Tatil için vize istemeyen gözde ülkeler

Son dönemde birçok ülkeyle kurulan diyalog ve iyi ilişkiler çerçevesinde artık Türk vatandaşlarının vizesiz girebileceğini ülke sayısı arttı. Uçuş Rotası sizler için vizesiz gidilebilecek ülkelerin listesini çıkardı.

Bir ülkeden başka bir ülkeye giriş yaparken, farklı ülkelerin farklı vize işlemleri olduğundan, vize için konsolosluklara başvuruda bulunmak gerekir. Bazı ülkeler birbirine vize uygulamasını zorunlu tutarken, bazıları serbest giriş çıkış yapma imkanı sağlar. Bu tamamen kendi aralarında yapmış oldukları politik anlaşmalara göre şekillenir. Örneğin İngiltere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamasında bulunuyorsa, aynı şekilde Türkiye de bir İngiliz vatandaşına vize uygulamasında bulunuyordur.
Ancak bazı ülkelerle vize uygulaması bulunmamakta, belirli süre dahilinde giriş ve çıkışlar vizesiz olarak yapılabilmektedir. Farklı pasaportlara farklı uygulamalar bulunmaktadır. Buna göre aşağıda, Diplomatik, Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus pasaport sahiplerine, farklı ülkelerin vize uygulamaları bulunmaktadır. Ülkelerarası anlaşmalar değişebileceği için, seyahatinizden önce, gideceğiniz ülkenin vize uygulamalarını ve pasaport ücretlerini Dışişleri Bakanlığının sayfasından incelemeniz gerekmektedir.

Umuma Mahsus Pasaportta (Lacivert pasaport) Vize İstemeyen Ülkeler

Umuma Mahsus (lacivert) pasaport, il Emniyet Müdürlükleri tarafından verilmektedir. Bu pasaportu yurt içinden veya yurt dışından almak için, süresini uzatmak için İlçe Emniyet Müdürlüklerinin Pasaport Büro Amirliğine veya yurt dışındaki Elçilik veya Konsolosluklara başvurmak gerekmektedir.

Antigua-Barbuda

Arjantin

Arnavutluk

Bahamalar

Barbados

Belize

Bolivya

Bosna-Hersek

Brezilya

Ekvador

El Salvador

Fas

Fiji

Filipinler

Guatemala

Güney Afrika Cumhuriyeti

Gürcistan

Haiti

Hırvatistan

Honduras

Hong Kong

İran

Jamaika

Japonya

Karadağ

Kazakistan

Kırgızistan

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Kolombiya

Kore Cumhuriyeti (Güney Kore)

Kosova

Kosta Rika

Libya

Lübnan

Makau Özel İdare Bölgesi

Makedonya

Maldivler

Malezya

Mauritus

Nikaragua

Palau Cumhuriyeti

Paraguay

Rusya (90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatlerde vize istenmiyor)

St. Vincent-Grenadines

Singapur

Solomon Adaları

Sri Lanka

Suriye

Svaziland

Şili

Tayland

Trinidad-Tobago

Tunus

Tuvalu

Uruguay

Ürdün

Venezuela

NOT: İngiltere, Almanya, Avustralya, Yunanistan, havaalanlarından transit geçişlerde de (havaalanından çıkılmasa dahi) vize istemektedir.