Vatandaş yeni pasaportunu 10 günde alabilecek



Avrupa Birliği'ne verilen taahhütler doğrultusunda 1 Haziran'da uygulamaya geçilebilmesi amacıyla "biyometrik pasaportlar" için geçici çözüm bulundu.

Yongalı pasaportlar için Emniyet Genel Müdürlüğü, Gölbaşı'ndaki karargâhına 6 ay süreli Pasaport Tanzim Sistemi Müdürlüğü kuruyor. Müdürlüğün başına ikinci sınıf bir emniyet müdürü getirildi. 120 personelin görevlendirildiği müdürlüğün çalışanlarının da eğitimlerine hız verildi. Ana sistem ise 2011 yılında faaliyete geçecek.
AB'ye uyumlu biyometrik pasaportlara 1 Haziran'da geçilebilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Darphane yoğun mesai yapıyor. Geçtiğimiz ay ilgili kurumlardan oluşan bir heyet Almanya'daki firmalarda incelemelerde bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü, AB standartlarında yongalı pasaportlar için tüm hazırlıklarını tamamladı. Pasaportların 1 Haziran'da verilebilmesi amacıyla öncelikle geçici bir sistem üzerinde çalışılıyor. Ankara Gölbaşı'nda kurulacak Pasaport Tanzim Sistemi Müdürlüğü'nde, yongalı biyometrik pasaportlara veri girişi yapılabilmesi amacıyla 4 yazılım cihazı alınması planlandı. Dışişleri Bakanlığı'nca yürütülen ihalede son aşamaya gelindiği belirtiliyor. Pasaport yazılım cihazlarının her birinin günlük 120 pasaporta yazılım yükleyebildiği öğrenildi. Dört cihaz ile günde 480 pasaporta cevap verilebilecek. Bu sistemde bir pasaportun ancak 10 günde vatandaşın eline ulaşabileceği belirtiliyor. Pasaportlarındaki sayfa sayısı dolan ya da yeni pasaport almak isteyen vatandaşlara 1 Haziran'dan itibaren yongalı pasaport verilecek. Vatandaşların sahip olduğu pasaportlar ise 2015 yılına kadar geçerli sayılıyor. Bu tarihten itibaren çipli pasaportu olmayan yurtdışına çıkamayacak. Yeni pasaportların vatandaşa maliyeti henüz hesaplanmadı. Maliyette eski pasaportlarla yongalı pasaportların ücreti arasında ciddi bir farkın olmaması öngörülüyor.