Pasaportta çile dönemi

1 Haziran itibariyle başlaması planlanan biyometrik pasaport uygulaması öncesinde vatandaşların ellerindeki mevcut pasaportlarının tarihini uzatma telaşı, personel yetersizliğiyle birleşince çileye dönüşüyor.

Hükümet, Avrupa Birliği ile uyum süreci çerçevesinde üst seviyede güvenlik sağlayan biyometrik pasaportların kullanımına Haziran 2010 tarihinde geçileceğini açıklamıştı.

Bu kararın ardından mevcut pasaport sahipleri, 10 yıl süreyle verilen ve cüzdan bedeli ile harç ücreti toplamının 1,000 TL'yi geçmesi beklenen biyometrik pasaportların yüksek maliyetinden kaçmak için ilgili makamlara akın ediyor.

Mevcut pasaportların geçerlilik tarihinin 2015 yılına kadar uzatılabiliyor olması vatandaşların talebini artıran en önemli unsur oluyor.

PERSONEL AZLIĞI İŞLEMİ UZATIYOR
Ancak öte taraftan süre uzatma işlemi için artan bu talep, yetersiz personel sayısıyla birleşince işkence halini alıyor. Zira daha önce en fazla 1 saatte sonlandırılabilen bu işlemler şimdi bir gün boyunca sürebiliyor.

Sabah erken saatlerde işlemlerini yapmak için sıraya girenler, gün sonuna kadar beklemek zorunda kalarak bir anlamda mesailerini burada tamamlıyor. Güvenlik nedenlerinden dolayı kişinin kendisinin yürütmek zorunda olduğu bu işlemler, böylece büyük bir iş gücü kaybını da beraberinde getiriyor.

Emniyet yetkilileri yaklaşık beş aydır süren bu durumun başlıca nedeninin personel sayısındaki eksiklik olduğunu belirtiyor.

PARMAK İZİ ÇİLESİ
Ancak bu dönemde pasaport alırken karşılaşılan zorluklar bununla da bitmiyor. Çünkü, yeni başlatılan parmak izi verme zorunluluğu, pasaport işlemlerinin yanında ikinci bir sıra numarası almanızı gerekli kılıyor. Farklı birimde gerçekleşen bu ikinci işlemde de uzun kuyruklar oluşuyor ve ortaya aksaklıklarla dolu bir işleyiş çıkıyor.

Örneğin; mevcut pasaportunun süresini uzatmaya gelen ancak daha önce emniyette parmak izi kaydı bulunmayan bir kişi, pasaport işlemindeki sırası gelmesine rağmen parmak izi sırası henüz gelmemişse beklemeye devam ediyor.

VEZNE ERKEN KAPANIYOR
Parmak izi sırası saat 15.00'tan sonra geldiği takdirde bu sefer de ortaya harçların yatırıldığı maliye veznesinin mesai saati sorunu çıkıyor. Çünkü, maliye veznesi parmak izi kaydı olmadan pasaport harcının yatırılmasını kabul etmiyor.

Bu nedenle, parmak izi kaydı saat 15.00'a kadar gerçekleştirilemediği takdirde pasaport işlem sırası gelmiş olsa da harç yatırılamadığı için ertesi gün yeniden gelip, sıraya girilmesi gerekiyor.

Bununla birlikte, gerekli tüm işlemleri aynı gün içinde tamamlanması başarılsa dahi eğer iki gün içinde yurtdışına çıkmanız gerekiyorsa bunu da yapmanız olanaksız. Çünkü, normal koşullarda ertesi gün teslim edilen pasaportlar yoğunluk nedeniyle takip eden üçüncü iş gününde alınabiliniyor.