Yeni pasaport için 10 bin kişi başvurdu ama basılan sayı bin


İçişleri Bakanlığı'nın AB'ye uyum çalışmaları çerçevesinde geçen hafta başlattığı biometrik pasaport uygulamasında sorun yaşanmaya başlandı.

İçişleri Bakanlığı'nın AB'ye uyum çalışmaları çerçevesinde geçen hafta başlattığı biometrik pasaport uygulamasında sorun yaşanmaya başlandı. Milliyet gazetesinin haberine göre; hükümetin büyük önem verdiği çipli ve biometrik pasaport uygulamasında kurulan sistemde sorun yaşanıyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yılbaşından itibaren, yeni pasaportların 1 Haziran'da verilmeye başlanacağını açıklamasıyla birlikte harekete geçen EGM, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın çalışmalarının henüz istenilen düzeye gelemediği ortaya çıktı. Atalay'ın, Ankara'daki basın toplantısıyla tanıttığı yeni sistem pasaportlar, daha önce kamuoyuna yansıdığı gibi çipli olarak değil, biometrik olarak hazırlanmaya başlandı. Darphane, bir süredir biometrik pasaportlar basımını sürdürürken, çipli pasaport uygulamasına ileriki yıllarda geçileceği öğrenildi.

ÇALIŞMALAR YETERSİZ

Gölbaşı ilçesindeki EGM tesisleri içinde inşa edilen özel pasaport hazırlama merkezinde başlatılan çalışmalar da ilk aşamada yetersiz kaldı. EGM yönetiminde rahatsızlık yaratan bu yetersizliğin çözümü için çalışmalar yürütülürken, ilk iki günde yurt genelinden 10 binden fazla başvuru yapılmasına karşın sadece bin kadar yeni pasaport hazırlanabildi.

Özerk daire başkanlığı olarak faaliyete geçen özel pasaport hazırlama biriminde 24 saat boyunca mesai yapılmasına karşın, illerden gelen pasaport başvuru işlemlerinde aksaklıklar bulunduğu ortaya çıktı. Çoğunlukla pasaportlarda kullanılacak renkli fotoğrafların digital sistemle iletilmesinde sorun yaşandığı ifade edildi.
Milliyet'e konuşan üst düzey bir emniyet yetkilisi, daha önce iptal edilen yeni pasaport projesinden sonra verilen sürenin yeterli olmadığını söyledi. İlk aşamada günde ortalama 2500 pasaport hazırlanması öngörülürken bu sayının bin dolayında kalmasının işlemlerdeki bekleme süresini uzatabileceği kaydedildi.