Vize aslanın ağzında!

ATO’nun araştırmasına göre elçilikler, vize talep edeni kapılarda süründürüyor. ABD ve İngiltere, vize için parmak izi isterken, Hollanda’dan vize almak için 40’a yakın evrakı eksiksiz tamamlamak gerekiyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO), özellikle işadamları tarafından eleştirilen vize uygulamalarına dair araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Vize için ülkelerin istekleri farklılık gösterirken, istenen belgeleri eksiksiz toparlamak vize garantisi sağlamıyor. Hollanda ise vizenin bir hak değil, ülkeye giriş için izin olduğunu hatırlatarak, gerekli görüldüğünde ekstra belge istenebileceğini belirtiyor. ATO Başkanı Sinan Aygün ise vizenin aslanın ağzında olduğunu belirterek, bazı ülkelerin, Türk vatandaşlarına vize vermemek için işi yokuşa sürdüklerini bildirdi. İşte vize araştırmasının satır başları:

ÖĞRENCİLERDEN NOT ORTALAMASI İSTENİYOR

- ABD Büyükelçiliği ve konsoloslukları, vize başvurusunda bulunan öğrencilerden not ortalamalarını istiyor. Üstelik “Transcript” adlı belgenin okuldan kapalı zarf içinde alınması şart!

- ABD başvuruda bulunanlardan parmak izi alırken. İngiltere, buna ek iris (göz) taraması da yapıyor.

- FRANSA ve Almanya, sadece lacivert pasaportlardan vize isterken İngiltere, tüm pasaportlardan vize talep ediyor. 10 sayfadan oluşan başvuru formunun büyük harflerle ve “siyah tükenmez kalem’’le doldurulması gerekiyor.

- SCHENGEN ülkelerinde 10 yaşını doldurmuş T.C. pasaportları geçerliliğini yitiriyor. Bu ülkelere seyahat etmek isteyen ve pasaportu 10 yıldan eski olan kişilerin, emniyet müdürlüklerine başvurarak yeni pasaport çıkarttırmaları gerekiyor. Yunanistan, KKTC’ye girene vize vermiyor

- İSVİÇRE Büyükelçiliği, vize başvurusunda bulunanlara “Ayrıcalıklı davranılması için rüşvet teklifinde bulunulması yasaktır” uyarısında bulunuyor. Sitede ayrıca, “Görevliyle uzun konuşmalar sadece işlemleri yavaşlatacak” uyarısı yer alıyor.

- YUNANİSTAN ise pasaportunda KKTC giriş-çıkış damgası bulunanların vize başvurularını kabul etmiyor.

- ABD için vize ücreti olan 131 doları, Büyükelçiliğin yönlendirdiği bankaya yatırdıktan sonra, banka dekontunu başvuru evrakına eklemek gerekiyor. 131 dolarlık başvuru ücreti, vize verilmemesi durumunda iade edilmiyor. Fransa’da ise başvuru ücreti 85 euro.