgesi
Öğrenci ailesinin, yukarıdaki maddeleri içermek kaydıyla (işveren, ücretli, emekli vs.), iş durumunu ve gelirini gösteren belgeler
3. Kişi 18 yaşını geçmemiş ise noterden muvaffakatname (tüm bakım ve masraflarının karşılandığına dair yurtdışına çıkmasına izin veren belge)

Ayrıca
En az 6 ay geçerli pasaport ( pasaport mutlaka imzalı olmalı )
1 Resim + Vize Ücreti ( Ücretler konsolosluklar tarafından belirleniyor, değişebilir.)
Vize başvuru formları şahsen yolcular tarafından doldurulmalı ve imzalanmalıdır.
Pasaportların “gümrük ve döviz işlemleri” sayfalarına vize uygulanamaz.
Pasaportunuz yenilenmiş ve eski pasaportunuzda ilgili konsolosluğa ait vize mevcut ise eski pasaportunuzu da belgeler ile birlikte vermeniz vize alımında yararlı olacaktır.
Schengen ülkeleri hiç schengen vizesi olmayanlar ile şahsen istemektedir.

SCHENGEN ÜYESİ ÜLKELER
Avusturya
Belçika
Bulgaristan
Güney Kıbrıs
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Estonya
Finlandiya
Fransa
Almanya
Yunanistan
Macaristan
İrlanda
İtalya
Letonya
Litvanya
Lüksemburg
Malta
Hollanda
Polonya
Portekiz
Romanya
Slovakya
Slovenya
İspanya
İsveç