Yeni pasaportlar yakında hayatımıza giriyor



İçişleri ile Dışişleri Bakanlıkları tarafından yürütülen ortak çalışma sonucunda 1 Haziran 2010'dan itibaren kullanılmaya başlanacak biyometrik özelliklere sahip e-pasaportlar ile ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı

E-pasaportlar şu anki pasaportlar gibi lacivert yerine bordo renkli olacak, üzerinde kişisel bilgilerin yer alacağı elektronik bir çip bulunacak ve 10 yıla kadar kullanılabilecek. Köln Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Utku Atahan, e-pasaportlar için başvuruların 23 Mayıs tarihinden itibaren Türkiye'de emniyet müdürlükleri, yurtdışında ise konsolosluklarda yapabileceğini belirterek şunları söyledi:

YENİ PASAPORTLAR UZATILAMAYACAK
“Yeni pasaportların 1 Haziran 2010 tarihi itibari ile verilmesi ön görülüyor. Bu pasaportların geçerlilik sürelerinin bir yıl ila 10 yıl arası olması ön görülüyor. Yani e-pasaportlar en fazla on yıllık olacak ve pasaport süresi dolduğunda uzatılamayacak dolayısıyla yeni pasaport çıkarmak gerekecek. Yeni pasaportlar İCAO standartlarında olacak. E-pasaportlarda parmak izi olacak, içinde bazı bilgilerin olduğu birde çip bulunacak, ayrıca bu pasaportlar taklit edilmeyecek. Yeni pasaportlarda şuanda olduğu gibi meslek hanesi olmayacak. Ayrıca refakat olmayacak yani mevcut pasaportlardaki gibi küçük çocuklar annenin ya da babanın pasaportuna kaydedilmeyecek. Artık yeni pasaportlarda her kişi için ayrı pasaport düzenlenecek.”

2015 YILINA KADAR DEĞİŞTİRME ZORUNLULUĞU YOK
Umuma mahsus yani normal pasaportların rengi bordo, hususi yani özel pasaportlar yeşil, hizmet pasaportları gri ve diplomatik pasaportlar siyah renkte olacak. Yeni pasaportlarda biyometrik fotoğraf, yani bilgisayarda okunabilen, yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan fotoğraflar kullanılacak. Makinede okunabilir pasaportlarda, klasik pasaportlardan farklı olarak kimlik sayfasının alt kısmında her biri 44 karakterden oluşan ve özel okuyucu cihazlarla okunabilen iki satırlık bir alan bulunacak. Köln Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Utku Atahan, 2015 yılına kadar e-pasaportlar ile birlikte eski pasaportların birlikte kullanılabileceği, bu tarihe kadar e-pasaport alma zorunluluğu olmadığını belirterek, “Vatandaşlarımız mevcut pasaportlarını bitim tarihine kadar kullanabilecekler. Yani eski pasaportlarının süreleri dolmadıysa 2015 yılına kadar yeni pasaport almak zorunda değiller. Ancak eski pasaportlarının süresi dolmadan yinede yeni pasaport almak isteyenler yeni pasaport alabilirler” dedi.

E-PASAPORTLAR TEK BİR MERKEZDE HAZIRLANACAK
Yeni pasaportların nerede hazırlanacağı ve ücretlerini ne kadar olacağı konusunda ise Utku Atahan, şunları söyledi: “Eskisi gibi artık dış temsilciliklerde ve konsolosluklarda pasaport düzenlenmeyecek. Bu pasaportlar için parmak izi, fotoğraf ve diğer bilgiler vatandaştan alındıktan sonra Ankara Gölbaşı'nda kurulan merkeze gönderilecek. Bu merkezde bütün pasaportlar hazırlanacak ve daha sonra temsilciliklere gönderilip pasaport sahiplerine teslim edilecek. Yeni pasaportların maliyeti konusunda henüz bir bilgi yok. Bu konu kesinlik kazanmadı ve Maliye Bakanlığı ile Dışışleri Bakanlığı arasında hala görüşmeler sürüyor, o yüzden bu konuda şu an ne yazık ki bir bilgi veremiyoruz. Daha önce e-pasaport fiyatları ile ilgili basında çıkan haberlerle ilgili de şuan için bir şey söylemek doğru olmaz.”

YENİ PASAPORTLAR İÇİN RANDEVU SİSTEMİ GETİRİLDİ
Yeni pasaportlar için konsolosluklarda yığılmayı engellemek amacıyla internet ve telefonla ulaşabilecek bir merkezden randevu alınması öngörülüyor. E-pasaport almak isteyenler 23 Mayıs 2010 tarihinden itibaren www.epasaport.gov.tr ya da 0090 (216) 4443020 numaralı çağrı merkezinden randevu talebinde bulunabilecekler.