Türk-Yunan- Bulgar sınırı kalkıyor

Bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Türk-Yunan-Bulgar Turizm Forumu'nda üç ülke arasında dolaşmak isteyenlere teşvik sağlanması ve vize kolaylıkları gibi konular gündeme geldi

Halkidikya yarımadasının "filetosu" sayılan Porto Carras tesislerinde bu yıl ilk kez düzenlenen Türk- Yunan-Bulgar Turizm Forumu'u üç ülke arasındaki turizm ilişkilerini geliştirecek bir takım önemli gelişmeler gündeme geldi. Üç ülkenin sehayat acentaları arasında yabancı turistleri çekebilecek ortak paketlerin hazırlanmasında görüş birliği sağlandı ve öneriler getirildi. Vize problemlerinde kolaylık sağlanması ve üç ülkeyi ziyaret edecek vatandaşlara teşviklerin getirlmesi de bu öneriler arasında geldi. İki gün süren forumda Bulgaristan'ın Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği yetkilileri (BUBSPA), Bulgaristan'ın özellikle kış turizmi ve yeni gelişen SPA, sağlık ve din turizmine yaptığı yatırımlard gündeme geldi. Yalnız yabancıların değil; Türk ve Yunan turistlerin de ilgisini çekebilecek paketler sundular. Yunan Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (HATTA) yetkilileri, Türk kıyıları karşısındaki Yunan adaları, Türkiye ve Bulgar sınırlarına yakın Halkidikya yarımadasındaki turistik tesislerin olanaklarını tanıttı. Forumda Türk pasaportlarına uygulanan vize işlemlerini kolaylaştırmak için Yunan Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği ile Türk-Yunan Ticaret Odası'nın devreye girmesi de gündeme geldi. Yetkililer Yunanistan'a gelecek yabancı turist gurupların Türkiye ve Bulgaristan'a da yönlendirebilecek öneriler getirdiler. Foruma Yunan ve Bulgar acentalar katılırken Türk tarafından davetli olan Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) ve Turizm ve Seyahat Acenteleri Vakfı (TURSAV)'ın hiçbir yetkilisinin yer almaması dikkat çekti. Türkiye'nin tanıtımını Selanik Başkonsolosu Özdemir Hüseyin yaptı.

Forumda getirilen öneriler;

1- Türk turistler İstanbul'a 350 km mesafedeki Selanik yakınlarındaki tatil beldesi Halkidikya yarımadasında geçirecekleri tatil süresinde hem Selanik'i ziyaret edebilecekler (Atatürk'ün doğduğu ev) hem de Bulgaristan'ın SPA ve Sağlık merkezlerinde dinlenebilecek.

2- Aynı şekilde Yunanistan'a gelecek Bulgar turistler, Türk kıyılarına yönlendirilebilecek.

3- Ortak paketlerle bu üç ülkeden ikisini ziyaret edecek yabancı turistlere üçüncü ülkeyi de ziyaret etmesi için "bonus" türü ek olanaklar sağlanabilecek.